3 steg till hälsosamma jobbkonflikter

En arbetsplats helt utan konflikter kan vara lika förrädisk som en toxisk arbetsmiljö. Men hur ser du som chef till att konflikterna förblir hälsosamma? Här är tre tips.

Om du inte vågar bejaka hälsosamma konflikter på jobbet, kan allvarliga problem sopas under mattan och passivt-aggressivt beteende öka.

Det menar effektivitetscoachen och management-författaren Elizabeth Grace Saunders, som i en artikel på Fast Company förespråkar just hälsosamma konflikter för en så produktiv och dynamisk arbetsmiljö som möjligt.

Hur ska du då som chef agera för att föregå med gott exempel, och uppmuntra medarbetarna att göra detsamma?

Här är tre situationer där hälsosamma konflikter leder framåt, tipsar Elizabeth Grace Saunders.

1. Adressera problemet

Om något inte funkar – prata om det!

Levererar inte säljavdelningen enligt budget? Ska ni lansera något som inte riktigt testats ordentligt?

Oavsett vad det handlar om, är det hälsosamt att diskutera vad som pågår, varför det är ett problem, och hur du och medarbetarna bäst går vidare och framåt.

Undviker du att ta upp det som skaver kan det leda till ännu större, och värre, huvudbry längre fram, varnar Elizabeth Grace Saunders.

2. Ge och ta emot relevant feedback

Om du arbetsleder en medarbetare som inte vet att den inte levererar som den ska, då får hen inte heller möjlighet att ändra på sitt beteende.

Var ärlig och berätta för din medarbetare vad du ser och vad du skulle vilja förändrades.

Boka även in uppföljningsmöten.

Det är också viktigt att du själv kan ta emot feedback, utan att gå i direkt försvarsposition.

Båda parter behöver fokusera på utveckling och på att blicka framåt, inte på att fastna i onödiga och tidsödande detaljer i nuet.

3. Respektera gränser

För att orka med det ofta hektiska chefslivet behöver du ibland säga nej. Blocka tid i din kalender för både raster och så kallad ”deep work”, då du behöver sitta koncentrerat utan att bli störd.

Onödig irritation kan lätt uppstå om de här gränserna överträds av kollegor och medarbetare. Om det sker, så måste du ge dig in en hälsosam konflikt. Prata med personen i fråga och var tydlig med när och hur du kan vara tillgänglig.

Det är dessutom nödvändigt att separera på jobb och privatliv. När du är på jobbet vill du få jobbet gjort, så att du kan ägna dig åt vila, återhämtning och dina intressen den övriga tiden.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden