Chefs ledarskapsscen i Almedalen

26 juni 2024, Joda stora salen, Korsgatan 24 (vid hamnen)

Tillsammans med våra medarrangörer bjuder Chef på Almedalsveckans mest inspirerande seminarier med fokus på ledarskap. 

Scrolla ner för att se årets program på Chefs ledarskapsscen – en av de mest välbesökta i Almedalen!

Rullstolsentré via Skeppsbron 24.

Program för Chefs ledarskapsscen 2024:

09:00 – 09:45

Samhalls logotyp

Hur kan en ny syn på kompetens lösa era rekryteringsproblem?

Hur kommer det sig att samtidigt som många företag har svårt att rekrytera, saknar en kvarts miljon personer med en funktionsnedsättning ett jobb att gå till? Varför är det så svårt att minska det här kostsamma glappet? Och hur kan en förändrad syn på kompetens vara en del av lösningen?

Efter pandemin har flexibilitet blivit ett ledord för många arbetsplatser. Men så fort det kommer till anpassningar utifrån funktionsnedsättning, så ser många fortfarande problem i stället för lösningar. Här behöver chefer vara en del av lösningen. Små ändringar kan leda till stora vinster, inte bara för företagen utan även på individ- och samhällsekonomisk nivå. Att personer med en funktionsnedsättning saknar yrkeskunnande och kompetens stämmer inte – det vet vi. Snarare behöver Sverige en ny syn på vem som har kompetens. Under seminariet diskuterar vi hur en ny bild av kompetens kan vara lösningen på er rekryteringsutmaning. Panelen kommer också att dela med sig av konkreta tips på vad som krävs för att bryta invanda mönster, öppna dörren för fler och bidra till stora samhällsvinster på köpet. 

Medverkande:

Sven Bölte, autismforskare och chef, KIND
Aime Dahlgren, vd, Clarion hotel Wisby
Sara Revell Ford, vd, Samhall

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Samhall

10:00 – 10:45

Hur toppar vi formen när det krisar?

Är Sveriges ledare verkligen rustade att hantera nästa stora kris? Hur gör man ens för att förbereda sig inför det oförutsägbara?

Svininfluensa, covid-19 och kriget i Ukraina. Händelser få hade förutsett, men som påverkade alla. Samtidigt uppger sju av tio chefer att de saknar utbildning i krisledarskap, trots att hälften av dem leder samhällsviktig verksamhet.

Medverkande:

Pär Lager, senior rådgivare, Försvarshögskolan
Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna
Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB
Emma Lennartsson, regiondirektör, Region Stockholm
Hans Brun, chefsanalytiker, Utbetalningsmyndigheten
Jenny Wibacke, ordförande, LiVO

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Ledarna

12:00 – 12:45

Mindlers logotyp
Ifs logotyp

Från stigma till stöd – så kan chefer minska stress och psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Så stor del som 51 procent av befolkningen i Norden tycker att deras arbetsförmåga påverkas negativt av stress, visar en färsk undersökning. Så vad ska chefen göra åt saken?

Det finns dessutom en tydlig koppling mellan upplevd stressnivå och sjukskrivningstal. Men frågan är komplicerad. Hybrid- och distansarbete underlättar för vissa, men stressar andra. Samtidigt finns ett stigma kring psykisk ohälsa som gör det svårt för arbetsgivaren att stötta medarbetarna på bästa sätt. Så vad ska chefen göra för att skapa en friskare arbetsplats för sina medarbetare? I vilken ände ska man börja? Och vad säger forskningen om vilka konkreta åtgärder som fungerar bäst?

Medverkande:

Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg och chef Personförsäkring, If
Li Åslund, psykolog/ansvarig forskning och utveckling, Mindler
Magnus Liungman, vd, PeakPath

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangörer: If och Mindler

13:00 – 13:45

Rejlers logotyp

Modigt ledarskap och innovationnycklarna till framgångsrik omställning

För att säkra framtidens samhälle och klara av den komplexa energiomställningen, måste vi se kompetensutveckling med nya ögon. Att göra det kräver modigt ledarskap. Att våga lyfta fram medarbetare och göra dem till experter. Men frågan är om Sveriges chefer är redo för den omställningen?

Det räcker inte längre med att luta sig tillbaka på dagens kunskaper. För att möta framtidens kompetenskrav måste vi vara redo att skaka om, våga utforska nya horisonter och vara beredda att omdefiniera oss själva. Omvärlden och tekniken accelererar i en allt snabbare takt vilket betyder att vi förutom att attrahera ny kompetens också måste utveckla våra egna organisationer för att hänga med. För att verkligen framtidssäkra ett hållbart samhälle måste vi börja inifrån våra egna organisationer. Och det är cheferna som måste våga leda vägen! Som chef har du ett ansvar att kontinuerligt utveckla både dig själv och ditt team. Du måste bygga en kultur där lärande är kärnan, där dina medarbetare inte bara vill och kan, utan också har tid att lära sig nytt. Men viktigast av allt: du måste vara redo att vara den som vet minst i rummet – att vara den som vågar leda utan att ha alla svaren.

Medverkande:

Pär Lager, senior rådgivare, lärandeexpert och författare till boken Upskill och reskill, Försvarshögskolan
Mattias Nagér, Chief HR Officer, Einride
Cecilia Zetterström, chef Kund & Marknad, Vattenfall eldistribution
Jenny Edfast, vd, Rejlers Sverige

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Rejlers

14:00 – 14:45

Wise Groups logotyp

Hur kan förändringsförmåga bli nyckeln till framtidens hållbara ledarskap?

Konflikter, krig och klimatkris är ett kvitto på att vi både saknar förmågan att samarbeta och att förändra våra beteenden. Nu måste ledare i näringsliv och offentlig sektor åstadkomma nödvändiga beteendeförändringar i sina team. Men hur ska det gå till?

Sju av tio förändringsprojekt misslyckas för att vi fokuserar på fel saker. För att driva förändring på politisk och organisatorisk nivå behöver vi förstå förändring både ur ett individ- och helhetsperspektiv. Det är dags att tala klarspråk, och hur dystopiskt det än låter – världen består av ett antal trasiga system. Konflikter, krig och klimatkris är ett kvitto på att vi saknar förståelse både kring att lyckas med förändring och samarbete. Men varför ska det vara så svårt? Nu måste ledare i näringsliv och offentlig sektor åstadkomma nödvändiga beteendeförändringar i sina team. Här har chefer ett viktigt ansvar – och jobbet behövs både för resultatet på sista raden och för planeten. Men hur ska det gå till?

Medverkande:

Anders Klevard, Head of Strategic Services, Wise Consulting
Liv Sandberg, Nordenchef, TikTok
Carina Leffler, stadsdirektör, Helsingborgs stad
Tobias Berglund, vd, Wise Group

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Wise Group

15:00 – 15:45

Glastaket består – hur krossar vi det?

Vi har pratat om glastaket i 50 år. Trots detta finns fortfarande strukturella hinder som lägger krokben för kvinnor på väg mot toppositionerna. Så varför har vi inte kommit längre? 

Har vi varit för dåliga på att konkretisera vad glastaket består av? Eller lever vi kvar i tron att toppchefer måste vara män som jobbar 90 procent av sin vakna tid, tränar maraton resten – men aldrig sover eller hämtar på förskolan? Och vilka måste kliva fram för att glastaket ska krossas?

Medverkande:

Carolina Engström Lökken, vd, Wes
Anna Gulliksen, global HR-chef, TietoEvry
Rasmus Nerman, vd, Apoteket
Amanda Lundeteg, vd, Allbright
Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Ledarna

16:00 – 16:45

Nordlos logotyp

Nu är IT-säkerhet alla chefers ansvar – men hur cybersäker är du?

IT-attacker ökar och blir mer omfattande. Att drabbas av dataintrång är tyvärr något som hör till det nya normala. Hur rustade är svenska chefer för det? Tro inte att cybersäkerhet är IT-chefens ansvar, utan en fråga för hela ledningen. Men vilket ledarskap behövs för att cybersäkra organisationen?

Både privata företag och verksamheter inom offentlig sektor drabbas allt mer av cyberattacker. Ändå är mörkertalet tyvärr stort – fler måste våga polisanmäla dataintrång utan att det ska bli ett stigma kring att bli hackad. Chefer behöver bli bättre rustade inför ett eventuellt angrepp.

Lika viktigt som att ha brandövningar är det att samla medarbetarna och öva genom att prata om hur man ska agera, steg för steg, om IT-attacken kommer. Men då måste alla chefer jobba med frågan och låta arbetet pågå i hela verksamheten.

Coops vd Marie Nygren var mitt i stormens öga (då som vd för KF) för tre år sedan när den då hittills största IT-attacken i sitt slag innebar att Coop fick stänga 700 butiker. I ett samtal med IT-experten Magnus Blomberg, CTO Nordlo, delar hon sina erfarenheter. Hur har hennes syn på cybersäkerhet som ledare förändrats sedan dess? Deltar gör även Veronica Grimheden Myhrström från Nacka kommun. Vilka är deras bästa tips till andra chefer och vilket ledarskap krävs nu?

Medverkande:

Marie Nygren, vd, Coop
Magnus Blomberg, CTO, Nordlo
Veronica Grimheden Myhrström, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör, Nacka kommun

Calle Fleur, moderator och chefredaktör, Chef

Medarrangör: Nordlo

Vill du synas på vår ledarskapsscen 2025?

Kontakta Beatrice von Treskow Kjellegård, försäljningschef.

Bilder från Chefs ledarskapsscen 2023

Anna Kelly & Anna Gulliksen.
Representanter från Fryshuset.
Elin Ribjer & Fanny Widman.
Katarina Berg, Spotify.
Chefs chefredaktör Calle Fleur.
Rikspolischef Anders Thornberg & Cissi Elwin, vd Chefakademin.
Fullsatt vid Chefs ledarskapsscen i Almedalen.
Anna Urombi, generalsekreterare Raoul Wallenberg Academy.
Sandhya Randberg & Rolf Lindström.
Diamant Salihu.
Amanda Lundeteg & Tove Dahlgren.
Calle Fleur intervjuar Elias Fjellander, RFSL Ungdom.
Charbél Gabro & Måns Molander.
Malin Kaldo & Negin Tagavi.
Chefakademins marknadsteam Weronika Witakowska & Malin West.
Mingel vid Chefs scen.

Från Chefs scen tidigare år

Om Chefs ledarskapsscen i Almedalen

På ledarskapsscenen i Almedalen diskuterar vi vår tids stora ledarskapsfrågor. Här får du möta inspirerande chefer och ledare som genom sitt mod, handlingskraft och innovativa idéer för utvecklingen och ledarskapet framåt, för ett bättre samhälle. 

Chefs ledarskapsscen är den självklara platsen för offentliga samtal och spänstiga diskussioner om ledarskapet roll och utveckling. 

Ledarskapsscenen är en av de mest välbesökta i Almedalen. Här möts tunga beslutsfattare, nya talanger, innovativa entreprenörer och representanter för det goda ledarskapet. 

Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi engagerande seminarier som drar fullsatta hus. 

2023 arrangerade vi seminarium om följande frågor tillsammans med våra partners: 

 • Att leda eller låta sig ledas av AI – vad behöver chefer lära sig och ta ansvar för?  
 • Att leda i kris och osäkra tider – vad behöver chefen? 
 • Chefsbrist hotar – hur gör vi plats för unga ledare? 
 • Dags för omstart av det hybrida arbetslivet?  
 • Från gängkriminell till vanlig knegare. Hur ser vägen ut? 
 • Vad behöver näringslivets chefer av politiken för att klara den gröna omställningen? 

Till tidigare samarbetspartners hör AI-labbet, Microsoft, Samhall, Euroaccident, Telenor, Ledarna, Meritmind, Företagsuniversitet, Sodexo, Byggcheferna, Bliwa med flera. 

Intresserad av att samarbeta i Almedalen 2025?

Kontakta Beatrice von Treskow Kjellegård, försäljningschef.


Samarbeta med Chef i Almedalen 2025 så får ni:

 • Deltagande på vår inarbetade ledarskapsscen, en av de mest besökta i Almedalen, på Korsgatan 24 i Visby. 
 • Vårt journalistiska kunnande som paketerar innehållet med rätt vinkel och formulering av rubrik och copy.  
 • Tillgång till vårt stora nätverk och bokning av scengäster. 
 • Chefs chefredaktör Calle Fleur som moderator. 
 • Lokal, teknik och eventpersonal. 
 • En trovärdig partner med lång och gedigen erfarenhet av ledarskapsfrågor. 
 • Marknadsföring i Chefs kanaler. 
Chefs ledarskapsscen på Korsgatan 24 i Visby.

Tidigare år i Almedalen: