Återhämtning – hur står det till, chefen?

Dåligt med återhämtningen? Du är inte ensam. En fjärdedel av cheferna känner likadant, visar Chefs undersökning från 2023. Många lider redan av stressymptom som kopplas till bristen på återhämtning. Här är Chefs artiklar om återhämtning.

Chef om återhämtning

Sveriges chefer är slitna. Långa stressiga arbetsdagar, fullspäckade scheman och ständigt uppskruvade krav. Återhämtning är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv, men enligt Chefs undersökning är det illa ställt med den saken.

Här på Chefs sida om återhämtning ger vi dig: 

  • Chefs undersökning: Chefer hinner inte återhämta sig
  • Experten svarar: 6 frågor om återhämtning
  • 9 punkter – återhämta dig steg för steg
  • Svenska chefer: Så återhämtar vi oss bäst
  • Chefredaktör Calle Fleurs ledare: Återhämtning – något magiskt och ouppnåeligt
  • Inspiration
  • Och våra senaste artiklar i ämnet – allt för att du ska hålla dig uppdaterad!

Vad är återhämtning?

”Återgång till normalläge efter att man har varit utsatt för en belastning, är en vanlig definition. Och i den processen är sömnen ytterst viktig. För när vi sover rensas slaggprodukter från hjärnan, medan nerv- och immunsystemen stärks. Det gör att vi kan möta dagen med optimala förmågor när vi vaknar”, säger Anna Dahlgren som är docent vid Karolinska Institutet och som leder ett projekt om chefers återhämtning..

Att återhämtning är viktigt för hälsa och prestation, det vet vi. Men hur gör man?

”Försök hitta en lucka på bara fem minuter, då du kan släppa allt. Det är bättre att göra något lite, än inget alls”, säger Anna Dahlgren.

Känn att du hinner leva utanför jobbet, det ger mer energi än att krascha i soffan. Lär av ’killarna’, lämna in mediokra rapporter och gå hem tidigt, hellre än vara duktiga flickan.”

Röst ur Chefs undersökning om återhämtning, 2023

Chefakademin Talks 21 augusti

Chefakademin Talks: Nu lättar vi AI-stressen

Som ledare i AI-omställningen har du högt och lågt att ta ställning till. Allt från strategisk inriktning och etiska avvägningar, till att få vardagsanvändande av AI-verktyg att fungera effektivt.

Välkommen till ett intressant samtal under ledning av Cissi Elwin 21 augusti – anmäl dig kostnadsfritt idag!

Läs mer

”För mig betyder det väldigt mycket att komma hem till familjen i form av min fru Helena och vår son Henry, 7 år. Då kan jag slappna av och fokusera på helt andra saker än det som rör mitt uppdrag som riksdagens talman.

Andreas Norlén, riksdagens talman

Mer om återhämtning:

kvinna och man skrattar på kontoret

Utbildning: Ny som chef

Det sägs att fotbollsspelare är 80 % i träning och 20 % i match. Chefer däremot förväntas ofta vara matchklara från dag ett. Ge dig själv eller dina nya chefer den bästa starten så att framtidens ledare faktiskt vill fortsätta vara ledare.

Boka nu!