Utmattningssyndrom? Det är inte ditt fel

Det finns en del du kan göra för att varva ner men det tar inte bort ansvaret som arbetsgivaren har. Psykiatri- och beteendevetenskapsprofessor Neda Gould lyfter fram pandemin som exempel på hur snabbt ändringar kan göras för medarbetarna.

Hälsa
Publicerad

Visst hjälper det att vara noga med pauser och ge sig själv återhämtning när man känner att stressen närmar sig utmattningsnivåer.

Men det är viktigt att förstå att även om du som individ gör vad du kan för att hantera din stress är det framför allt en arbetsorganisatorisk fråga. För annars kvarstår risken att ditt stresstillstånd förvärras och utvecklas till depression och/eller hjärt-och kärlsjukdomar.  

När det kommer till dina medarbetares jobbrelaterade stress har du möjlighet att göra just de arbetsorganisatoriska förändringar som krävs.

Psykiatri- och beteendevetenskapsprofessor Neda Gould vid Johns Hopkins University säger till Psychology Today att pandemin har visat oss att vi snabbt kan förändra förutsättningarna för medarbetarna på arbetsplatsen.

Men att den genuina ansträngningen att ta reda på vilka åtgärder vi kan göra saknas i många bolag. Trots att det skulle skapa en bättre miljö för människor att arbeta i.  

”Ofta innebär det att vi behöver prata med människorna som faktiskt gör jobbet och ta reda på vad som gör dem galna av stress och vad som fungerar bra.” 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden