5 tekniktrender du vill ha koll på som chef

Teknikutvecklingen går i en rasande fart och ställer nya krav på dig som chef. Här är några trender du bör ha koll på under året.

Hållbarhet
Publicerad

Vad som är privatliv och arbetsliv blir allt luddigare. I alla fall om man ska tro de 6300 chefer som nyligen svarade på IT-företaget Accentures senaste undersökning. Hela 84 procent menar att deras företag blivit en större del av människors liv.

Ett exempel är Amazon som idag erbjuder allt från smarta högtalare till dörrlås som gör att företaget kan leverera paket till privatpersoner – även när ingen är hemma. Innovationer som kanske var otänkbara för bara några år sedan.

”Denna förändring kräver en ny sorts ledarskap som bygger på människors tillit och på så sätt även deras vilja att dela personlig data”, säger Joel Hofgren på IT-företaget Accenture till VD-tidningen.

Här är några trender att hålla koll på:

1) Använd AI – på rätt sätt

Det är mycket prat om AI (artificiell intelligens) just nu. Men om du som chef ska kunna nyttja AI fullt ut måste du tänka större. Hur kan AI bli en naturlig del av företagets hållbarhetsarbete och samtidigt hjälpa samhället framåt?

2) Roboten – din nya kollega!

I USA finns de redan. Samarbetsinriktade robotar – eller ”cobots” som de också kallas – kan hjälpa dig med programmering, utveckling och underhåll. Det finns till och med bemanningsföretag idag som hyr ut dessa robots per timme om du inte vill ”anställa” en själv.

3) Ha koll på din data

Många tar idag viktiga beslut utifrån data. Det hjälper oss att få ett större underlag än tidigare, men gör oss också mer sårbara. För vad händer om du får in fel data i systemet? Det är därför viktigare än någonsin, enligt rapporten, att hantera data på ett säkert sätt.

4) Håll era system uppdaterade

När utvecklingen går framåt är det många som vill hoppa på tåget med robotlösningar och AI. Men det räcker inte enbart med att anställa ny kompetens på företaget – ni måste också se till att era nuvarande system är uppdaterade och klarar av förändringarna.

5) Du kan inte välja bort molnet

Med allt fler som jobbar på distans växer också efterfrågan på bra och säkra molntjänster. Lagring av data och åtkomst av er interna server. Och utvecklingen inom området går framåt i en rasande fart. Därför måste företag hitta en strategi hur man bäst kan nyttja molnet. Potentialen är oändlig.

Källa: Computer Sweden, VD-tidningen, Accenture.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden