Sjuk första veckan på semestern? 7 tips för att starta ledigheten på topp

Blir du alltid sjuk första veckan på semestern? Det går att undvika. Ledarskapscoachen Maria Gerlofson ger dig tipsen för att börja ledigheten på bästa möjliga sätt: frisk och avkopplad. Och det genom att vidta några enkla åtgärder – redan nu.

Hälsa
Publicerad
Maria Gerlofson (t.v.). Porträttfoto: Mia Lewell

Det är inte ovanligt att bli förkyld så fort semestern börjar.

Du har stressat både på jobbet och privat för att hinna vara ledig, men så fort du ska koppla av blir du sjuk.

Otur, tänker du?

Nej, det är så vår hjärna fungerar, menar Maria Gerlofson, ledarskapscoach och handledare i stresshantering, som har skrivit en bok om hållbart ledarskap.

Varför blir vi sjuka så fort semestern börjar?

”När vi stressar ovanligt mycket, som perioden innan semestern, så stärks vårt immunförsvar för att vi ska hinna allt. Sen när vi ska vila och koppla av, tar immunförsvaret också ledigt. Då blir vi lättare sjuka”, svarar Maria Gerlofson.

Hur kommer det sig att vi aldrig lär oss?

”Vi är vanemänniskor. Våra beteenden och tankar är som stora motorvägar i hjärnan där vi slirar in för att spara energi. Vi gör som vi brukar – även om det inte funkar. Så är det med många saker i livet. Det är svårt att skapa nya beteenden och vanor.”

Vad kan vi göra för att bryta denna onda cirkel?

”När man blir medveten om hur och varför vi agerar som vi gör blir det lättare att bryta en (o)vana.”

Vad är bäst: längre sammanhängande semester eller flera kortare semesterperioder?

”Jag tror att det är bra om man kan ha en längre sammanhängande sommarsemester. Det beror också på vad man har för typ av jobb. Jag som är egenföretagare måste fortfarande ha lite koll på vad som händer. Men jag skulle ändå rekommendera att ha så mycket sammanhängande som man kan. Och som man mår bra av.”

Och om jag blir stressad över att vara borta länge från jobbet?

”Då behöver du kanske se över din attityd till arbetet. Tror du att du är oumbärlig för jobbet, då är det svårare att vara ledig. Det kan också vara att arbetsmiljön är dålig, och som gör att du stressar.”

7 tips för att starta semestern med energi

1. Titta över din planering på jobbet och stryk det som inte är nödvändigt, eller flytta om möjligt saker till efter ledigheten när du har ny energi och kraft. Gör samma sak med dina privata åtaganden.

2. Ta korta pauser på jobbet, var närvarande och kom ihåg att andas. Gå ut en kort stund på lunchen och njut av sol och växtligheten.

3. Svara på mejl direkt när du läst det, även om du bara skriver ”Vi får höras efter ledigheten”. Inkorgar med mängder av obesvarade mejl skapar stress.

4. Sänk kraven på vilken typ av mat och annat du ska ha med på kalas, eller om du ska ha en fest eller middag.

5. Lägg in några lediga lugna dagar hemma innan du åker iväg eller sätter igång med olika aktiviteter på semestern.

6. Fyll semestern med mer återhämtning än stressfyllt umgänge, tidspressat flackande och mängder av krav och måsten.

7. Njut av sommaren och allt den för med sig! Använd dina sinnen när du äter, promenerar, solar, leker, skapar, är på sjön eller vad du än gör. När vi är närvarande kopplar vi av mer. Ju mer vi njuter, desto större positivt avtryck får det i hjärnan! När du är uppmärksam på de goda stunderna, minns du dem lättare.

Tips från Maria Gerlofson

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden