Så hindrar du medarbetarna – från att gå in i väggen

De levererar – gång på gång. Högpresterande medarbetare är en dröm för varje chef. Men konsekvenserna kan bli allvarliga om du inte tar hand om dem på bästa sätt.

Arbetsmiljö
Publicerad

Varje chef har en eller flera medarbetare som alltid presterar ett bra resultat. Det är dessa medarbetare du kan luta dig emot när det blåser och som du alltid kan lita på.

Men vad händer när du som chef ständigt överbelastar dessa individer? Risken är att det en dag tar stopp för den högpresterande medarbetaren, som kan vara i riskzonen för en stressrelaterad sjukdom. HBR:s skribent Matt Plummer har grävt i frågan och hittat tre vanliga scenarier hur det kan se ut för en högpresterare.

1) Får alltid de tuffaste projekten

Helt naturligt. Du sätter givetvis dina bästa medarbetare på viktiga projekt där utmaningen är som störst. De kanske också trivs med det. Men om du hela tiden använder samma arbetsgrupp riskerar du i längden att köra slut på dem. Högpresterare har nämligen en vana att ta alla arbetsuppgifter på största allvar.

2) Kan tvingas bli en mentor för andra

Det är väldigt lätt att vilja göra arbetsplatsens stjärnor till mentorer för resten av medarbetarna. Men om de inte trivs i rollen eller känner att det tar för mycket tid – och energi – att lära upp andra kan det snarare bli en börda som läggs på deras övriga projekt.

3) De får fler och fler arbetsuppgifter

Det är lätt att be en kollega om hjälp med en liten arbetsuppgift. Kanske hur den senaste versionen av Excel fungerar eller hur man skickar ut gruppmejl i Outlook. Men för en högpresterare kan detta bli till ett jobberg om alla vänder sig till hen. Fundera istället om ni har ett problem i er organisation som kan lösas med internutbildningar.

Men hur ska du göra i stället? Här är 3 strategier som du kan använda i praktiken.

1) Låt de själva få välja projekt (ibland)

Högpresterare är ofta motiverade. Men motivation kan också enkelt försvinna om det känns som det saknas ett högre syfte. Därför kan det vara en idé att ibland låta högpresterare välja sina egna projekt. Det kan påminna dem om glädjen med jobbet.

2) Para ihop högpresterare med varandra

Att sätta samman en arbetsgrupp med två högpresterare som befinner sig på samma nivå kan öka motivationen. Tillsammans kan man också utmana varandras tankar och på så sätt växa som medarbetare.

3) Hjälp högpresterare att prioritera

En person som hela tiden vill göra sitt bästa kan ha svårt att säga ”nej”. Därför är det en god idé om du i rollen som ledare hjälper medarbetaren att prioritera bättre. Vad är viktigt just nu och vad kan vänta? Att medarbetaren måste vända sig till sin chef innan den tackar ”ja” till nya arbetsuppgifter kan skapa ett tryggt skyddsnät. Medarbetaren vet att du finns där för att säga stopp när arbetsbördan blir för tung.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.