Är du en rövhatt som chef?

Härskare, fegisar och kontrollanter. Det är några av de rövhattar som Louise Lennersten, managementkonsult och tidigare vd och hr-chef, beskriver i sin bok Chef eller rövhatt, om dåligt ledarskap. Med boken hoppas hon uppmuntra till samtal om brister i ledarskapet.

Ledarskap
Publicerad
Louise Lennersten. Foto: Niclas Fasth

Borde jag som chef läsa din bok för att ta reda på om jag är, vad du kallar, en rövhatt? 

”Ja, det tycker jag att man ska göra! Det är så lätt att man blir en rövhatt utan att vara medveten om det. Man ska läsa för att rannsaka sitt eget ledarskap – eller kanske få bekräftelse på att man inte är en rövhatt.”

Brukar chefer som är rövhattar själva vara medvetna om det? 

”Nej, verkligen inte. I stället för att ha ett levande samtalsklimat om ledarskapet blir det mer att man snackar skit bakom ryggen. Jag vill att man ska prata om vad som är en bra ledarkultur och hitta ett strukturerat sätt att jobba där man kan flagga upp med rött eller gult för att synliggöra dåliga beteenden i ledarskapet. Få människor är medvetet onda och många ledare skulle behöva rannsaka sig själva, men vågar kanske inte.”

”Som chef räcker det att du gör ett eller två misstag för att folk ska börja snacka.”

Vilka underliggande orsaker kan det finnas till ett så kallat rövhatt­beteende?

”Många olika. Det kan handla om att du känner dig osäker eller otrygg och behöver använda härskartekniker för att inte någon annan ska sätta sig på dig. Det kan handla om prestige eller stolthet. Det kan vara en chef som har lite för stor kostym och jobbar aktivt på att inte släppa fram någon som är bättre. Det kan också handla om feghet. I ett kapitel får vi följa en jättefeg ledare som bara försöker vara kompis och jättesnäll och då blir det inte bra.”

Finns det fler dåliga än bra chefer, anser du?

”Nej, det finns absolut fler bra än dåliga, men som chef räcker det att du gör ett eller två misstag för att folk ska börja snacka. Vi pratar för lite om de goda ledarna.”

Vad ska jag göra om jag inser att jag är en rövhatt?

”Då ska du ta hjälp, i huvudsak av den gruppen du leder. Har du den självinsikten och vill förändra, då måste du vara modig. Säg till din grupp: Hjälp mig att vara den bästa ledaren för er. Hur möter jag era förväntningar och krav? Vad är det vi behöver jobba på gemensamt? Det är svårt att vända sig till sin grupp och visa sig så sårbar, men det är det allra bästa verktyget. Att man agerar som en rövhatt behöver inte betyda att man är en rövhatt. Det är ett beteende, som man alltid kan förändra.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden