17 tips: Julläsning för chefer

Ladda inför julen med hårda paket. Chef dyker ner i bokfloden och fiskar upp läsningen du längtat efter. Mycket handlar om chefer, ledarskap och maktförhållanden – precis som i verkliga livet.

Ledarskap
Publicerad

Skönlitteratur

Den unge Walters lidanden

Augustin Erba (Albert Bonniers Förlag)

Walter lever ett nervöst liv som mellanchef, och hamnar riktigt i klistret när han i strid mot medarbetarnas önskemål får i uppdrag att genomdriva ledningens visioner om ett öppet kontorslandskap. Lustfylld satir om en verklighet många av oss känner igen.

Elefantupploppet i Skänninge år 1806

Gunnar Nirstedt (Modernista)

År 1806 uppenbarar sig den fransk-preussiske cirkus­direktören Jean Baptiste Gautier i Skänninge på Östgötaslätten tillsammans med sitt färgstarka menageri. Huvudnumret är en elefant, den första som någonsin skådats i Sverige. Förväntningarna är skyhöga, men irritationen över trängsel och dyra biljettpriser gör att missnöjet övergår i våldsamt upplopp riktat mot stadens styrande. En lika delar roande som oroande berättelse byggd på skrönor, ögonvittnesskildringar och domstolsprotokoll.

Moral

Lyra Ekström Lindbäck (Modernista)

Att inleda en affär med sin gifta mentor är i allmänhet ingen särskilt bra idé. Filosofistuderande Anna gör det ändå. Förhållandet mellan henne och den tjugo år äldre handledaren skapar förvirring om hur den ojämlika maktrelationen ska hanteras.

Arvet du fick

Amanda Lundeteg (Norstedts)

Alexandra är en ung chef som tidigt förstått att hon kan gå hur långt som helst. Sin krångliga bakgrund som adopterad från Sri Lanka vill hon helst inte tänka på. När hon ändå tar ett dna-test för att borra i sin historia ställs allting på ända, och Alexandra inser att hon måste återvända till Sri Lanka för att förstå vem hon verkligen är.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Ruth Kvarnström-Jones (Printz)

Historisk feelgood-roman om den både fruktade och respekterade hotellchefen Wilhelmina Skogh, som äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna. Nu kopplas hon in för att rädda juvelen i den svenska turistnäringen, Grand Hôtel, som befinner sig i ekonomisk kris.

Sniglar och snö

Agneta Pleijel (Norstedts)

Som Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning, mitt i det politiska 70-talet, slits huvudpersonen mellan de rökiga krogarna i Klarakvarteren och radhuset och trista maken hemma i Farsta. Förhållandet gnisslar och påfrestningarna på jobbet tär. Tredje delen av Agneta Pleijels romanserie med bäring på det självbiografiska.

Vi är inte här för att ha roligt

Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)

Medelålders författaren Knut verkar i en narcissistisk och genomelak bransch, har svårt att förstå förlagens beräknande chefer och dagens bortskämda ungdom. Finner sig allt oftare förbisprungen av nya och mer spännande röster. Så bjuds han in till en litteraturfestival i sista sekunden, visserligen som ersättare men ändå. Ska Knut äntligen få sin revansch? 

Gaddafis sista natt

Yasmina Khadra (CKM Förlag)

Natten mellan 19 och 20 oktober 2011. Libyens härskare Muammar Gaddafi är på flykt undan rebell­erna och har bara några timmar kvar att leva. I egna ögon är han fortfarande landets oomstridda ledare, och i natten minns han sina trium­fer, nederlag och förödmjukelser. Smart och gripande av Yasmina Khadra – synonym för Mohammed Moulessehoul – en av den franskspråkiga litteraturens stora.

Netanyahus

Joshua Cohen (Tranan)

Benjamin Netanyahu är Israels mångårige och mycket omstridde rege­ringschef. Den här verklighetsbaserade romanen handlar om Benjamin Netanyahus besvärlige pappa, historikern Benzion Netanyahu, som inte passar in någonstans och 1960 ska försöka smälta in på ett amerikanskt universitet i hopp om att bli anställd. Kritikerhyllad och Pulitzerprisad skildring av judisk identitet och politiska utopier.

Fackprosa

Brottsplats KB – jakten på de stulna böckerna

Lars Korsell, Greger Bergvall, Jan Ottosson (Forum)

Enhetschefen på Kungliga biblioteket var lysande i sitt jobb, men kom att kallas KB-mannen efter att ha avslöjats med att stjäla 62 värdefulla böcker, en ovärderlig del av svenskt kulturarv. Den 8 september 2004 drogs enhetschefen fram ur rasmassorna efter att ha sprängt sin lägenhet och sig själv i luften. Nu berättas den spännande historien om jakten på de försvunna böckerna, en jakt som fortfarande pågår. Och kanske minst lika spännande: Hur bygger man upp förtroendet för en sargad institution?

De hemliga breven

Alva Myrdal, Gunnar Myrdal, Jan Myrdal, Bosse Lindquist (Albert Bonniers Förlag)

Få svenska ledare har blivit lika hyllade, kända och omdiskuterade som Alva och Gunnar Myrdal. (S)uperparet Alva och Gunnar banade väg för den svenska välfärdsstaten, var ministrar och fick båda Nobelpriset. Men när äldste sonen Jan Myrdal anklagade föräldrarna för att vara känslokalla och makthungriga krackelerade bilden av den lysande familjen. Domen blev hård mot särskilt Alva Myrdal. Genom hittills opublicerade brev och anteckningar avslöjas nu en annan, mer fullständig och kanske sannare berättelse.

Sundsvallsoligarken

Knut Kainz Rognerud (Mondial)

Han har gjort fenomenal chefskarriär i Ryssland och grundat världens största aluminiumkoncern. Oleg Deripaska, som äger det strategiskt viktiga smältverket Kubal i Sundsvall, anklagas samtidigt för penning­tvätt, beställda mord och samröre med Putin. Vilket inte hindrade svenska politiker att hålla Deripaska bakom ryggen när sanktionerna mot Ryssland stramades åt.

Förgör de falska gudarna

Jesper Huor och Anders Rydell (Albert Bonniers Förlag)

Sommaren 2015 stormas ökenstaden Palmyra i Syrien av terrorsekten Islamiska staten. Av särskilt intresse för terroristerna är den 82-årige chefen för stadens ovärderliga arkeologiska lämningar, Khaled al-Asad som under ett halvsekel rustat upp, skyddat och styrt stadens museum. IS torterar honom i veckor, och förklarar den gamle mannen som en ”avgudabildernas beskyddare”, innan de halshugger honom offentligt på stadens torg. För att därefter spränga stadens antika, världsarvsklassade tempel i luften. På plats och i arkiven gräver författarna fram den hemliga historien om kulturarvskriget mellan jihadister och arkeologer, och om jakten på blodsantikviteter från dagens konfliktzoner.

Brottsplats: Skolan

Vesna Prekopic (Volante)

Efter över tio års framgångsrikt arbete som skolledare och lärare, fick Vesna Prekopic chans att bli rektor för en nystartad skola. Ideal och visioner krockade med en minst sagt bister verklighet – hotad och spottad på av eleverna, och på gränsen till utbränd på grund av den stora arbetsbelastningen. Det blev till slut för farligt för henne att jobba kvar. Hur kan det komma sig att svenska skolan i dag är den vanligaste brottsplatsen för misshandel och sexuella kränkningar?

Makt: de 48 lagarna

Robert Greene (Akademius)

”Världens värsta ledarskapsbok” enligt vissa kritiker men samtidigt en fascinerande manual över hur makt- och fulspel i alla tider gått till. Att aldrig överglänsa sin chef och alltid säga mindre än nödvändigt är grundläggande, sedan eskalerar det snabbt i denna amoraliska bibel för makthungriga som bygger på erfarenheter från några av historiens mest namnkunniga ledare, strateger, förförare och bedragare.

Spelkungen

Johanna Bäckström Lerneby (Mondial)

Smart, företagsam och med en sagolik förmåga att bygga relationer. Det låter kanske som den perfekta chefen, men Rade Kotur var i själva verket kriminell. På ett osannolikt sätt byggde han upp ett spelauto­matsimperium som omsatte hundra­tals miljoner och utmanade det svenska spelmono­polet. Men till slut dömdes ”Spelkungen” till 14 års fängelse 2009. Häpnadsväckande och även underhållande om sjaskiga barer, manipulerade automater och en tid då brottsligheten trots allt inte var riktigt lika våldsam som i dag.

Imperiets barn – ett reportage

Liza Alexandrova-Zorina (Volante)

Brännhett reportage om ett Sverige de flesta av oss aldrig ser, där den urusla lönen är svart, chefen tillhör maffian och folk bor på överfulla ”vandrarhem”. Ett skuggsamhälle bestående av hundra tusen rysktalande migranter eller fler, mitt i den svenska välfärden. Bråddjupt mörker men också humor och värme i en värld där ingenting kan tas för givet.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.