Ny attityd till karriär: ”lazy girl job”

trendspaning En ny kontroversiell slogan har fått fäste i karriärlexikonet: ”lazy girl job”, eller ”den lata flickans jobb”. Vi förklarar.

Karriär
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg

Begreppet ”lazy girl job” har blivit ett fenomen på sociala medier och kopplas ihop med en ny inställning till karriär och arbete bland 20–30-åringar av båda könen. 

26-åriga upphovskvinnan Gabrielle Judge, en influerare som började lägga ut videor på temat i maj, är medveten om att ordet ”lat” kan väcka negativa associationer.

Men i grunden handlar ett ”lazy girl job” inte om att slöa på jobbet, utan en karriär där ”balansen mellan arbetsliv och fritid får dig att känna dig så grym att du nästan känner dig lat”.

Kännetecknande för ett ”lazy girl job” anses vara låg stressnivå, en känsla av säkerhet – utan långa skift eller farliga arbetsförhållanden – möjligheter till hybridarbete och bra lön.

TikTok-trender kommer och går, men mycket tyder på att hashtaggen #lazygirljob blivit alltför viral för att skrattas bort.

Ett exempel på data som bekräftar trenden är TNG:s senaste kandidatrapport, där 69 procent av kvinnorna och 52 procent av männen anger balans mellan arbete och fritid som viktigt i valet av ny arbetsgivare. 

4 andra arbetstrender i tiden

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden