Ella, 22, blir vd för en månad

Efter en tuff gallring har 22-åriga Ella Wiss Mencke, nyutexaminerad från Handels, blivit utvald att verka som CEO for One Month på bemanningsföretaget Adecco Group. På agendan som vd? Hålla i projekt, gå på kundmöten, och klura på AI-uppdrag.

Karriär
Publicerad
Ella Wiss Mencke får prova att vara vd för en månad.

Ella Wiss Mencke har känt till CEO for One Month sedan hon var 16 år och fick ett mejl från sin pappa med en nyhetsartikel från tidningen Chef om att möjligheten fanns.

Att hon tog steget att söka i år berodde mycket på att hon följt och blivit inspirerad av förra årets vinnare Emilia Rieschel, som även var med i årets jury.

När vi når Ella Wiss Mencke i telefon, två veckor in i uppdraget på Adecco Group, pratar hon snabbt och entusiastiskt, på väg in till kontoret i Stockholm på morgonen.

”Vi är i mitten av månaden, men jag känner mig fortfarande ny. Varje dag är helt olik den andra. Jag är nyligen hemkommen från besök hos två stora kunder, och jag har fått träffa våra kontor i Göteborg och Trollhättan. Adecco-kulturen är stark överallt, men det är olika perspektiv i olika städer”, säger hon.

Hon kommer att gå bredvid ordinarie vd Malin Persson, som i sin tur har haft tre tidigare CEO for One Month under sin tid i rollen.

Ella Wiss Mencke och Malin Persson när det blev klart att Ella blivit utvald till vd för en månad. Även Chefs redaktionschef Cecilia Norrby satt i juryn för CEO for One Month.

Adecco Group har globalt gett möjligheten till en ung talang i över tio års tid. Det finns även en andra etapp, som de olika ländernas CEO for One Month kan delta i. Då får man jobba tillsammans med företagets koncern-vd i Zürich.

För Ella Wiss Mencke är det ett mål att i första hand bli nominerad, något hon förbereder sig inför under månaden.

Andra uppgifter under dessa intensiva veckor på Adecco Group är bland annat att ansvara för olika projekt, bidra med analys, och föreslå en AI-plan som vd Malin Persson kan använda i sin yrkesvardag som högsta chef.

”Det blir värdefullt med de analytiska verktygen jag har lärt mig på Handels, jag försöker använda teorin in i praktiken”, säger Ella Wiss Mencke.

”Jag kastas in i rum nu som annars skulle ha tagit många år att komma in i.”

”Det är väldigt mycket prat om AI och ofta är det vinklat att det är ett stort orosmoment. Men det finns också bra saker. Jag använder själv AI mycket; för att sammanfatta texter eller planera en resa. Nu ska jag försöka titta på möjligheter i Malins vardag. Det skulle kunna handla om att hitta smarta planeringsmetoder. Att bara prata om det räcker inte, AI måste användas”, säger Ella Wiss Mencke, en typisk Generation Z-ungdom.

För Malin Persson är utbytet så värdefullt att hon har valt att knyta dessa personer ännu starkare till sig. Hon har därför dragit i gång ett ömsesidigt mentorskap som fortsätter efter vd-månaden.

”Att Malin frågar mig om hjälp och feedback är helt otroligt, det är jag så tacksam för”, fortsätter Ella Wiss Mencke, som också startat ett konto på Instagram för att dela med sig av dagarna på Adecco Group.

I höstas gjorde Ella Wiss Mencke en utbytestermin på prestigefyllda London School of Economics. Innan hon fick chansen att hoppa in som CEO for One Month, hade hon precis tagit examen från Handels i Stockholm.

Vad hoppas du att du har tagit med dig när månaden som vd är över?

”Lärdomar om bemanningsbranschen och om människorna, om Malin och hennes ledarskap. Jag hoppas också att jag har lärt mig mycket om mig själv. Jag kastas in i rum nu som annars skulle ha tagit många år att komma in i. Det är spännande att se hur jag reagerar. Hur ser beslutsfattande och ledarskap ut? Vilka är mina styrkor och svagheter?”, svarar Ella Wiss Mencke, och avslutar:

”Det här är oerhört värdefullt; för mig själv, mitt framtida ledarskap och självledarskap.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden