Nicklas Hermansson: 10 idéer som får Gen Z att välja dig som chef 

Krönikor
Publicerad
NIcklas Hermansson. Foto: Evelina Carborn

Generation Z är på väg att ta över världen. Redan om ett par år väntas de som är födda mellan 1997 och 2012 utgöra en tredjedel av den globala arbetskraften.

Faktum är att Gen Z redan är världens största generation. Därför är det hög tid att förstå deras behov.

Så vad krävs för att Gen Z ska välja just din arbetsplats – och inte hoppa vidare till nästa möjlighet redan efter ett år? 

Att det är en generation som premierar etik och moral är knappast någon hemlighet. Men jag är inte här för att sparka in öppna dörrar.

Efter att ha föreläst för närmare 5 000 svenska 18-åringar det senaste halvåret är jag säker på min sak: I den nya automatiserade AI-världen räcker inte det uppenbara – för att nå fram måste du våga släppa sargen, tänka konstigt och inse att framtiden redan är här.

Här är tio idéer som jag hade testat om jag inte bara hade en robot som anställd:

1. AI-vd i hologram: Många unga ser artificiell intelligens som allsmäktig och hade därför älskat att ha en robot som chef. Särskilt i hologram. Dessutom kan ni se det som tidernas mest effektiva sparpaket som på köpet sparar in en hel vd-lön. 

2. Samarbeta med hållbara företag: Nio av tio unga handlar hellre från företag som är klimatmedvetna och jobbar aktivt med sociala frågor. Ge de anställda bidrag när de handlar från sådana varumärken. 

3. Sponsra ett e-sportlag: Mer än hälften spelar tv-spel varje vecka. Därför är det en självklarhet att ni ska sponsra det lokala e-sportlaget. 

4. Digital detox: Gen Z dricker inte, så fimpa alkoholen på nästa konferens. Däremot klockar de in på nästan elva timmar skärmtid per dag. Hjälp dem att checka ut genom att fokusera på meditation och avkoppling. 

5. TikTok-pauser: Många säger sig vilja jobba kreativt, men får sällan chansen. Uppmuntra till regelbundna pauser för att skapa och titta på Tiktok-videos. På så sätt kan de anställda få en välförtjänt boost av kreativitet och energi som företaget gynnas av. De som inte gillar Tiktok får i stället ett klippkort till ert e-sportrum.

6. ”Meme-Måndag”: Omvärldsbevakning ska vara roligt. Låt anställda dela med sig av memes som är relevanta för er bransch och om du har svårt att fatta memes kan du alltid be ChatGPT att förklara skämtet i smyg.

7. Minigris-maskot: 91 procent av Gen Z i USA säger sig ha upplevt stressrelaterade symtom den senaste månaden. Lösningen? Fixa ett oväntat sött kontorshusdjur, som en lama eller en minigris. 

8. Ge stipendium för nya upplevelser: Nästan hälften av Gen Z tror att de kommer att uppfinna något som förändrar världen. Utnyttja deras nyfikenhet! Låt dem testa nya fenomen och innovationer och be dem göra innehåll av sina upplevelser till era sociala mediekonton.  

9. Exklusiv merch: Fimpa tygpåsen och vattenflaskan med er trötta logga. Ta i stället fram begränsade upplagor av kläder och prylar som trendar just nu för att skapa en känsla av exklusivitet och hajp.

10. Skapa en egen kryptovaluta: Gen Z är vana vid att betala med tv-spelens egna valutor och nästan hälften av unga i USA vill pensionsspara i krypto. Därför: Skapa en egen företagsspecifik kryptovaluta som anställda kan få i lön och byta mot ledighet, upplevelsestipendier och er exklusiva merch.

Inte fått nog? Köp elsparkcyklar som de anställda får låna och skapa en Spotify-spellista till kontoret där alla får bidra.

Vad du än gör: Sluta tro att Gen Z kommer att växa upp och bli som du.

Fler krönikor av Nicklas Hermansson:

nicklas hermansson

Ålder: 41.

Familj: Ja, från Finland och Norrland.

Bor: Gustavsberg, Stockholm.

Gör: Driver NomoFomo – en omvärldstjänst som kurerar trender och innovationer som formar framtiden.

Intressen utanför jobbet: Spela fotboll med mina barn, utföra experiment med mig själv i huvudrollen för att förstå människans begränsningar, upptäcka nya platser, lyssna på skotsk postrock, läsa resetidningar och The Atlantic.

Kontakt: nomofomo.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden