Torsdagen är nya fredagen – därför är det chefens problem

Sedan det hybrida arbetslivet blev ett faktum har allt fler Londonbor gjort torsdagen till sin fredag, rapporterar Financial Times. Är fyradagarsveckan redan här? Ja – och det ställer till det för cheferna.

I Storbritannien ska över 3 000 medarbetare inom 60 företag delta i ett försök med fyradagarsvecka med bibehållen lön. Dels för att reda ut om det kan få fler medarbetare att stanna, dels för att se om det kan få bättre fart på rekryteringen. Något Chef tidigare skrivit om här.

När Chef ställde frågan på LinkedIn om Sverige borde införa fyradagarsvecka svarade 85 procent av närmare 2 900 personer ja.

Engelsmännen är likaledes positiva. Det halvår långa experimentet röner stor framgång.

”Livsomvälvande”, säger en chef inom bankväsendet nu till Financial Times.

Nu ställer sig tidningen frågan om prövotiden med fyradagarsvecka verkligen behövs. Är den inte redan här?

Sedan det hybrida arbetslivet blev ett faktum har allt fler Londonbor gjort torsdagen till sin fredag, konstaterar barpersonal i artikeln.

Baren i fråga hade en vanlig torsdag innan pandemin tre-fyra personer på plats för att serva gästerna skummande pints. På fredagen brukade ytterligare personal tillkomma bakom disk för att tillmötesgå det stora behovet av gäster. Nu råder det omvända scenariot.

Torsdagshänget är här för att stanna. På fredagen jobbas det överhuvudtaget inte på kontor, eller så jobbas det hemma.

De tre vanligaste dagarna att vara på kontoret är just tisdagar, onsdagar och torsdagar, enligt en ny undersökning bland närmare 80 000 arbetare i 13 länder.

Att kontorspersonal inte befinner sig i centrala London oftare än så leder till bryderier, menar Financial Times. Färre åker kollektivtrafik, lunchställen ser röda siffror och fastighetsägare till kontorskomplex har en osäker framtid till mötes.

Och kontorspersonalen? De tycks mycket nöjda med situationen. Till ledarnas stora dilemma, som nu måste börja bena ut hur de ska organisera arbetsvardagen framöver.

Som att ansvara för detaljstyrningen, säkerställa att medarbetare faktiskt levererar, se till att ett hybridledarskap fungerar, ha koll på medarbetarnas hälsa oavsett var de befinner sig, samt vid behov tillämpa ett krisledarskap. Något som i samtliga fall kräver en tydlig kommunikation.

Var det någon som sa cheers?

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden