Cissi Elwin: ”Alla chefer såg så ledsna och tyngda ut”

Chefs vd och chefredaktör gjorde allt för att undvika chefsrollen i många år – något tråkigare kunde hon inte tänka sig. Idag är Cissi Elwin glad att hon vågade prova. Här bjuder hon på sina första misstag och lärdomar som ny chef.

Ny som chef
Text: Sara Marczak
Publicerad

Hon blev tv-producent på Sveriges television som 20-åring. En naturlig tv-karriär skulle vara att gå över som projektledare och sedan fortsätta klättra uppåt som chef. Men det var inget Cissi Elwin lockades av.

”Jag värjde mig mot att bli chef i flera år. Min bild av cheferna på tv var att alla såg så ledsna och tyngda ut. Till och med de som hade haft humor blev trista regelryttare när de blev chefer,” säger Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Sedan kom det ändå. Första stora chefsjobbet med personalansvar. Cissi Elwin var då 35 år och erbjöds jobbet som chefredaktör på Ica-kuriren.

”Jag ville jobba kreativt och med innehåll, så det lät väldigt roligt. Men med journalistiken följde ett personalansvar som skulle visa sig vara mycket roligare än jag hade trott. Nästan roligare än det andra.”

Hur hon skulle bete sig som chef hade Cissi Elwin däremot ingen aning om.

”Jag minns att jag gick och köpte den enda tweedkjol jag nånsin ägt, för jag trodde att det var något som skulle se bra ut i min nya chefsroll. Den var så stickig och obehaglig. Jag använde den bara en gång, sen insåg jag att jag måste hitta min egen identitet som chef.”

Kjolen fick hänga kvar i garderoben. Istället bestämde sig Cissi Elwin för att fortsätta att bara vara Cissi, inklusive de goda och de dåliga sidorna, även inför medarbetarna.

”Jag har kämpat ganska mycket genom åren för att vara mig själv i alla lägen. Om jag inte hade kunnat gå på personalfester och umgås med mina medarbetare som mig själv hade jag aldrig velat vara chef.”

Strategin blev att socialisera mycket med medarbetarna och verkligen förstå deras drivkrafter. Att sitta ner och prata över en fika var något hon prioriterade i början.

”Det gör jag fortfarande, hur stressad jag än är så underskattar jag aldrig att fika, prata och inte minst skratta med mina medarbetare. Man får ut så mycket mer om man har kul. Jag kan faktiskt bli nervös om det inte har skrattats på ett par timmar på jobbet. Om det är alltför tyst och duktigt är man på väg åt fel håll.”

Förutom tweedkjolen, vilket är ditt mest pinsamma minne från första tiden som chef?

”Ekonomi var mitt svaga område, jag förstod ord så mycket bättre än siffror i början. En gång försökte jag förstå mig på en resultatrapport men då påpekade ekonomichefen att det jag läste var semesterlistan…”

Vad hade du gjort annorlunda om du fick börja som ny chef idag?

”Jag önskar att jag hade fått gå en ledarskapsutbildning, en dag där jag fick möjlighet att inse vidden av ansvaret och allt jag behövde lära mig. Jag hade behövt de viktigaste grunderna och verktygen för att rita upp den där kartan som alla nya chefer behöver lära sig att navigera utifrån.”

Cissi Elwins 5 tips till nya chefer:

  1. Var dig själv, ställ inte om dig bara för att du blivit chef.
  2. Prata och skratta mycket med medarbetarna.
  3. Visa både dina starka och svaga sidor.
  4. Gå en ledarskapsutbildning som ger dig en snabb överblick över din nya terräng.
  5. Prata regelbundet med en coach eller mentor.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.