Fredagsdött på kontoret? Så boostar du produktiviteten

Fredagar är den dagen i veckan vi är minst på kontoret, enligt ny forskning. Men misströsta inte. Det finns sätt att boosta fredagsproduktiviteten. Här är fyra konkreta tips.

Arbetsmiljö
Publicerad

Vanligast är att jobba tre dagar från kontoret och två på distans.

Tisdagar (72 procent), onsdagar (66 procent) och torsdagar (57 procent) är de dagar då vi är mest på plats, medan måndagar (23 procent) och fredagar (6 procent) är de dagar då vi arbetar på distans.

Det framhåller Nick Bloom, professor i ekonomi vid Stanford University i USA, som har forskat på distansarbete i 20 år, enligt en artikel på Kollega.

I USA har begrepp som ”Flex Friday” och ”Flow Friday” tillkommit, för att beskriva fredagar där arbetsgivare skippar möten helt på eftermiddagarna, eller till och med ger anställda ledigt en gång i månaden, enligt Bloomberg.

Hur ska du då göra för att hitta det perfekta jobbflowet och produktiviteten på fredagarna?

Bloomberg bjuder på ett gäng motivationstips för att hjälpa dig på traven.

4 tips – boosta fredagsproduktiviteten

  1. Tänk på nästa vecka. Skapa måndagens att-göra-lista på fredagen, så att du vet precis vad du ska göra i början av veckan. Det hjälper dig att vässa produktiviteten, utan att du behöver slå knut på dig själv.
  2. Checka-av-fredag. På måndagar bestämmer du veckans jobbmåsten. På fredagen går du tillbaka och gör en översyn. Hann du med allt?
  3. Se på fredagar som ”spilltid”. Boka inte viktiga jobbmöten, utan se på fredagar som en dag då du kan ta det lite lugnare. Om möjligt, se till att dina fredagar är helt mötesfria.
  4. Prioritera icke-akuta åtgärder. Vad har du för arbetsuppgifter du behöver bli klar med, men som inte är akuta? Prioritera dessa mindre stressiga administrativa uppgifter på fredagar.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden