Hélène Barnekow: ”Hon sa: Öppna alla dörrar du kan”

När Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow var nyinflyttad till Boston och ganska ensam som kvinna i sin bransch bjöd en kvinnlig styrelseledamot med henne på ett cocktailparty för vd:ar – där de var nästan ensamma som kvinnor i ett rum fyllt av män. ”Tack Gail för att du genuint trodde på mångfald, inkludering och på mig,” säger Barnekow.

Mångfald
Publicerad
Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.
Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, intervjuas för podcasten Chef Dilemma av Cissi Elwin.

Berätta om en kvinnlig chef som har varit viktig för dig i din karriär?

”Gail Deegan, som inte direkt var min chef men den enda kvinnliga styrelseledamoten på dataföretaget EMC:s huvudkontor i Boston. När jag befordrades till rollen som senior vice president 2011 och flyttade som ny till staden fanns i princip inga andra kvinnor omkring mig, och inte så många icke nordamerikaner. Gail var betydligt äldre än jag och hade jobbat länge i mansdominerade branscher.”

”Hon lärde mig betydelsen att vara den som öppnar dörrar för kvinnor och se till att så många kvinnor som möjligt släpps in i rum där det tidigare bara funnits män. Hon sade till mig: ’Öppna alla dörrar du kan och bedöm alla enligt samma kriterier’”, säger Hélène Barnekow.

”Gail var oerhört generös när jag var ny, och en av de första saker hon gjorde var att ta mig med till en cocktailbjudning med alla verkställande direktörer – det var hon, jag och en kvinna till i ett rum fyllt av män. Det blev början på en relation som blev väldigt viktig.”

”Tack Gail för att du genuint trodde på mångfald, inkludering och på mig. Det gjorde att jag snabbt kunde komma in i ett helt nytt jobb på en helt ny plats. Och själv bli den som öppnade många dörrar för många fler kvinnor.”

#honlyftemig

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Vill du också tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär? Skriv ett inlägg i sociala medier och använd taggen #honlyftemig!

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden