henrik-hammarstro%cc%88m
Arbetsmiljö

It-cheferna jobbar över 250 timmar per år

Sex hela arbetsveckor, lika mycket som en hel semester. It-cheferna på privata företag har 250 övertidstimmar per år. En tuff verklighet då det ställs allt högre krav på säkerheten. Kantar Sifos undersökning gjord i samarbete med GlobalConnect visar att it-cheferna som inte sitter i ledningsgrupper är värst drabbade.

Johan Holm
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö utan rättslig påföljd

De arbetsrättsliga kraven kring den psykosociala arbetsmiljön har inte hängt med i utvecklingen. Än så länge finns det bara domar för olyckor, och inga för arbetssjukdomar. Det konstaterar forskaren Johan Holm i en avhandling.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
forskning_intervjuperson
Arbetsmiljö

Forskning: Därför lär du dig mer av att misslyckas

En stark positivitetskultur är för många organisationer en självklarhet. Men hyllandet av framgång kan stå i vägen för innovation, menar två forskare som pekar på misslyckanden som en bättre källa till lärande. 

Medarbetare som sjunger i kontorslandskapet
Arbetsmiljö

Detta stör vi oss på mest hos kollegan

Mänskliga relationer är svårt, och friktionsytorna på en arbetsplats kan innebära närmast oändliga möjligheter till irritation. Men det är varken onödiga mejl, kvarglömda kaffekoppar eller högljutt telefonerande som orsakar det värsta skavet kontorskolleger emellan, visar en undersökning från Blocket Jobb.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
hybridjobb
Arbetsmiljö

Chefer och anställda oeniga om hybridjobb

Delar du och dina anställda samma syn på hur fördelningen av arbete på kontoret och annan plats ska se ut? En ny rapport från Microsoft visar att majoritet av de anställda föredrar den flexibilitet som följer med hybridarbetet men bland 50 procent av cheferna planeras det för en återgång till kontoren på heltid i takt med att covidpandemin klingar av.

naturwebben
Arbetsmiljö

Ljuden som ska locka tillbaka medarbetarna

Hur ska kontoret bli den mer attraktiva arbetsmiljön för medarbetarna när flexibiliteten bjuder på fler valmöjligheter? I arbetet att locka tillbaka personalen till kontoret använder sig nu amerikanska företag från insikter som kommer från tidigare forskning: att rätt nivå av ljud kan förbättra arbetsprestationen. 

webbstress
Arbetsmiljö

Rapport: 8 av 10 upplever hög stress på jobbet

Nya rutiner ska etableras och en balans hittas i det nya normala efter pandemin. När &frankly i rapporten ”Employee Engagement 2022” redogör för medarbetarnas engagemang för Q4 2021 konstaterar vd:n Caroline Fjellner att man med undantag för ledarskapet ser en nedgång av samtliga drivkrafter.

utomhuswebb
Arbetsmiljö

Kreativa medarbetare på utomhuskonferens

Kan du tänka dig att hålla nästa konferens utomhus? Postpandemin för med sig nya idéer och en önskan om att få vistas mer ute i friska luften.

webbpandemichefen
Arbetsmiljö

Det här bör chefen se upp med postpandemi

Normer, kultur, samarbete och ledarskap – inget är längre som förr på arbetsplatserna postpandemin. Organisationsprofessorn Stefan Sveningsson varnar för tre risker som chefer och ledare omgående bör hantera.

hovlighetwebb
Arbetsmiljö

Hövlighet en nyckel till framgång

Ohövligt beteende på jobbet blir lätt en ond cirkel och är farligare än du tror. Hälsan, produktiviteten och hela organisationen kommer lätt i gungning om de asociala beteendena får härja fritt, visar forskning från bland annat Sverige. Den goda nyheten är att även hövlighet smittar och att du som chef kan bryta mönstret om du identifierar ohövlighet. Nedan hittar du verktygen!

Bild på chef som stöttar annan chef, samt Fredrik Christiansson, Sverigechef på Simployer
Annonssamarbete Chef + Simployer

4 sorters stöd du som chef behöver från din arbetsgivare

Ställer du höga krav på dig själv som chef? Kom ihåg att ensam inte är stark. Du, och alla andra chefer, behöver stöd för att kunna prestera på topp. Här får du veta vilket sorts stöd det handlar om.
djeno-mahic_intervjuperson
Arbetsmiljö

Rektorn från skolan i Trollhättan om tiden efter skolattacken

Ännu en skolattack med grovt och dödligt våld, denna gång i Malmö. Djeno Mahic, som var rektor i Kronans skola i Trollhättan när flera personer mördades, ger sin syn på hur man går vidare som skolledare.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
distanswebb
Arbetsmiljö

Ny rapport: Hellre kunna jobba från valfri plats än en befordran

IT-företaget Ivantis årliga rapport slår fast att de anställdas prioriteringar fortsätter att förändras. 71 procent av de tillfrågade i Sverige svarar att de hellre tar möjligheten att arbeta varifrån de vill än att få en befordran. Men den uppskattade flexibiliteten efter pandemin är ett tveeggat svärd – gällande distansarbete svarar tio procent att de upplever en negativ effekt på den mentala hälsan.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.