Arbetsmiljö Självmedkänsla på jobbet – så gör du Hört talas om självmedkänsla? Så kan du som chef hjälpa medarbetarna – och dig själv. Läs mer
Karriär ”Ser fram emot att bli utmanad av de unga talangerna” Under 2025 kommer samtliga i ICA:s ledningsgrupp vara mentor till en ung adept. Samtidigt ska de unga talangerna bidra till affärsutvecklingen.
Digital utveckling AI-manual för ledare: Använd AI för att spara tid och fokusera på rätt saker Som ledare jonglerar du många roller – från strategisk planering till teamledning och problemlösning. AI kan vara din partner för att frigöra tid och skifta fokus till det som verkligen skapar värde. Den här guiden visar hur du kan använda AI i din vardag, med praktiska exempel och verktyg som gör skillnad.
Ledarskap Vill locka unga chefstalanger – genom ”sexigare” kommun Helsingborg anses ha begränsade karriärmöjligheter för unga chefstalanger. Vad göra? Vi pratar med Helen Jonasson, som skrivit en rapport i ämnet.
Ekonomi Skolade om sig vid 53: ”Finns andra värden än pengar” Anette Carlsson är chefen som bytte bana och blev begravningsrådgivare sent i karriären.
Karriär Så hittar du de dolda chefsjobben Många av de lediga chefsjobben annonseras inte – utan hittas på den dolda arbetsmarknaden. Jonas Mauritzson, specialist jobbsökning på TRR, tipsar.
Karriär Neo, 17, norpade tjänsten som Historiskas yngsta chef Historiska museet letade efter en junior museichef. Neo Holgersson sökte – och fick jobbet bland 200 aspiranter. ”Jag ser det som en start på något."
Ledarskap ”Vår utmaning är att vara relevanta för en ung generation” Bara två av 500 chefer i Helsingborgs stad var under 30 år. Då stack stadsdirektör Carina Leffler ut hakan.
Ledarskap Framtidens kvinnliga ledare 2024: ”Viktigt att alla har en röst” Sandhya Mathur är Framtidens kvinnliga ledare 2024 – för sitt framgångsrika arbete på Unilever som fabrikschef på GB Glass.
Karriär Världens yngsta museichef? Nu söker Historiska en junior chef Historiska museet i Stockholm är på jakt efter en junior museichef, i åldern 15–17 år. Varför detta annorlunda grepp?
Karriär 8 tips från unga vd:n: ”Låt unga chefer göra fel” Adrian Andersson skapade digitala skolplattformen Meitner när han var 20 år. Här är hans bästa råd till både unga och seniora chefer.
Karriär Nätverk och jobbyte behov hos chefer Chefer har ett pärlband av önskningar för det nya året. Så här svarar ett par chefer när vi ber dem berätta.
Chefboken · Psykologi ”Hidden potential”, Adam Grant Här kan du förvänta dig både metoder som förbättrar dynamiken i ditt team och hur du som ledare kan ge alla på arbetsplatsen bättre förutsättningar för att lyckas. Lyssna nu
Arbetsmiljö Unga chefer mest uppskattade – men mår sämst Forskning: Unga chefer känner sig utmattade. Samtidigt som de är de mest uppskattade av medarbetarna.
Karriär Experten: 5 heta hr-trender Vilka konkreta hr-trender kan vi peka ut för året? Maria Duni, nordenchef på Personio, delar med sig av några insikter.
Chefboken · Rekrytering och karriär ”The leap to leader”, Adam Bryant Här finns verktygen för att leda med empati och medmänsklighet, samt hur man deltar i verksamhetsbygget på ett uppdragsdrivet och målmedvetet sätt. Lyssna nu
Ledarskap 17 tips: Julläsning för chefer Ladda inför julen med hårda paket. Chef dyker ner i bokfloden och fiskar upp läsningen du längtat efter.
Chefboken · Verksamhetsutveckling ”Scaling people”, Claire Hughes Johnson Framgångsrik tillväxt handlar inte bara om siffror, teknologi och strategier. Det handlar om människor. I en värld där teknologi och affärsmodeller ständigt utvecklas, blir det viktigare än någonsin att inte förlora kontakten med den mänskliga sidan av verksamheten. I denna bok, med exempel från Silicon Valley, får du råd för att utveckla både ditt ledarskap, dina medarbetare och din verksamhet. Lyssna nu
Ledarskap Cirkusdirektören: ”Jag är trött på att leva i skuggorna” En sak är säker: Trolle Rhodin är inte som andra chefer. Och nyligen valde ledaren för cirkus Brazil Jack att berätta om den väl förborgade familjehemligheten.
Karriär Ella, 22, blir vd för en månad Efter en tuff gallring har 22-åriga Ella Wiss Mencke blivit utvald att verka som CEO for One Month på bemanningsföretaget Adecco Group.
Ledarskap Unga chefer motiverade men utbrända – 5 sätt du kan hjälpa Unga chefer mår sämre än sina äldre kolleger. Utbrändhet, stress och vilsenhet i chefsuppdraget är vanliga problem.
Chefboken · Inspiration motivation och kreativitet ”There is no box”, Marisa Cleveland och Simon Cleveland Att leda är inte bara något du gör. Ledarskap är en livsstil. Den här boken visar dig vägen till att bli en relaterbar ledare, en ledare som vågar ompröva alla vedertagna uppfattningar om ledarskap och öppna för att bli mer inkluderande och kulturellt medveten. En relaterbar ledare leder enligt sina värderingar och anpassar ledarstilen efter vad situationen kräver. Hen månar om att vara autentisk och närvarande – och inser samtidigt att det fortfarande är ledaren som måste fatta de tuffa besluten. Lyssna nu
Ledarskap 7 tips: Så behåller du unga chefer Sverige är det land i Europa som har lägst andel unga chefer. Nu ska en ny guide hjälpa företag och organisationer stötta sina unga ledare.
Karriär Chefen blev shaman – nu coachar han företagsledare I brytpunkten mellan digital högteknologi och andlig utveckling ligger framtidens samhälle, menar Nils von Heijne.
Mångfald 8 av 10 vill ha åldersmixad arbetsplats – men på företagen råder obalans John Mellkvist, ålderismexpert: ”Som chef blir en viktig roll att se till att medarbetare i olika åldrar får träning i att samverka på ett naturligt sätt”
Karriär Emilia Rieschel utvald till ”CEO for One Month” En 22-årig datastudent på KTH har hoppat in som vd på bemanningsföretaget Adecco Group. En hel månad sitter Emilia Rieschel på vd-stolen efter att hon i hård konkurrens blivit utsedd till ”CEO for One Month”. Någon reell beslutsmakt har hon inte, men det ömsesidiga lärandet ger stor utdelning.
Ledarskap Känner du dig som en bluff? Här är 5 sätt att hantera oro och växa som chef Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Men det inte är särskilt konstigt om du som chef känner att du har tappat självkänsla i rollen som ledare efter pandemiåren, menar Mia Törnblom. Här ger hon fem tips på sätt att hantera oro – och få dig att växa i din roll.
Karriär Så tar du vara på de unga talangerna Framtiden ser ljus ut på ledarskapsfronten! En ny undersökning från Rasmussen Analys tillsammans med Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap slår fast att det finns ett stort intresse för att leda bland unga. Men hur ska du som chef göra för att attrahera dessa förmågor? Ta del av studiens tips!
Karriär Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.
Inspiration från Chefakademin 4 tips till dig som blivit chef över dina tidigare kollegor I din roll som nybliven chef får du andra människor att växa. Men det kan lätt kännas olustigt om det är dina tidigare kollegor som du ska leda.
Executive MBA ”Mixen av teori och praktik i Executive MBA:n var klockren” Mattias Brodén har gjort en gedigen karriärsresa inom Holmen Paper - och utvecklats genom att läsa en Executive MBA.
Kommunikation Hon startar en akut för chefer Nu öppnar en chefsakut där erfarna mentorer ger samtalsstöd åt chefer som stött på problem. ”Det ska vara lika lätt som att boka en nätläkare”, säger entreprenören Nema Abdihakim Ali.
Chefboken · Verksamhetsutveckling ”Upskill och reskill”, Pär Lager I ett snabbt förändringstempo växer behovet av lärande och kompetensutveckling. Chefer och ledare behöver framtidssäkra och utveckla både sig själva, sina medarbetare och sin organisation. I boken beskriver läroexperten Pär Lager en strategi i fem steg för att skapa en kultur av lärande. Lyssna nu
Motivation Sköna boktips för sensommaren Semester och läge att koppla av med en bra bok. Här är några av sommarens hetaste boktips, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.
Karriär Överkvalificerad? Nej, underuppskattad! Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.
Karriär Här är unga kvinnor mentorer åt äldre män Volkswagen har sedan några år tillbaka gett äldre män i ledningsgruppen en yngre kvinnlig mentor.
Verksamhetsutveckling Ny undersökning: Varför har chefer så lite tid för upskill? Aldrig har behovet av upskill varit större än nu. Ändå erbjuds en tredjedel av Sveriges chefer bara lite eller ingen kompetensutveckling alls. Hälften har ingen tid avsatt till eget lärande, visar Chefs undersökning.
Ledarskap Kan Snövit lära dig om ledarskap? Sagor och klassiska myter kan visa vägen i din fortsatta karriär. Även om du inte tolkar budskapen bokstavligt, finns intressanta lärdomar att hämta för arbetslivet.
Cheftest Cheftest: Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen Det brukar heta att chefens hundra första dagar avgör hur resten ska bli. Under Maria Mindhammars första tid som generaldirektör på Arbetsförmedlingen hade hon myndighetens största reformering någonsin, en global pandemi samt en skenande arbetslöshet att hantera.
Karriär Känner du dig ouppskattad av din chef? Här är 5 tips för förändring Osynlig, tagen för given och klent med uppskattning på jobbet? Du är inte ensam. Men det finns hopp – det går att motivera sig ändå.
Motivation Google-chefens 5 tips: Så lär du dig nytt varje dag En av nycklarna bakom Googles framgångar är att ständigt ligga före sina konkurrenter. Anna Wikland, Sverigechef på Google, jobbar aktivt varje dag för att ständigt lära sig nytt. Här är hennes 5 bästa tips – på hur du får in kontinuerlig upskilling i din vardag.
Karriär 5 saker du gör – som kan sabotera din karriär Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Ledarskap Kamprads närmaste man: ”Han anförtrodde mig allt” Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dog i sitt hem i Småland i januari 2018. I boken Breven berättar har Staffan Jeppsson, Kamprads närmaste man i början av 1990-talet, samlat Ikea-ikonens viktigaste ledarskapsråd.
Arbetsmiljö 11 punkter: Så motverkar du rasism på arbetsplatsen Många chefer är inte medvetna om sina implicita fördomar. Och oftast går det fel vid rekryteringen trots att man tror att man gör rätt. Det säger Nicole Kavander, som står bakom uppropet A call for change.
Karriär 3 sätt att byta karriär – under corona Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du.
Mångfald Sebastian Siemiatkowski: ”Tack Jane – för stöd och inspiration” Utan henne, inget Klarna? Grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski vill tacka Jane Walerud, som gjorde den första investeringen i succébolaget. ”Jag tror att hon såg någonting andra inte gjorde.”
Mångfald Ann Carlsson: ”Gav oss råg i ryggen” Ann Carlsson, vd Apoteket, hyllar Ingrid Jonasson-Blank, marknadsdirektör på Ica under många år, som en förebild.
Mångfald Lisa Farrar: ”Vi råkar ofta i luven på varandra” Lisa Farrar, Chief Digital Officer på Nordic Choice hotels, vill hylla en teammedlem. ”Maja Dzafic har en stor påverkan på mig som ledare och kvinna.”
Mångfald Annica Ånäs: ”Jag har gått i hennes fotspår” Annica Ånäs är vd för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg – och vill hylla sin företrädare, Ingalill Berglund. ”Hon var var fantastisk på att ge mig positiv feedback.”
Mångfald Johanna Frelin: ”Jag grät och hon stod där med sin stöttande värme” Johanna Frelin är vd för Riksbyggen, och har en bakgrund på bland annat SVT. Där jobbade hon med Eva Hamilton, som hon kallar sin 'chefs-storasyster'.
Karriär 4 grundläggande förmågor för att lyckas Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad:
Mångfald Caroline Farberger: Hon lärde mig hantera härskartekniker Caroline Farberger är vd för Ica Försäkring. Som manlig chef på ett tidigare jobb utsattes hon för härskartekniker, men fick stöd av en kvinnlig chef.
Mångfald Hélène Barnekow: ”Hon sa: Öppna alla dörrar du kan” Hélène Barnekow hyllar en kvinnlig styrelseledamot som visade henne betydelsen av att inkludera andra kvinnor.
Mångfald Per Grankvist: ”Hon lärde mig slå vakt om det mentala avståndet till Stockholm” För Chefs krönikör Per Grankvist blev politiska chefredaktören Heidi Avellans ledarskap en boost i skrivandet.
Mångfald Arash Gilan: ”Dilsa är en fantastisk förebild” Arash Gilan är vd för Viva Media, en av norra Europas största digitala byråer. Han är författare till flera böcker om digitalisering och i höstas valde han att berätta om sjukdomen mg i en intervju i Chef. ”Hon har lärt mig så mycket – kanske det viktigaste är hur livet är en process med ständig utveckling,” säger han om mentorn och vännen Dilsa Demirbag-Sten, grundare av Berättarministeriet.
Karriär Fonus vd: ”Jag fick en väldig respekt för livet” Mikael Åbom, vd och koncernchef för Fonus, fick erfarenhet av branschen redan som 15-åring, när han hjälpte till vid pappans jourtransporter av avlidna. ”Jag fick en väldig respekt för livet”, säger han.
Motivation Rätt lön för mödan? Hälften av cheferna är missnöjda med sin lön, visar Chefs undersökning. Lika utbredd är den gnagande misstanken om att kollegerna tjänar mer. Här får du tips inför lönesamtalet, råd om hur du får upp din lön och koll på vad chefer tjänar i olika branscher.
Chefboken · Inspiration motivation och kreativitet ”The Making of a Manager”, Julie Zhuo Rädsla, tvivel och otillräcklighet var känslor som präglade Julie Zhuos första tid som chef på Facebook. Hon har lärt sig att leda genom att göra misstag. Nu har hon skrivit boken som hon önskade att hon själv hade läst som ny chef. I The making of a manager berättar hon om sina lärdomar. Lyssna nu
Teamutveckling Så vet du om du är en superchef ”Superchefer” – visst finns de, även i Sverige! Men kommer de verkligen till sin fulla rätt? Faktiskt kan de vara en outnyttjad resurs inom svenska organisationer, enligt Christine Blomqvist som forskat i ämnet.
Konflikthantering Undersökning: Åtta av tio chefer är ensamma Åtta av tio chefer känner sig ensamma i sin yrkesroll. Trots tillplattade hierarkier och minskad auktoritetsrädsla saknar många någon att prata med. Det visar Chefs undersökning bland 945 chefer.
Chefboken · Mångfald ”Värderingsbaserat ledarskap”, Julia Norlinder Framtidens ledarskap är värderingsbaserat. Nya generationer efterfrågar ett högre syfte och mening med sitt arbete och vill att det stämmer överens med deras egna värderingar. Här blir också kulturen viktig. Allt detta ställer höga krav på dig som chef. Här är boken som hjälper dig. Lyssna nu
Rekrytering 3 anledningar: Därför ska du anställa äldre Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.
Karriär 4 tecken på att du är en HIPO: ”high potential employee” I den amerikanska talent management-världen pratas det hett om HIPO:s, medarbetare med extra hög potential. Problemet är att bara 40 procent av företagen berättar för sina anställda om de är en HIPO eller ej.
Karriär Författaren: Därför ska du gå upp klockan 05 Han tycker att du ska gå upp fem på morgonen och börja dagen med 20 minuter stenhård träning. Chef ringde upp Robin Sharma, omtalad internationell ledarskapsguru.
Mångfald ”Känslan av att jag gör lite fel sitter kvar” Med tydlighet som verktyg har rektorn Harke Steenbergen gjort en resa från en liten religiös by i Holland till att leda ett gigantiskt integrationsprojekt och bygga Sveriges största högstadieskola i Nyköping. Ändå säger han att han inte är född till ledare.
Beslutsfattande Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Karriär ”Att bli börs-vd fanns inte på kartan” Hört talas om ”Biljanaeffekten”? En kombination av tillfälligheter och hårt arbete har fört Biljana Pehrsson till vd-stolen för börsnoterade Kungsleden, efter en spikrak karriär i fastighetsbranschen. ”Jag har haft tur i livet, men inte åkt på någon räkmacka”, säger hon.
Hälsa 5 sätt för att inte ta hem din jobbstress: ”Mini-ritual” Många kämpar mellan att hitta en balans mellan jobb- och privatliv. Här är 5 metoder du kan praktisera för att inte ta hem jobbstressen.
Ledarskap Årets Hederspris 2019: Bertil Hult Han var pojken som inte kunde lära sig läsa, men grundade ett utbildningsimperium. Chefgalans hederspris går i år till Bertil Hult, mannen bakom EF och en av världens mest framgångsrika entreprenörer.
Chefboken · Psykologi ”Ledarskapsparadoxen”, Alf Rehn Ledarskap handlar lika mycket om att misslyckas som att lyckas, att vara rationell som att vara känslosam, att sätta gränser som att bryta dem. Författaren och professorn i innovation Alf Rehn, känd för sina underhållande föreläsningar, vill med denna bok utmana uppfattningar vi tar för givna och ge nya insikter om ledarskapets paradoxer. Lyssna nu
Hälsa Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa Det finns flera positiva effekter av att ha en mentor på eller utanför din arbetsplats, visar en ny studie.
Karriär Michael Saliba har fixat jobb – åt 398 personer Han har ordnat arbete åt 398 personer — och samlat in 150 000 kronor till välgörenhet. Michael Saliba sa upp sig från jobbet som försäljningschef för att arbeta ideellt i ett år. Han ville ge tillbaka det han fått — i klostret i Jerusalem.
Arbetsmiljö Så hindrar du medarbetarna – från att gå in i väggen De levererar – gång på gång. Högpresterande medarbetare är en dröm för varje chef. Men konsekvenserna kan bli allvarliga om du inte tar hand om dem på bästa sätt.
Kommunikation Här är 5 personer du vill ha i ditt nätverk En erfaren mentor i all ära – men genom att bygga en personlig styrelse ökar oddsen att du tar nästa steg som ledare.
Chefboken · Rekrytering och karriär ”Rebel Talent”, Francesca Gino Var mer rebellisk så blir du på köpet mer innovativ, kreativ, framgångsrik och lycklig. Harvardprofessorn Francesca Gino vet. Hon har själv provat medan hon forskade och skrev boken om rebelltalangerna: Rebel talent: Why it pays to break the rules at work and in life. Här får du också åtta principer för att bli en rebell-ledare. Lyssna nu
Karriär 3 tips: Så får du ett karriärlyft efter 40 Känner du dig passé på jobbmarknaden efter 40, 50 eller 60? Loppet är inte alls kört. Men det krävs lite extra av dig, som att hålla dig ständigt kompetensutvecklad, odla ditt nätverk och inte minst – aldrig sluta vara nyfiken.
Ny som chef Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut” Chefs vd och chefredaktör gjorde allt för att undvika chefsrollen i många år – något tråkigare kunde hon inte tänka sig. Idag är Cissi Elwin glad att hon vågade prova. Här bjuder hon på sina första misstag och lärdomar som ny chef.
Karriär Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken” Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnadsbolaget.
Karriär En halv miljon nya jobb – men offentlig sektor lockar inte unga En halv miljon ska rekryteras – men dagens studenter vänder sig inte till offentlig sektor i första hand.
Hållbarhet 5 tekniktrender du vill ha koll på som chef Teknikutvecklingen går i en rasande fart och ställer nya krav på dig som chef. Här är några trender du bör ha koll på under året.
Kommunikation 3 tips: Så skaffar du en mentor Vill du utvecklas i karriären? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
Hälsa Toppchefen Linda Waxin gick i pension – som 33-åring För tre år sedan bestämde sig byrå-vd:n och pr-stjärnskottet Linda Waxin för att gå i tillfällig pension. Hon hade precis fyllt 33 år – och förlorat sin pappa. Nu är hon tillbaka. Med ett omdefinierat framgångsbegrepp, en feministisk agenda och ett helt nytt bolag. Chef har träffat henne igen.
Mångfald Sissela Kyle: ”Tack Gun, du var störtskön!” För skådespelaren, komikern och teaterchefen Sissela Kyle finns en kvinnlig chef som betytt massor för henne. ”Hennes integritet parad med vänlig nyfikenhet var så inspirerande”, säger hon om skådespelaren och regissören Gun Arvidsson, som avled 2004.
Mångfald Alice Bah Kuhnke: ”Hon gjorde mig okrossbar” Det har stormat kring kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Tur då att Eva Swartz Grimaldi, styrelseledamot och utredare verksam inom kultur- och media, har gjort henne starkare än stål.
Motivation Linda Waxin: ”Hennes tro blev avgörande” Rätt chef blev nyckeln till utveckling för Linda Waxins stjärnkarriär i pr-branschen. ”Hon visade hur man kan växa megasnabbt, med stöd och tillit från en ledare.”
Mångfald Suad Ali: ”Lärde mig att inte kompromissa” Chefs krönikör Suad Ali har ett tydligt utstakat mål, att bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare. Hennes viktigaste stöd är Anna Carin Thomer, kansliråd på Miljödepartementet.
Mångfald Carola Lemne: ”Hon trodde på mig” Carola Lemne har precis som så många andra har aldrig haft någon kvinnlig chef. Det var istället en senior kollega som kom att bli viktig.
Mångfald Azita Shariati: ”Som en extra mamma” Azita Shariati, vd på Sodexo, är en av Sveriges mäktigaste kvinnor. När hon ska tacka en kvinnlig chef som lyft henne, så blir det Catarina Carbell, pensionär sedan 18 år. ”Vi har fortfarande kontakt. Hon är som en extra mamma för mig.”
Mångfald Cissi Elwin: ”Mitt liv har blivit rikare” Kunskap, värme och humor. Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin vill lyfta fram en kvinnlig chef som format hennes karriär på många olika sätt.
Motivation Jan Eliasson: ”Hon gör mig alldeles varm om hjärtat” Han har haft flera kvinnliga chefer under sina år på Utrikesdepartementet. En var särskilt viktig för Jan Eliasson och den han vill prata om i Chefs artikelserie #honlyftemig.
Mångfald CSN:s generaldirektör Christina Forsberg: ”Tack Marika!” Samtal som ger perspektiv och frågor som gjort det lättare att välja rätt väg. För Christina Forsberg, generaldirektör på CSN, är Marika Skärvik en kvinnlig chef som betytt mycket i hennes karriär.
Chefboken · Förändringsledning ”Startup-modellen” / ”Lean Startup”, Erik Ries Efter förra bästsäljaren är startup-gurun Eric Ries nu tillbaka med nya boken ”Startup-modellen” — fullmatad med konkreta metoder och råd för hur du överför tänkandet från en startup till alla typer av företag. En överlevnadsfråga, menar han, i tider av större osäkerhet, ny konkurrens, ny teknik och nya kundbeteenden. Lyssna nu
Chefboken · Mångfald ”Good People”, Anthony Tjan Vad utmärker värderingarna som ”goda människor” står för? Och varför är de viktiga för att nå framgång på arbetsplatser? Om detta handlar denna bok av bästsäljarförfattaren och HBR-skribenten Anthony Tjan. Lyssna nu
Arbetsmiljö Jesus 10 största ledarskapsfloppar Han är en av de mest omtalade cheferna under julen och hans insatser har burit frukt i snart 2 000 år. Men en av tidernas störste ledare gjorde också sina klavertramp.
Mångfald Vd:ar får chans till omvänt mentorprogram ”Vi kommer att börja leta kompetenser bortom formell utbildning”. Det säger Johan Skoglund, vd på JM, efter att ha gått Fryshuset Up & Coming Executive Program. Nu startar andra omgången av det omvända mentorprogrammet.
Knäck koden: Lär dig hitta bra personer Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
FRÅGA: Är redan chef – värt att utbilda sig? Maria har jobbat sig upp till en chefsposition – utan utbildning. Men hon lider av bildningskomplex och frågar Experterna om det är värt att skaffa en ordentlig utbildning.
Karriär Nytänkande på menyn hos Lallerstedt Hon ärvde makten och hela kungadömet men har fått utstå både kritik och prövningar. Sex år efter att Anna Lallerstedt tog över tronen från den legendariske krögaren Erik Lallerstedt har hon genomfört en ledarskapsrevolution och styr i dag familjeföretaget på sitt eget sätt.
Hälsa Självutveckling har blivit chefens eget ansvar Det krävs allt större eget ansvar för sin kompetensutveckling som chef. Det menar en majoritet av cheferna i Chefs undersökning. Problemet är att hinna med, veta vad man ska välja och var man ska vända sig. Tack vare digitaliseringen finns i dag både större utbud och fler vägar.