4 tips till chefen inför ramadan

Snart börjat fastemånaden ramadan. Entreprenören Deqa Abukar tipsar hur chefen kan bidra till en inkluderande miljö på arbetsplatsen för medarbetare som fastar.

Mångfald
Publicerad
Deqa Abukar.

Fastemånaden ramadan är den heligaste och mest firade månaden för muslimer runt om i världen.

I år väntas ramadan börja lördag 9 mars och pågå till måndag 8 april.

För den som fastar handlar det om att avhålla sig från mat och dryck från morgon till kväll. Så snart solen går ner bryts fastan.

Hur ska du då som chef förhålla dig till medarbetare som fastar?

”Jag vill betona att fastan som muslim ligger på individen. Personen som fastar måste veta att den klarar av det. Chefen och arbetsgivaren måste inte anpassa sig till det, utan det handlar om att skapa en inkluderande miljö på arbetsplatsen för medarbetare som fastar”, säger entreprenören och affärsängeln Deqa Abukar till Chef.

Som exempel ger hon att chefen kan låta anställda som följer ramadan ta korta pauser under dagen för att kunna bryta sin fasta, eller för att be. Och att meddela övriga medarbetare hur det ligger till.

På större arbetsplatser med många nationaliteter, som Microsoft, har Deqa Abukar stött på att man bryter fastan tillsammans.

Chef har också tidigare berättat om Spotify och Tre som låter medarbetare byta ut svenska helgdagar mot andra dagar som passar den egna trosuppfattningen bättre.

”Det finns i dagens klimat en väldigt negativ bild av muslimer. Att främja ett inkluderande samhälle där varje individ kan vara sig själv innebär att uppmärksamma olika högtider, såsom ramadan”, säger Deqa Abukar.

DEQA ABUKARS 4 tips till chefen inför ramadan

1. Respekt för mat och dryck. Förstå att anställda som fastar inte kommer att äta eller dricka något under dagtid. Om arbetsplatsen tillhandahåller gemensam mat, se till att det finns alternativ för de som fastar. Exempelvis genom spara undan maten så att den anställda som fastar kan äta den när fastan bryts.

2. Flexibilitet. Ge anställda möjlighet att anpassa sina arbetstider eller ta korta pauser under dagen för att kunna bryta sin fasta.

3. Kommunikation. Kommunicera tydligt med dina anställda om eventuella förändringar i arbetstider eller arbetsbelastning under ramadan, så att de kan planera sina dagar bättre.

4. Respekt för bön. Visa respekt för anställdas behov av att be under dagen och ge dem möjlighet att göra det vid lämpliga tillfällen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.