Hett i lågkonjunktur: ”quiet hiring”

Trendspaning Känner du till ”quiet hiring”, eller att smyganställa, som blivit populärt under lågkonjunkturen? Vi förklarar senaste arbetstrenden.

Karriär
Publicerad

Ett nytt buzzword har nått arbetslivet; ”quiet hiring”, eller att smyanställa.

Analysföretaget Gartner hade de facto ”quiet hiring” som en av nio stora arbetstrender för 2023.

Vad går då ”quiet hiring” ut på?

Istället för att anställa nya medarbetare, så kompetensutvecklas och upskillas befintlig personal för att passa organisationens behov i dåliga tider.

På så sätt kan interna talanger fortsätta frodas och experimentera med olika arbetsuppgifter.

I praktiken inget nytt.

Sådana här så kallade smyganställningar, där befintliga medarbetare utvecklas i sina roller eller får nya arbetsuppgifter, har pågått länge.

Men i det nuvarande ekonomiska läget har det uppstått en nödvändighet att påminna sig om tillvägagångssättet – och ge det ett modernt begrepp – enligt Euronews, som beskriver den nygamla arbetslivstrenden.

Görs ”quiet hiring” rätt kan fokuset på medarbetarna både uppfylla deras karriärambitioner och lojalitet, såväl som verksamhetens behov att hålla kostnader nere.

Men är det bara en win-win-situation?

Som chef kan det vara läge att påminna sig om ”quiet quitting”.

Det vill säga, arbetslivstrenden som uppstod 2022 när anställda slutade ge sitt allt, för att endast utföra det absoluta minimum av uppgifter som arbetsgivaren kräver, ta avstånd från en karriärinriktad företagskultur och aldrig jobba över eller på andra sätt utmärka sig utöver det vanliga.

Med andra ord finns det en risk att medarbetarna är fortsatt slutkörda efter den senaste tidens ekonomiska turbulens, och inte alls sugna på att ta på sig en hel hög extra arbetsuppgifter utan löneökning eller annan morot.

Även om förklaringen är att det är dåliga tider.

Så, för chefen gäller det att idka fingertoppskänsla i fråga om ”quiet hiring”.

Emily Rose McRae, som leder ett researchteam på Gartner, säger det kanske bäst:

”Organisationer måste hitta en balans mellan att bygga upp anställdas kompetens och att skydda deras välbefinnande. Företagsledare som hittar ett sätt att göra detta framgångsrikt ger sina organisationer en tydlig konkurrensfördel.”

3 andra arbetstrender i tiden

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden