5 exempel på toxiska chefer

Toxiska chefer kan förgifta en hel arbetsplats med sitt destruktiva ledarskap. Här är varningstecken på när chefer missbrukar sin makt på jobbet.

Arbetsmiljö
Publicerad

Arbetsplatskulturen, medarbetarna, de andra chefskollegorna och den egna chefen är en stor del av chefens arbetsliv.

Men hur känner du igen en chef som missbrukar sin makt?

Här är några klassiska toxiska chefsbeteenden, enligt Fast Company.

1. Toxisk skuldspridning

När teamet gör bra ifrån sig ska chefen kredda medarbetarna, och när det går mindre bra ska chefen ta ansvar. Den toxiska chefen som använder sig av skuldspridning gör precis tvärtom. Hen tar åt sig äran när teamet borde hyllas, och pekar finger när något gått fel.

2. Toxisk straffutdelning

Råkat ut för en chef som skällt ut dig? Då är risken att du fortfarande kommer ihåg det, flera år senare, vilket beror på att negativa ordutbyten lättare fastnar i minnet än positiva. Det vet den toxiska chefen, som hellre använder straffutdelning än pepp för att motivera medarbetarna.

3. Toxisk produktivitet

Att glorifiera beteende som sömnbrist, att stanna kvar till sent på kontoret, och att alltid vara ”upptagen”, är en kultur som blandar ihop ständigt arbete med att göra ett värdefullt jobb. Föga överraskande en attityd av toxisk produktivitet som leder till stress, ångest och utbrändhet.

4. Toxisk lojalitet

Företaget framför allt? Toxisk lojalitet är när lojaliteteten mot verksamheten gått överstyr. Så pass att medarbetarna pressas till att agera omoraliskt, eller till att offra sitt eget välbefinnande, för företagets bästa.

5. Toxisk positivitet

Kan det bli för positivt? Ja. Om en medarbetare befinner sig i en stressig eller svår situation är det sista hen vill höra från sin chef att ”se det från den ljusa sidan”. Hälsosamma arbetsplatser med gott ledarskap närmar sig medarbetarnas problem med medkänsla och empati, och ger dem utrymme att uttrycka negativa känslor.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden