”En typisk narcissist säger vad som helst”

Författaren och föreläsaren Thomas Eriksons bok Omgiven av idioter har väl knappast undgått någon. I sin senaste bok Omgiven av lögnare visar han hur man avslöjar en lögnare – och går igenom de olika graderna av lögn.

Arbetsmiljö
Publicerad
Thomas Eriksson (t.v.). Porträttfoto: Maria Östlin

Varför skrev du boken?

”Statistiken säger att alla ljuger. Inom fem minuter från att två personer träffas har de ljugit minst tre gånger. Och i dag med alla fake news kan man knappast veta vad som är sant. Det ville jag rota i. Man måste till att börja med veta vad som är sanning för att veta vad som är lögn. Vi blir upprörda när någon ljuger, men ändå vet vi att alla ljuger. Problemet tycks inte vara lögnen i sig, utan att bli avslöjad med att ljuga. Jag ville förklara hur man bygger upp en bra lögn för att man ska kunna känna igen den.”

När är det farligast att ljuga på jobbet?

”Om du blir avslöjad med att ha ljugit i ditt cv är det ju allvarligt.”

Kan det löna sig att ljuga? 

”En typisk narcissist säger vad som helst för att blåsa upp sig och försköna en bild av sig själv. Det kan man se i sociala medier där narcissister är framgångsrika. Så lögnen kan vara nyttig i det korta perspektivet. Och nätet och sociala medier har blivit verktyg för att sprida osanningar mer effektivt.”

Hur bemöter jag en lögnare?

”Säg bara: Det här var ju inte sant, det här verkar inte stämma, vad har du att säga om det?” 

Hur skapar jag en ärligare arbetsplats?

”En chef som vill slippa lögner ska själv hålla sig till sanningen. Chefer är mer under luppen och måste hålla en högre nivå. Barn lär sig att ljuga vid två års ålder, vem har de lärt sig det av? Samma med chef och medarbetare. Vatten rinner alltid neråt.”

Vad hoppas du att läsaren ska få ut av boken?

”Jag hoppas att man får en aha-upplevelse och känner: Jag skulle kunna tala sanning oftare! Världen behöver mer uppriktighet och ärlighet.”

Hur mycket har du ljugit i det här samtalet?

”Här har jag ju inte pratat om mig själv, så jag har inte behövt snygga till det.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden