Återhämtning på jobbet? Stort problem i alla branscher

Stressen ökar. Nya siffror från 800 000 medarbetarundersökningar visar att allt fler har problem med återhämtningen under dagen.

Hälsa
Publicerad

Tiderna är tuffa. Stressen ökar. Men stress är inte farligt så länge vi har möjligheter till återhämtning.

Nu visar dock nya siffror att allt fler har problem med återhämtningen under dagen.

Var tredje person uppger att de inte har möjlighet att återhämta sig på sin arbetsplats under arbetsdagens gång.

Det visar Brilliant Futures undersökning gjord på mer än 800 000 medarbetarundersökningar.

För tre år sedan angav ungefär var fjärde person att de hade problem med återhämtningen.

De nya siffrorna visar klar försämring gällande båda könen, dock något sämre för kvinnor än män. Och i samtliga branscher.

Tydligast är problemen i tjänstesektorn, bygg- och tillverkningssektorn. Allra mest utsatta är dock personerna i servicebranschen.

”Problemen var ett faktum redan för tre år sedan, och nu är det ännu värre. Vi lever just nu i väldigt oroliga ekonomiska och politiska tider och det larmas löpande om stora stressproblem i samhället, men det är viktigt att komma ihåg att stress inte är farligt om man får möjlighet till återhämtning”, säger Sofie Johansson, expert på medarbetarundersökningar på Brilliant Future.

”Därför är det nästan ännu viktigare att kartlägga återhämtningsmöjligheterna och tyvärr kan vi konstatera en negativ utveckling på den fronten”, fortsätter Sofie Johansson.

Chefs egen undersökning i oktober visade att en fjärdedel av cheferna har i liten grad – eller inte alls – tid för vila, pauser och tillförsel av ny energi under en normal arbetsvecka.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden