Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Det finns flera positiva effekter av att ha en mentor på eller utanför din arbetsplats, visar en ny studie.

Hälsa
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

Att stödja och vägleda yngre kolleger kan leda till mindre oro och psykisk ohälsa. Inte bara hos de unga adepterna utan även hos mentorerna. Det visar en ny studie vid Cambridge Judge ­Business School, utförd på en engelsk polisstyrka. Att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet fick mentorerna att uppleva jobbet som mer belönande.

”Mentorsrelationer ger mentorerna en unik kontext att diskutera och normalisera sina egna farhågor i, att dela idéer om ledarskapvåndan och hitta större mening i sitt jobb”, konkluderar studien som pub­licerats i Journal of Vocational Behavior.

Mentor låter kanske lite svårt och märkvärdigt. Hur knyter man egentligen kontakt med en sådan person?

Våga fråga, tipsar Charlotta Wikström, författare till boken Vinnande mentorskap. Även de högst uppsatta och mest upptagna blir ofta smickrade över en förfrågan, och röjer förvånansvärt gärna undan i almanackan för en chans att ideellt agera bollplank för yngre förmågor. Motigt och pinsamt att be om hjälp? Det får man försöka strunta i.

”Vad jag ser, efter att ha varit verksam i näringslivet under alla dessa år, är att folk som varit med ett tag mer än gärna ställer upp i en mentorsroll. De har gjort sin karriär, vet vad de kan, behöver inte profilera sig så mycket längre – och tycker det är förbaskat kul att hjälpa de yngre, att ge lite tillbaka. Så känner jag själv, och så vågar jag påstå att alla mentorer tycker.”

Närmast till hands är att tillfråga någon förebild som redan finns någorlunda i närheten. En mer erfaren kollega, en bekant du respekterar, en bekants bekant eller kanske en släkting som verkar i en yrkesroll som går att relatera till. Inventera ditt nätverk. Och om nätverket är skralt, får du försöka vidga sökcirklarna.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden