Emilia Rieschel utvald till ”CEO for One Month”

En 22-årig datastudent på KTH har hoppat in som vd på bemanningsföretaget Adecco Group. En hel månad sitter Emilia Rieschel på vd-stolen efter att hon i hård konkurrens blivit utsedd till ”CEO for One Month”. Någon reell beslutsmakt har hon inte, men det ömsesidiga lärandet ger stor utdelning.

Karriär
Publicerad

Vad

Vinnare av Adecco Groups "CEO for One Month" är utsedd. 22-åriga Emilia Rieschel som annars är datastudent vid KTH kommer vara vd en hel månad.

Nytta

Det senaste inom ledarskap samt insikter om hur man arbetar med att plocka upp nya unga talanger inom ledarskap.

Emilia Rieschel kastades direkt in i verksamheten när hon tillträdde som ”CEO for One Month” på Adecco Group i juni. Under sina tre veckor hittills har hon lett det svenska ledningsgruppsmötet, deltagit på Järvaveckan, varit på kundmöten och hållit i olika informationsmöten. Tillsammans med de andra ”CEO for One Month” på Adecco Group i övriga Norden utarbetar hon förslag till företagets nya ”employer branding strategy” inför nästa år.

”Det är superkul och definitivt utmanande. Jag är ju datastudent på KTH. Att planera och lägga upp strukturen på stora möten och möta många människor är svårare än att programmera. När du jobbar med människor kan det oväntade hända”, säger 22-åriga Emilia Rieschel som blev utsedd till ”CEO for One Month” i konkurrens med tusentals andra sökanden efter ett rigoröst antal tester och intervjuer.

”Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för unga talanger när de kommer ut på arbetsmarknaden. Därför inrättade vi CEO for One Month, säger vd:n Malin Persson och fortsätter:

”Det är unik möjlighet för oss, att ta in någon som är så oerfaren. Och ett helt unikt sommarjobb för personen som utses.”

Adecco Group har globalt gett denna möjlighet till en ung talang i över tio års tid. Det finns även en Etapp två som de olika ländernas CEO for One Month kan tävla om. Då får man jobba tillsammans med företagets koncern-vd i Zürich.

”Vi har haft några personer från Sverige med i finalen men aldrig vunnit. Däremot var det en finsk kille som efter sin månad som vd började jobba i bolaget för att senare bli Adecco Groups landschef.”

Emilia Rieschel är Malin Perssons tredje CEO for One Month sedan hon tillträdde som vd.

”Det är lika mycket en utvecklingsresa för mig. Jag som tillhör generation X märker stor skillnad i synen på ledarskapet. När jag var i deras ålder ifrågasatte jag inte alls lika mycket. De tittar också mycket mer på ett hållbart arbetsliv.”

Dagens ledare är mer av en coach som satsar på vidareutveckling och autentiskt engagemang, enligt Emilia Rieschel.

”Jag är motståndare till att man som ung måste klara av tio hundår. Jag tycker inte att man ska köra med de unga, utan vara nyfiken på deras kompetens och tänka utveckling. Personlig utveckling kan se ut på många olika sätt”.

När Emilia Rieschels månad är till ända ska hon göra en utvärdering och en sammanfattning av sin upplevelse av bolaget och hålla en dragning för ledningsgruppen.

”Vi vill att de kritiskt ska granska oss, vårt DNA, och komma med förslag till förändringar. Emilia som kommer från techbranschen har värdefulla synpunkter på hur vi kan utveckla vår affär, bli mer digitala och attrahera nya talanger.”

Men trots månadslönen på 100 000 kronor har Emilia Rieschel inte någon reell beslutsmakt.

”Jag skulle faktiskt inte ha några problem med att lämna över besluten. Men att ställa sådana krav på en vd för en månad är inte rimligt för en sådan profession. Däremot frågar jag henne om råd.”

För Malin Persson är utbytet så värdefullt att hon valt att knyta dessa personer ännu starkare till sig. Hon har därför dragit i gång ett ömsesidigt mentorskap som fortsätter efter vd-månaden. Varannan månad är hon mentor och varannan gång är den yngre mentor.

”Vi har så fantastiska talanger i det här landet. Jag känner mig lugn inför framtiden!”, säger Malin Persson.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden