Världens yngsta museichef? Nu söker Historiska en junior chef

Historiska museet i Stockholm är på jakt efter en junior museichef, i åldern 15–17 år, som ska ratta verksamheten under några veckor i sommar. Varför detta annorlunda grepp? Vi ringer upp ordinarie museichef Åsa Marnell.

Ledarskap
Publicerad
Åsa Marnell, museichef Historiska museet. Foto: Jens Mohr, William Lagercrantz

Hur kommer det sig att ni väljer att söka efter en junior museichef?

”Barn är en av våra prioriterade målgrupper. Det här är ett sätt att få in det här perspektivet på riktigt”, svarar Historiska museets chef Åsa Marnell.

Vilka blir personens viktigaste arbetsuppgifter?

”Att kunna coacha chefer och medarbetare här hos oss. Planera och utforma verksamheten så att den passar barn och unga på bästa sätt. Identifiera, analysera och dokumentera förbättringsåtgärder. Konkret tänker vi också att den här personen ska göra inlägg på våra sociala medier-kanaler.”

Hur mycket kommer den här personen de facto att få ”chefa”?

”Vi är ändå en statlig myndighet. Eftersom det är en junior chef, så kommer det att finnas andra chefer på plats som ska ha koll på det formella. Hur mycket chefande det blir kommer också att visa sig i intervjuerna, det blir upp till den juniora chefen som får bestämma vad den ska göra.”

Vad tänker du om ansökningarna hittills?

”Vi har redan fått in fler än 50 sökande, vi tror att det kommer bli flera hundra fram till sista april då ansökningstiden går ut. Jag är förvånad över hur kompetenta unga människor är idag, mer än vad jag var i den åldern. Många hör av sig, som är både för unga eller för gamla för tjänsten, och ger mig idéer. Vi hoppas att vi får rätt person hit i sommar – och att vi får verksamhetsutveckling.”

”Det här jobbet är bara tillfälligt eftersom den ordinarie chefen hoppas på att få komma tillbaka efter sin ledighet”, står det i annonsen. Är du orolig att någon tar ditt jobb permanent?

(Skratt) ”Det är skrivet med glimten i ögat. Först skrev vi en ’vanlig’ annons. Men sen skruvade vi på texten. Jag kommer tillbaka. Men jag kanske kommer kunna ha den här personen som en mentor framöver.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden