Var fjärde svensk arbetar under sin semester

”Jag ska bara…” Känner du igen den gnagande känslan när du egentligen ska ägna all din tid åt återhämtning? Nu visar en färsk undersökning gjord av HR- och löneleverantören SD Worx att du är långt ifrån ensam om att jobba under semestern. Var fjärde svensk svarar på arbetsrelaterade telefonsamtal eller e-postmeddelanden under semestern. Samma undersökning visar även hur många semesterdagar som svensken i genomsnitt är i behov av för att ladda batterierna.

Hållbarhet
Publicerad

Vad

En undersökning gjord av HR- och löneleverantören SD Worx visar att en tredjedel av alla europeiska anställda uppger att de fortfarande följer upp sitt arbete under semestern. Samma undersökning visar även att man i genomsnitt behöver 17 dagars semester för att hinna ladda batterierna.

Nytta

Resultat från en undersökning som ger perspektiv på svenskens behov av ledighet och förmåga att koppla bort jobbet i förhållande till andra europeiska länder.

Att slå igen jobbdatorn när semestern börjar och separera alla måsten från semestern är inte en självklarhet. Det visar undersökningen som gjorts av av HR- och löneleverantören SD Worx där man intervjuat mer än tiotusen arbetstagare i Europa. En tredjedel av alla europeiska anställda uppger att de fortfarande följer upp sitt arbete under semestern och till exempel fortfarande kollar e-post eller svarar på arbetsrelaterade telefonsamtal. 

Detta är en vana som främst känns igen bland norska (45 procent), holländska (37 procent) och italienska (34 procent) arbetstagare. Tyska och svenska anställda är enligt undersökningen mindre upptagna med att tänka på arbete under sin semester, endast 23 procent i båda länder uppges följa upp jobbmejl och telefonsamtal.

Bland deltagarna i undersökningen svarar en tredjedel (30 procent) att de upplever det svårt att släppa jobbet mentalt under ledigheten. Särskilt norska (36 procent), engelska (33 procent) och italienska (32 procent) anställda upplever svårigheter med detta. I Sverige är samma siffra 19 procent. 

”Det är viktigt att man som medarbetare idag upplever tillräcklig flexibilitet i sin semesterplanering för att nå en bra balans mellan arbete och privatliv. Hur den balansen i slutändan ser ut skiljer sig så klart från medarbetare till medarbetare. Vissa gillar att helt koppla bort semestern från jobbet, medan andra gillar att ha ett helikopterperspektiv även när man är ledig”, säger Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx.

Det är främst de arbetstagarna i åldrarna 25-34 år som har svårt att koppla av från jobbet under semestern (38 procent). En oro som ser ut att minska med åldern då cirka 20 procent av de som är över 55 år uppger att de har svårt att släppa sitt arbete mentalt.

Gällande behovet av antal semesterdagar för att ladda batterierna visade det sig att europeiska arbetstagare i genomsnitt behöver 17 dagar. Italienska anställda behöver en semesterperiod på 11 dagar. I länder som Spanien och Finland finns ett större behov av semester, där var och en föredrar 27 dagar respektive 34 dagar. I Sverige är antalet 19 semesterdagar enligt undersökningen.

om undersökningen

Undersökningen genomfördes i mars 2022 i Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Italien, Norge, Finland och Sverige. Totalt intervjuades 10119 anställda. Urvalet är representativt för de specifika lokala arbetsmarknaderna och har samma sammansättning när det kommer till kön, ålder och examen som den aktiva arbetskraften i de berörda länderna.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden