Chefs dag i Almedalen – superchefernas bästa medskick

Chef i Almedalen 7 seminarier, högt tryck och spänstiga diskussioner. När Chef och våra samarbetspartners anordnade en heldag i Almedalen handlade diskussionerna och samtalen om AI, klimatledarskap, unga ledare, hybridarbete, att leda i kris och ledarnas roll för att ge unga brottslingar jobb. Dagen avslutades med ett personligt samtal med rikspolischefen Anders Thornberg. Här kommer ett axplock av vad som hände på scenen.

Ledarskap
Publicerad
Cissi Elwin, vd Chefakademin, och Calle Fleur, chefredaktör Chef, i Almedalen 2023. Foto: Karina Ljungdahl

Är det verkligen så bråttom för chefer att lära sig AI? Faktum är att AI är en ledarskapsfråga snarare än ett teknikbeslut för IT-avdelningen. Men hur påverkar det dig som chef? Om det pratade första panelen på scenen.

Tomas Frimmel, vd, Microsoft, Henrik Byström, expert strategisk digitalisering och medgrundare, AI-labbet, Maria Stockhaus, riksdagsledamot (m), Shervin Razani, vd och grundare Jurek, Calle Fleur, moderator och chefredaktör. Foto: Karina Ljungdahl

Tomas Frimmel, vd Microsoft Sverige: ”Det jag har varit med om de senaste tre månaderna har jag inte varit med om under mina 18 år på Microsoft. Till alla chefer som undrar var deras business är på väg: Våga testa! Och gör du fel, så har du i alla fall lärt dig något.”

”Vårt ansvar som leverantörer av tjänster är att nyttan är större än skadan. Vi certifierar produkterna och behöver få det policystyrt. Vi behöver konkurrera på marknaden, anamma AI och jobba vidare med det”, fortsatte han.

Henrik Byström, expert strategisk digitalisering och medgrundare, AI-labbet: ”Som chef behöver man fråga sig: ’Hur använder jag AI i mitt eget ledarskap? Hur används det i min organisation?’ Det går att jobba smartare med AI, minska möten, och våga applicera AI i ledarskapet och kulturen. Vi som chefer behöver se till att det efterlevs på nytt sätt, och måste förstå lagen och ansvaret. Bara för att det är lagligt behöver det inte vara rätt.”

Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna, Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S), Lotta Lyrå, vd, Södra, Nina Ekelund, generalsekreterare, Hagainitiativet, Calle Fleur, chefredaktör, Chef. Foto: Karina Ljungdahl

Hur får man till ett skarpt klimatledarskap? Vad behöver näringslivets chefer av politiken för att klara den gröna omställningen?

Under detta panelsamtal sa Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna: ”Det som är tydligt är att chefer och ledare vill se tydligare mål och politik för att kunna utföra sitt jobb. Problemet är inte tekniken, utan det är ledarskapet i sig som är viktigt för att klara omställningen. Vi vill att chefer och ledare ska få tydliga spelregler.”

Katarina Berg, global HR-chef, Spotify, Liza Eriksson, medgrundare, RedLocker, Elias Fjellander, förbundsordförande, RFSL Ungdom, Anna Urombi, generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy. Foto: Karina Ljungdahl

Sverige är det land i Europa med lägst andel unga chefer. Samtidigt är mängder av unga med och leder förändring – men ofta utanför etablerade organisationer och strukturer. Chefsbrist hotar – hur gör vi plats för unga ledare?

Katarina Berg, global hr-chef Spotify: ”Hos oss har vi väldigt få underrepresenterade grupper. Det är ett pågående arbete, inte en kampanj. Vi ska vara innovativa. Alla kan inte se likadana ut, komma från samma bakgrund, ha samma kön och ålder. Det är omöjligt att vara kreativ och innovativ, ligga i framkant och tjäna pengar långsiktigt om vi är och ser likadana ut.”

Elias Fjellander, förbundsordförande, RFSL Ungdom: ”Ledarskap är en egenskap, chefskap är en titel. Dagens chefer måste ändra sin syn på vilka som kan bli chef. Ta med ledande frågor när ni funderar på hur det ser ut hos er: Vem, vad, hur, varför, när.”

Hans Gennerud, ordförande och seniorkonsult Gullers Grupp, Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH, Karin Zingmark, expert förändringsledning och kommunikation, Cissi Elwin, vd, Chefakademin. Foto: Karina Ljungdahl

Hybridarbete är mångas vardag. Omhuldat av medarbetare, men inte alltid av chefer och ledning. Är det dags för omstart av det hybrida arbetslivet?

Karin Zingmark, expert förändringsledning och kommunikation: ”Jag blir orolig för sanningar om att vi inte kan vara kreativa om vi inte ses fysiskt. Det stämmer inte. Vi bygger team och kan funka digitalt också. Verksamhetens mål måste komma först. Varför vill cheferna ha tillbaka medarbetarna? Det handlar om tillit. Ha en tydlig struktur hur man följer upp i teamet. Vissa är analytiker. Vissa är säljare. Vi har olika typer av personlighetsprofiler.”

Jeanet Corvinius, Regionchef för Wästbyggs entreprenadverksamhet i Region Öst och ordförande i Byggcheferna, Jenny Wibacke, områdeschef Skånes Universitetssjukhus och styrelseordförande i Ledarna inom vård och omsorg, Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden, Försvarshögskolan och Göteborgs universitet, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB. Foto: Karina Ljungdahl

Att leda i kris och osäkra tider – vad behöver chefen? Vi lever i osäkra tider. Att ledarskap är viktigt vet vi, men det är särskilt viktigt i kristider när spelreglerna förändras. Samtidigt utmanar kriser ledarskapet och ställer chefer inför svåra beslut.

Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden, Försvarshögskolan och Göteborgs universitet: ”Kris kräver improvisation. Saknas det improvisation, då är det inte en kris. Alla generationer har haft sina kriser. Men vad gör vi av lärdomarna? Lågintensiva kriser är ett nytt begrepp vi har lärt oss, vi vet inte när de börjar eller hur länge de håller på. Här finns tre viktiga D:n att hålla koll på för ledarna: Dokumentera, delegera, distansera.”

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB: ”Krisberedskapen bland Sveriges chefer är oerhört mycket bättre än för ett par år sedan. Som företag behöver man kunna driva sin verksamhet även i en kris. Då behövs en kontinuitetsplanering. Ett: Hur ska min personalstyrka orka? Två: Var tydlig med vem som har ansvar. Det måste du som chef göra tidigt. Tre: Våga fatta beslut och agera.”

Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna, Nadim Ghazale, polis, föreläsare och debattör, Evin Cetin, advokat och författare till boken ”Mitt ibland oss”, Camila Salazar Atías, gängexpert, Fryshuset. Foto: Karina Ljungdahl

Alla goda krafter behövs i kampen mot gängkriminaliteten – även arbetsgivare och du som är chef och ledare. Så vad går konkret att göra?

Nadim Ghazale, polis, föreläsare och debattör: ”Framtidstron är inte rolig bland unga om jag ska vara ärlig. Som chef kan du vara en dörröppnare och ge en chans. Bygga tillit, tilltro, bygga den personens CV. Vilka dörrar kan du öppna som ledare? Ta kontakt med frivården, skolor, lokala fritidsgårdar, och ge ungdomarna en chans. Ledare och chefer behöver räcka ut handen.”

Camila Salazar Atías, gängexpert, kriminolog, Fryshuset: ”De här ungdomarna behöver bara ett jobb. De som suttit inne finns inte bara i belastningsregister, de har även enorma skulder när de kommer ut. Vilka välkomnar ungdomarna när då? Gängen. Vi vet att inom 3 månader är det kritiskt att komma in i ett sammanhang. Arbete är en viktig del av den här stora komplexa frågan.”

Rikspolischefen Anders Thornberg och Cissi Elwin, vd Chefakademin. Foto: Karina Ljungdahl

Hur ser förutsättningarna ut för ledare som hamnar under extremt högt tryck och press? Vad styr beslut och hur påverkas prioriteringar i kris?

Cissi Elwin, vd Chefakademin, höll i ett samtal med rikspolischefen Anders Thornberg om att leda under press, om val och beslut under ett extremt utmanande år.

Under samtalet berättade Anders Thornberg om det stora mediala medietryck i samband med Mats Löfvings självmord, samtidigt som polisen brottas med interna problem. Just nu pågår en utredning från arbetsmiljöverkets sida.

”Jag var Mats närmaste chef. Allt blev enormt stort. Jag trodde inte att det här skulle hända, men det hände”, sa rikspolischefen Anders Thornberg på Chefs scen.

Han berättade att han blev erbjuden samtalsstöd av sin egen chef, Justitiedepartementet, och tackade ja. Vilket hjälpte honom att hantera den utmanande perioden.

”Jag saknar Mats otroligt mycket. Han var en otroligt duktig polis och nära medarbetare”, sa Anders Thornberg, om personen som var hans närmaste man i fem år.

Senare i höst kommer Anders Thornberg att gästa Chefdagen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden