Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

Karriär
Publicerad
Adepten Jessika Sillanpää nominerade Caxton Njuki till Årets Mentor i Sverige.

Med en mångårig bakgrund som idrottare och tränare förstod Caxton Njuki att han hade motivation som räckte både till sig själv och andra. Idag är han specialiserad på coachning som riktar sig till idrottare men han coachar även politiker och medarbetare inom företag. En karriär som har utvecklat honom själv till det bättre.

”Det jag främst har lärt mig av att vara mentor är att lyssna. Jag har blivit en bättre lyssnare. Ofta lyssnar vi bara för att svara. Men jag har blivit bättre på att bara sitta och lyssna.”

Med mentorskapet följer även en del utmaningar. Det går inte alltid att linda in saker och ting när man vill bidra till någons personliga utveckling.

”En bra mentor vågar ställa de tuffa frågorna på ett kärleksfullt sätt. I Sverige vill vi inte ha konflikter eller sätta varandra i obekväma situationer. Men när det handlar om att få personer att lämna sin comfortzone kan det vara nödvändigt med tuffa frågor. Förhoppningsvis har man byggt upp en tillit som gör att man kan ställa den typen av frågor.”

Sju månader efter att Caxton Njuki startade sitt eget företag Caxton Sports Management 2009 fick han själv genom NyföretagarCentrums en mentor. Idag är cirkeln sluten när han prisats för att själv vara mentor efter att adepten Jessica Sillanpä nominerat honom.  Youth Business International (YBI), som i tjugo år har arbetat med mentorskap som stöd för unga entreprenörer lyfter i sin motivering bland annat fram egenskaper som engagemang, ödmjukhet, passion samt en förmåga att anpassa mentorskapet efter olika personers behov.

Och just engagemang är något som lyser igenom under hela intervjun. På frågan om var han hittar sitt driv berättar Caxton Njuki om sin bakgrund, att som femåring tillsammans med sin familj från Uganda komma till Oxelösund.

”Ställer jag mig själv frågan om det skulle vara lättare för mig att starta ett företag i Uganda är svaret nej. Att jag kom hit som flykting gör att jag ser alla möjligheter och kan jämföra. Det skulle kunna vara så mycket tuffare och mycket mer pappersarbete att göra detta i Uganda. Men så kanske inte vissa tänker i och med att de inte har med sig det perspektivet.”

Till chefer som vill bli en bättre mentor till medarbetare skickar han en tankeställare:

”Vi vet alla att träning och hälsa är viktigt. Men planerar vi in den tiden eller hoppas vi bara att det ska hända? Detsamma gäller här. Som chef kan man börja med att på måndag se över kalendern: Vart har jag planerat in att sätta mig ner med mina medarbetare för att lyssna av, eller följa upp det tidigare samtalet?”

Ser man till att skapa sig tid för detta kommer man att hamna på plussidan hos medarbetaren menar han.

”Det här gör att medarbetaren känner sig sedd och då är man steget före. Jobbar man proaktivt får man inte mejlen som undrar hur det gått med sådant man tidigare har pratat om.”

Det här är Caxton Njuki

Namn: Caxton Njuki

Ålder: 40 år

Aktuell med: Internationell vinnare, Global Mentor of the year 2021.
Jobbar med innehåll för Key Solutions digitala utbildning och rekryteringsplattform. Mental coach åt Vallentuna IBK:s Damlag i Div 2 (leder serien och på väg till Div 1 i innebandy).

Karriär: Coachat chefer, ledningsgrupper och personal i olika företag inom ledarskap, försäljning, service och kommunikation, med resultatet att företagen har vunnit priser som Årets Företagare m.m. Varit mental coach till idrottare som har tagit sig till landslagsnivå och internationell nivå inom handboll, tennis, fotboll, ridning, judo och amerikansk fotboll.  Skrivit boken ”Five Star Boost” tillsammans med Erik Ullsten.

Caxton Njukis resa verkar bara vara i startgroparna.

”Jag har massor av drömmar. Jag vill vara med i Let’s Dance och få sommarprata”, säger han med ett skratt.

Kopplat till sin nyvunna titel finns det också stora ambitioner.

”Jag vill fortsätta sprida mentorskapet både nationellt och internationellt. Inspirera i andra länder och se vad som kan hända när det får spridning. Mitt andra mål är att öka mångfalden inom näringslivet”.

Samtalet pausas av att Caxton ställer frågan: ”Kan du nämna minst två högt uppsatta afro-svenskar i näringslivet?”

Den långa pausen resulterar i ett poäng av två möjliga.

”De flesta brukar inte ens kunna nämna en! Det behövs fler mörkhyade män och afro-svenskar i näringslivet som kan fungera som förebilder. Jag brukar ställa frågan: Är det för att de inte finns som de inte syns? Varför finns de inte på näringslivsdagen? Det handlar om att någon i toppen måste se dem och lyfta upp dem”.

Att vara en del av det förändringsarbetet är bara ett av flera framtidsmål som Caxton Njuki har.

Caxtons tips! Så blir du en bra mentor:

  1. Lyssna! Att lyssna skapar tillit och engagemang. Lyssnar du vet du också vilka frågor du ska ställa. Ställer du rätt frågor förstärker det dig i din roll.
  2. Ställ tuffa frågor men på ett kärleksfullt sätt. Det handlar inte om att man ska knäcka någon, men våga vara den som säger sanningen.
  3. Som mentor måste man våga bjuda på sitt kontaktnät för att öppna dörrar. Det är otroligt viktigt. Det kan göra att en kan gå från att precis ha startat upp något till att den uppnår något som hade kunnat ta flera år annars.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.