Väskföretaget Sandqvist permanentar kortare arbetstid

KORTARE ARBETSTID Efter ett år av arbetstidsförkortning väljer nu väskföretaget Sandqvist att kalla den förkortade arbetstiden för ordinarie arbetstid. Högre engagemang, stärkt teamkänsla och ökad arbetsglädje är några av resultaten.

Ledarskap
Publicerad
Caroline Lind, vd Sandqvist. Foto: Evelina Carborn

Den 27 februari förra året körde väskföretaget Sandqvist igång ett test med förkortad arbetstid. Medarbetarna fick själva välja om de ville arbeta fyra dagar i veckan eller sex timmar om dagen fem dagar i veckan.  

”Jag upplevde en helt annan energi och arbetsglädje, den var där nästan direkt. Och det har fortsatt och byggt på vår teamkänsla. Det är så häftigt att se”, säger Caroline Lind, vd på Sandqvist och initiativtagare till arbetstidsförkortningen, efter att ha inspirerats av Andrew Barnes bok The 4 day week.   

Nu ett år senare konstaterar Caroline Lind att utfallet är så bra att företaget bestämt sig för att fortsätta med arbetstidsförkortningen på obestämd tid framöver.  

”Det har varit ett engagerat och spännande år. På en tuff marknad har vi ändå haft ett högt engagemang i vår organisation, där vi arbetat smartare med stor arbetsglädje.”  

Medarbetarundersökningar som genomförs varje kvartal ger svart på vitt att medarbetarna mår bra, att de har ett ännu starkare engagemang än tidigare, har fått stärkt teamkänsla, ökad energi och arbetsglädje.

Medarbetarna uppger också att de upplever mindre stress.  

Även om de till en början trodde att antalet sjukdagar skulle sjunka så har det inte hänt. Å andra sidan hade Sandqvist redan innan en sjukfrånvaro på mindre än 1 procent. 

”Jag upplevde en helt annan energi och arbetsglädje, den var där nästan direkt.”

2023 var ett synnerligen tufft år för alla, så därför förväntade sig Caroline Lind inte ett oförändrat ekonomiskt resultat, men hon jämförde i stället med hur det var under pandemin då engagemanget sjönk i takt med resultatet.

Nu har de högre engagemang än någonsin, och hon är övertygad om att det kommer att visa sig på resultatet i det långa loppet.  

Men det har inte bara varit att gå hem tidigare eller helt utebli på måndagar eller fredagar, som Sandqvist avsatt för arbetstidsförkortningen.  

”Vi frågade medarbetarna om de var villiga att ge oss högre produktivitet på kortare arbetstid, och responsen var ett rungande ja. Den kraften som uppstår när man ska lösa en uppgift tillsammans är så stark. Om man vill få med sig medarbetarna måste man skapa den kraften och för det behövs tillit.”  

Caroline Lind, vd Sandqvist, kan efter den ettåriga testperioden inte nämna en enda nackdel med arbetstidsförkortningen. Foto: Evelina Carborn

Sandqvist förberedde företaget på ett antal punkter – för att få lika mycket gjort på färre antal timmar.  

De började jobba enligt en ny metod, efter att ha gått utbildningen Stressfri produktivitet. Metoden har utvecklats av produktivitetskonsulten David Allen och finns omskriven i hans bok Getting things done.

”Vi frågade medarbetarna om de var villiga att ge oss högre produktivitet på kortare arbetstid, och responsen var ett rungande ja.”

Under kursen fick företagets medarbetare lära sig hur man frigör tid i kalendern till det som på riktigt är viktigt.

De startade med en heldagskurs. När de arbetat enligt metoden i en månad skedde en uppföljning, och ytterligare några månader senare hade de en mindre workshop.  

”Utbildningen har varit nyckeln till att vi lyckats, det säger medarbetarna. Vi känner oss mycket mer i kontroll över våra arbetsuppgifter och vi har fått lära oss hur vi jobbar effektivt tillsammans.” 

Det som de inte riktigt är i hamn med än, enligt Caroline Lind, är möteskulturen. 

”Den behöver vi skruva på ytterligare. Men vi har börjat ifrågasätta om vi verkligen behöver ha ett möte, eller om det fungerar lika bra med ett mejl, om mötena behöver vara så långa och hur vi kan förbereda tydligare mötesagendor.” 

Efter den ettåriga testperioden kan hon ärligt talat inte nämna en enda nackdel med arbetstidsförkortningen.  

”Det har gått bra att implementera det nya arbetssättet. Alla är så engagerade och vill få det att fungera. Vi vill vara ett modigt företag och man måste testa för att få reda på vad som funkar. Roligt att fler verkar ta idén på allvar i år. Det verkligen bubblar där ute kring arbetstidsförkortning.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden