3 tips för att öka välmåendet i småföretag

Mycket operativt arbete – utöver ledarskapet – i mindre företag kan påverka chefernas välbefinnande negativt enligt en doktorsavhandling. Men det finns knep på hur du kan vända på det.

Arbetsmiljö
Publicerad

Chefer i mindre företag har inte samma resurser i form av personalstyrka och ekonomi, vilket innebär att de ofta, utöver chefsuppgifterna, behöver arbeta mycket operativt.

Det ger en sårbarhet som kan påverka chefernas välbefinnande negativt.

Samtidigt finns det ett starkare socialt klimat i småföretagen vilket tvärtom stärker chefers välmående.

Det visar en doktorsavhandling om chefers situation i mindre företag med upp till 50 anställda, gjord av Elena Ahmadi vid Högskolan i Gävle.

3 tips: Så ökar du välmåendet i småföretag

  1. Investera i ett positivt socialt klimat med nära kontakter. Det ökar både ditt eget och medarbetarnas välbefinnande – vilket i sin tur leder till ett hälsosamt och produktivt företag.
  2. Ha en öppen dialog med medarbetarna. Det är särskilt viktigt i svåra tider eller när du som chef inte mår så bra. Transparensen leder till förståelse, och skapar därför inte onödig oro bland medarbetarna.
  3. Identifiera de resurser du har för att förbättra ditt välbefinnande. Identifiera de krav som kan vara särskilt energikrävande.

Tips från Elena Ahmadi listade på forskningssajten Esbri.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden