5 svenska chefer: Så återhämtar vi oss bäst

Trött? Utmattad? Här är fem svenska toppchefers bästa strategier för återhämtning.

Hälsa
Publicerad

Andreas Norlén, riksdagens talman

Andreas Norlén. Foto: Samuel Unéus

”För mig betyder det väldigt mycket att komma hem till familjen i form av min fru Helena och vår son Henry, 7 år. Då kan jag slappna av och fokusera på helt andra saker än det som rör mitt uppdrag som riksdagens talman. Vi tillbringar mycket tid tillsammans alla tre och jobbar med hus och trädgård (111 tomatsorter den här sommaren), leker eller gör utflykter, vilket har byggt en stark gemenskap som ger trygghet. Helena och jag har alltså inte massor av fritidsaktiviteter på varsitt håll. Eftersom mitt uppdrag kräver mycket tid vill vi ta vara på de möjligheter som finns att tillbringa tid tillsammans. Om jag skulle vara uppfylld av mitt uppdrag när jag kommer hem blir jag snabbt varse att jag inte är kvar på Helge­andsholmen. En gång hälsade Henry mig med orden ’Hej på dig, din gamla ödla’. Det är det ingen som säger i riksdagen.”

Shori Zand, ordförande Avesina Group

Shori Zand.

”Mitt bästa tips är att lämna kontoret, ta en kort paus på ett café för att njuta av en kopp kaffe och bara titta på folk. Kanske byta några ord med kaféägaren … Så gör jag ofta när jag känner mig stressad. Alltid på egen hand för att bättre ta in det liv som pågår runt omkring. Det behöver inte vara krångligare än så. Att ta vara på de små stunderna i vardagen är viktigt. Det brukar få krafterna och glädjen att återvända.”

Lena Miranda, vd Linköping Science Park

Lena Miranda

”Mitt mantra är äta, sova, träna. Det är grundläggande för bra återhämtning. Jag prioriterar träning väldigt högt, och då inte för att prestera – utan i syfte att röra på mig för att må bra. Träningen är också ett bra sätt att varva ner mentalt, och få avkoppling. Du släpper tankarna på jobbet. Sedan är reflektion ett bra verktyg. Om du aktivt reflekterar och skriver av dig, kan du sedan släppa jobbet och ägna helgen åt att vara ledig. Det är också en bra förutsättning för att öka lärandet samt att ta vid när måndagen kommer. Vi pratar mycket om de här frågorna i vår verksamhet, och försöker att skapa bra förutsättningar för var och en att få återhämtning. Det ser ju olika ut beroende på vilken fas i livet man befinner sig i, eller hur ens familjesituation ser ut.”

Jacques Mwepu, kriminalvårdschef Kumlaanstalten

Jacques Mwepu. Foto: Samuel Unéus

”På jobbet tar jag alltid lunch i vår stora personalmatsal där upp till 200 anställda äter varje dag – ett avbrott i min stressiga vardag. Jag sitter vid olika bord med olika medarbetare varje dag och pratar om saker som ofta inte handlar om jobbet. Man kommer mentalt ifrån de ärenden som man kan ha brottats med under förmiddagen.”

”I övrigt är jag dålig på att ta pauser under arbetsdagen som börjar tidigt och ofta slutar vid 19. Jag tar nästan aldrig fikaraster. Däremot lämnar jag ofta mitt rum för att exempelvis söka svar hos medarbetare på deras arbetsplatser längs de långa korridorerna som vi har på anstalten. Ett sätt att stressa av och få upp blodcirkulationen.”

”På fritiden har jag ett ständigt mål att springa två–tre mil per vecka, i kombination med styrketräning på gymmet ett par gånger i veckan. Har läst mycket om meditation och är medveten om dess positiva effekter, men får inte riktigt till det. Att läsa böcker, titta på dokumentä­rer och lyssna på P1 hör till mina favorit­aktiviteter. Samtidigt är jag inte den som sitter långa timmar i soffan under helgerna. Träffar hellre goda vänner för givande utbyte och samtal. Min fru tycker att jag inte behöver fylla helgerna med en massa aktiviteter. Men jag skulle vara tröttare på måndagsmorgnarna om jag var passiv under helgen.”

Anette Lidman, grundare av hr-­företaget Intenco

Anette Lidman.

”Jag älskar mitt jobb och får positiv energi av möten med kunder, konsulter och våra medarbetare. Jag är i grunden redan påfylld efter min jobbdag och tycker att återhämtning på något sätt sker löpande. Jag tror på vikten av att försöka stanna upp lite i vardagen, både för att uppskatta och se det som händer men också för att reflektera lite. Eftersom jag träffar människor dagarna i ända så har jag behov av att logga ut när jag är ledig. En skogspromenad är ett oslagbart sätt att varva ner. Där är det alldeles tyst och det finns en massa plats att låta tankarna sväva iväg.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden