Ella, 22, blir global vd – först i Norden på posten

Först: En tuff gallring för att bli vd för en månad på bemanningsföretaget Adecco Group i Sverige. Nu: Global vd på moderbolaget, med placering i Schweiz, i en månad: ”Ingen från Sverige, eller Norden, har gjort det här innan”, säger den glada vinnaren Ella Wiss Mencke.

Karriär
Publicerad
Ella Wiss Mencke.

Grattis! Du blir vd för en månad på Adecco Group i Zürich. Hur gick det här till?

”Tack! Vi 34 personer, som hade blivit CEO for One Month på Adecco Group i våra respektive länder, fick möjligheten att tävla om att bli vd på moderbolaget i Schweiz och gå bredvid globala vd:n Denis Machuel. Samtidigt som jag var vd i Sverige gjorde jag en del uppgifter till tävlingen. Sedan fick jag reda på att jag hade tagit mig till topp 10. Då skickades vi till Milano på ’boot camp’. Innan vi åkte iväg fick vi i uppgift att förbereda en presentation var. Resten av uppgifterna fick vi på plats. Och jag blev en av 5 personer kvar. Det sista momentet fick vi reda på vid midnatt. Vi hade 7,5 timmar på oss att förbereda en ny presentation och svara på frågan: ”Din lokala vd säger till dig: ’Jag ska ta 1 år ledigt och du ska steppa in’. Vilka är dina 3 prioriteringar?”

Vilka prioriteringar valde du?

”Det blev en mix av praktiskt tänk, drömmar och mitt eget ’mindset’. Jag sa att jag ville fokusera på Norrbotten som ny marknad. Där råder det stor brist på arbetskraft och potentialen för bemanningsbranschen är enorm. En annan punkt var att om jag blev ny vd, så skulle jag vilja kalla in fler till kontoret, på grund av vd-omställningen. Och som tredje punkt sa jag att jag skulle fortsätta lyssna. Det märkte jag under min vd-period i Sverige, att lyssnandet är en sådan viktig del av ledarskapet.”

Vad hoppas du lära dig och bidra med under din tid som global vd?

”Globala vd:n Denis Machuel fokuserar mycket på kärnan: Människan. Strategimöten i alla ära, men man får inte glömma vad det hela handlar om. På Adecco ger vi kanske den där studenten, eller den där nykomna flyktingen, sitt första jobb. Jag hoppas att jag lär mig mycket om mig själv. När gick bredvid svenska vd:n Malin Persson fick jag bland annat lära mig hur jag regerar och agerar i olika ledarskapssammanhang. Nu finns en ny aspekt. Jag kommer troligen att resa en hel del till olika länder, det blir lärorikt att se branschen i ett internationellt perspektiv. Ingen från Sverige, eller Norden, har knipit första platsen tidigare. Jag är så taggad att träffa alla i communityn.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden