Chefs undersökning: Chefer hinner inte återhämta sig

chefer och återhämtning Dåligt med återhämtningen? Du är inte ensam. En fjärdedel av cheferna känner likadant, visar Chefs undersökning. Många lider redan av stressymptom som kopplas till bristen på återhämtning.

Hälsa
Publicerad

Vad

En fjärdedel av cheferna har bara i liten grad – eller inte alls – tid för vila, pauser och tillförsel av ny energi under en normal arbetsvecka. Det visar Chefs enkät som besvarats av närmare 1 000 personer.

Nytta

”Det är bara du själv som kan ändra din situation – är den inte hållbar för dig och skapar bitterhet och dåligt mående så måste du aktivt ändra på något", säger en chef.
Illustration: Anna Harvard

Sveriges chefer är slitna.

Långa stressiga arbetsdagar, fullspäckade scheman och ständigt uppskruvade krav: Återhämtning är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv, men enligt Chefs undersökning är det illa ställt med den saken.

En fjärdedel av cheferna har bara i liten grad – eller inte alls – tid för vila, pauser och tillförsel av ny energi under en normal arbetsvecka. Det visar vår enkät som besvarats av närmare 1 000 personer.

Huvud­orsaken sägs vara hög arbetsbelastning. Även chefernas fritid upplevs i hög grad som så kravfylld att den står i vägen för återhämtningen.

”Det går inte att springa maraton både på jobbet och på fritiden”, säger en av cheferna i undersökningen.

Många mår uppenbarligen dåligt. En chef säger:

”Jag reflekterade mycket under somma­ren och insåg att jag hade stressymptom som jag först inte kopplade till stress. Långvarig stress är lömsk.”

Stress är en del av livet och kan vara en positiv kraft som hjälper människor att prestera i krävande lägen, inte minst på jobbet.

Men om stressen blir långvarig finns risk för överväldigande trötthet, utmattningssyndrom och en rad andra sjukdomar och symtom. 

Över en tredjedel av cheferna är allvarligt oroade över att den egna hälsan ska ta stryk på grund av bristande återhämtning, visar Chefs undersökning.

Över en femte­del, drygt 20 procent, lider redan i hög grad av hjärtklappning, sömnsvårigheter, huvudvärk eller andra stressymptom som kopplas till bristen på återhämtning.

”Det tyder på att cheferna har en pressad situation”, säger docent Anna Dahlgren vid Karolinska Institutet, som är väl bekant med situationens allvar.

Just nu leder ett projekt som ska hjälpa vårdchefer att bättre prioritera för egen och andras återhämtning.

”Vi vet redan från andra studier att chefer är en utsatt grupp, inte minst inom vården”, säger Anna Dahlgren vidare.

Som det ser ut i dag, tycks cheferna i Chefs undersökning ofta lämnas i sticket.

Hela 60 procent uppger att de bara i liten grad eller inte alls får något stöd uppifrån vad gäller återhämtning, enligt vår enkät. Samtidigt finns åtskilligt man kan göra själv, menar åtminstone vissa av cheferna:

”Allt handlar om prioritering. Du har all tid men väljer annat. Så är det att vara chef”, är en röst ur undersökningen.

En annan chef säger:

”Det är bara du själv som kan ändra din situation – är den inte hållbar för dig och skapar bitterhet och dåligt mående så måste du aktivt ändra på något.”

röster ur undersökningen:

”Tänker på att varva ner på kvällen, läser skönlitteratur 10 minuter varje dag till frukost, tränar regelbundet. Genom att gå direkt till ett bokat pass efter jobbet kommer jag iväg från jobbet och träffar i bästa fall vänner och bekanta.”

”Tror man behöver boka in tid för återhämtning i kalendern så att man säkerställer att det blir av och man inte blir inbokad på en massa möten.”

”Känn att du hinner leva utanför jobbet, det ger mer energi än att krascha i soffan. Lär av ’killarna’, lämna in mediokra rapporter och gå hem tidigt, hellre än vara duktiga flickan.”

”Bäst är att tänka att dagarna är randiga och se till att få in mikropauser och träning utöver arbetet. Sova är också en friskfaktor. Det går inte att tänka att återhämtning bara ska ske på semestern, den måste integreras i vardagen.”

”För att hjärnan ska få koppla av ska vi inte scrolla på telefonen eller tro att tv-tittande är återhämtning. Var närvarande här och nu, mindfulness är bra.”

”Har varit utbränd och har haft en bra balans när jag jobbat 50 %. Nu har jag precis gått upp till 75 % och utmaningen är att inte falla tillbaka i gamla mönster: Jag mår bäst av att kunna ta korta pauser med andning eller meditation.”

Om undersökningen: Webb-baserad undersökning utförd av Chef i september 2023 med 964 svar. Av respondenterna är 69 procent kvinnor och 31 procent män. 41 procent är chefer på ledningsnivå, 42 procent mellanchefer och 14 procent gruppchefer eller motsvarande. 9 procent är mellan 30 och 40 år, 30 procent mellan 41 och 50, 48 procent mellan 51 och 60 medan 13 procent är 60 år eller äldre.

Grafik och illustration: Anna Harvard

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden