Vill locka unga chefstalanger – genom ”sexigare” kommun

Helsingborgs stad beskrivs i en ny rapport som byråkratisk och långsam, med begränsade karriärmöjligheter för unga medarbetare. Hur ska den negativa trenden vändas för att locka juniora chefstalanger till kommunen? Vi hör efter med Helen Jonasson, särskild rådgivare till stadsdirektören, och författare till rapporten.

Ledarskap
Publicerad
T.v: Helen Jonasson. Porträttfoto: Nadja Olsson

Varför finns det så få unga ledare i Helsingborgs stad? Det var den brännande frågan stadsdirektör Carina Leffler ställde sig för något år sedan.

Hon rekryterade 27-åriga Helen Jonasson som särskild rådgivare, med bakgrund som avdelningschef på Ikeas varuhus i Älmhult, grundare av nätverket Ladies of Tomorrow, och av Chef utnämnd som en av sexton Unga ledare 2023.

Huvudsaklig uppgift för den särskilda rådgivaren? Att gå till botten med problemet.

Nyligen har Helen Jonasson offentliggjort sin rapport ”Framtidens ledarskap i Helsingborgs stad – attrahera och skapa förutsättningarför att fler unga ska vilja bli chefer i staden”.

”Det efterfrågas ofta erfarenhet i rekryteringar, vilket per automatik blir en tröskel för de unga talangerna.” 

Helsingborgs stad beskrivs i din rapport som byråkratisk och långsam, med begränsade karriärmöjligheter för unga medarbetare. Vad handlar det om för trösklar?

”Vissa processer är långsamma för att skydda och bibehålla vår demokrati – och det är viktigt. Andra bitar kan absolut effektiviseras. Exempelvis nämner jag rekryteringsprocessen och ett förslag på att digitalisera administrationen kring medarbetarsamtal”, svarar Helen Jonasson.

Varför är rekryteringsprocesserna problematiska?

”Det efterfrågas ofta erfarenhet i rekryteringar, vilket per automatik blir en tröskel för de unga talangerna då de oavsett potential utkonkurreras av andra kandidater med längre erfarenhet. Vi behöver bland annat fundera på om ’tidigare erfarenhet’ innebär att leverera i nästa roll, vad som faktiskt är krav och vad som är en merit, samt hur vi ska värdera potential kontra erfarenhet.”

Vad behöver kommunen göra mer för att vända på den här utvecklingen – och lyckas locka unga chefstalanger?

”Att arbeta i kommunen behöver bli lite sexigare än vad det låter. I rapporten föreslår jag några mindre insatser som kan bidra till det, men i det stora hela behöver kommunen först och främst inse behovet av unga talanger och sedan bestämma sig för att göra en riktig satsning.”

”Man behöver anpassa sig till den unga målgruppen när man specifikt riktar sig till dem, ha en mer inkluderande rekrytering och fundera på roller att växa i som chef. Sedan behöver detta mötas upp av stöttning, coachning, mentorskap, utbildning, kompetensutveckling, att lyfta förebilder, samt tillfällen för inspiration och erfarenhetsutbyte.”

I samband med att du offentliggjorde din nya rapport, berättade du att du har fått en ny fast tjänst i Helsingborgs stad från januari. Vad är det för tjänst och vad ska du göra?

”Jag kommer att arbeta som strateg på arbetsmarkandsförvaltningen i en ny enhet för kompetensförsörjning. Uppdraget innebär att hitta nya möjligheter för att få fler helsingborgare i sysselsättning, antingen via jobb eller utbildning. Det känns roligt och viktigt att få jobba med kompetensförsörjning ur ett annat perspektiv!”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.