Ledarskap Unga ledare 2023 – så gick det sen Återblick! Så har det gått för några av personerna som fick utmärkelsen Unga ledare 2023. Läs mer
Arbetsmiljö Därför lämnar många skolledare sina jobb Vad är det som gör att så många skolledare slutar sina jobb? Stöd från chefen kan bidra till att vända rektorskarusellen – visar forskning.
Ledarskap ”Tillit inte fråga om någon fri lek” I Lunds kommun är tillitsbaserat ledarskap ett uttalat prioriterat mål. Fördelarna är många, anser Torbjörn Hanö, rektor på Polhemskolan i Lund.
Ledarskap Nya krav på ledarskapet – med tillit i fokus För många chefer är tillit en viktig del av ledarskapet. Varför, hur började det? Och vad innebär det att leda med tillit i praktiken?
Krönikor Linnéa Lindquist: Ledarskapet prövas i denna stund Biträdande rektor Linnéa Lindquist: ”Jag brukar tänka att i en krissituation är rektorer som en and som simmar i en damm.”
Ledarskap Listan: Här är årets 14 modigaste chefer Jakten på Årets modigaste chef har tagit Chefs chefredaktör Calle Fleur på resor över hela landet. Här summerar han sitt år.
Chef Omvärld Calle Fleur: Ett rop på hjälp inifrån ”40-veckorna” Välkommen till utgåva 4 av Chef Monthly, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Ledarskap ”Man kan inte bara knyta näven i byxfickan” Malin Rimmös modiga beslut gjorde henne rikskänd som ”rebellrektorn” – och ledde till ett lagförslag. Vi har intervjuat henne.
Chef Omvärld Nu lanserar vi Chef Monthly! Välkommen till premiärutgåvan av Chef Monthly, en exklusiv månatlig omvärldsspaning – endast tillgänglig för dig som har Chefakademin+.
Ledarskap Sommarpratare 2024 – här är årets alla chefer och ledare Äntligen! Nu har årets sommarpratare presenterats. Här är 25 spännande chefer och ledare som tar plats i etern.
Ledarskap Skolledaren: ”Jag frågar inte om lov” Linnéa Lindquist tog över en skola i kris. Mot alla odds – och med en stor portion mod – har hon vänt utvecklingen.
Beslutsfattande Står upp för Möllan: ”Det finns alltid en lösning” Som barn satt Balqis Khattab i fängelse i Syrien. I dag är hon verksamhetschef i Malmö och hjälper utsatta unga inför arbetslivet
Skräddarsydd utbildning Få A i engagerande ledarskap Uppdraget: Led en stor grupp personer mot ett gemensamt mål. Och just ja, utan att någon får lön. Hopplöst? Nej, inte för tusentals svenska gymnasieelever. Här är deras fusklapp – för dig som vill ha A i engagerande ledarskap.
Ledarskap 17 tips: Julläsning för chefer Ladda inför julen med hårda paket. Chef dyker ner i bokfloden och fiskar upp läsningen du längtat efter.
Ledarskap ”Skolans problem går att lösa med ledarskap” Vad krävs för att vända en krisande skola? Mycket tycks handla om ledarskap, menar rektor Lars-Göran Jacobsson.
Arbetsmiljö Hej då kontoret!? Frågan fortsätter dela cheferna Kontorstvång, halvhybrid eller hundra procent distans? En fråga som fortfarande engagerar.
Karriär ”Jag var lite rebellisk” Engagemang mot missförhållanden blev till en hel karriär för Ida Bohman Steenberg.
Ledarskap Carolin Lindström – rekordung rektor ökar välmåendet Det pratas om ”Carolin-effekten” på de förskolor i Tierps kommun där Carolin Lindström är rekordung biträdande rektor.
Ledarskap Hela listan: Unga ledare 2023 De är inte framtidens ledare. De är här och nu – och gör skillnad på riktigt. Här är 16 inspirerande namn att lägga på minnet.
Chefboken · Inspiration motivation och kreativitet ”There is no box”, Marisa Cleveland och Simon Cleveland Att leda är inte bara något du gör. Ledarskap är en livsstil. Den här boken visar dig vägen till att bli en relaterbar ledare, en ledare som vågar ompröva alla vedertagna uppfattningar om ledarskap och öppna för att bli mer inkluderande och kulturellt medveten. En relaterbar ledare leder enligt sina värderingar och anpassar ledarstilen efter vad situationen kräver. Hen månar om att vara autentisk och närvarande – och inser samtidigt att det fortfarande är ledaren som måste fatta de tuffa besluten. Lyssna nu
Ekonomi Svenskar missnöjda med lönen Missnöjet pyr bland svenska löntagare. Många är både otillfreds och anser sig vara underbetalda.
Chef Weekly Ny regering, inspiration deluxe, en vinnande start up-look och personalkris i vård och skola Här är Chef Weekly - veckans omvärldsspaning från Chefs chefredaktör Calle Fleur.
Krisledarskap Chefdagen 2022 – här är toppchefernas bästa råd Chefdagen 2022: Ett axplock av godbitarna från scenen.
Karriär Ingen vanlig siffernisse Med konst, kultur och hållbarhet vill han förändra en av näringslivets verkliga bastioner, prestigefyllda Stockholms Handelshögskola. Lars Strannegård är rektorn som går till storms mot överdriven svensk sifferfixering, och för ett bredare bildningsideal bland svenska ledare, bortom balansräkningar och nakna fakta.
Mångfald Framtidens kvinnliga ledare 2022: ”Man behöver inte vara den traditionella ledaren” Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2022. Vinnaren blev Jenny Jonsson som både är vd på fastighetsbolaget ByggVesta och medgrundare och ordförande i Yalla Rinkeby, ett projekt för kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. ” Det betyder väldigt mycket att kunna vara en förebild för andra unga kvinnor som eftersträvar att bli ledare och ta chefspositioner”.
Hälsa Jonas Hammarberg: Varför åka härifrån 200 dagar om året? Hela hans karriär byggde på resande. Jonas Hammarberg har pendlat till och från Asien, startat företag i 21 länder och föreläst land och rike runt. Pandemin tvingade honom att stanna upp.
Motivation Vem säger grattis till chefen? Chefen håller koll och firar medarbetarna, men hur blir chefen själv firad på den stora dagen? Vad finns det för traditioner på olika arbetsplatser när det kommer till firande? Chef frågade tre ledare om hur det ser ut på deras arbetsplats.
Karriär Helya Riazat: ”Alla barn och unga ska ha rätten att drömma stort” Helya Riazat är rektorn som har skapat en skola med plats för ungas gränslösa drömmar – i ett resurssvagt område med återkommande skjutningar. I Chef Dilemma berättar hon för Cissi Elwin om ledarskapet bakom Järvaskolans succéresultat.
Verksamhetsutveckling Handelshögskolans rektor – ingen vanlig siffernisse Med konst, kultur och hållbarhet vill han förändra en av näringslivets verkliga bastioner, prestigefyllda Stockholms Handelshögskola. Lars Strannegård är rektorn som går till storms mot överdriven svensk sifferfixering, och för ett bredare bildningsideal bland svenska ledare, bortom balansräkningar och nakna fakta.
Karriär Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring. ”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.
Karriär Dramatens vd är redo för nyöppning Det här är berättelsen om hur man får ett delat ledarskap att fungera under de mest extrema omständigheter och om hur Dramaten likt Fågel Fenix reser sig ur de senaste årens svårigheter. Men framför allt är det ett möte med människan bakom den ”nya” vd:n – Maria Groop Russel.
Mångfald Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021 Som ytterst ansvarig på en skola där många av eleverna kommer från socioekonomisk utsatthet jobbar hon hårt och framgångsrikt för alla barns rätt till en god utbildning. Fackförbundet Ledarna har utsett Järvaskolans rektor Helya Riazat till Framtidens kvinnliga ledare 2021.
Krönikor Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?” "Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Motivation Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året.
Ledarskap Så fixar du kickoffen – i coronatider Att göra gemensamma aktiviteter för att starta upp arbetshösten kan i år kännas viktigare än någonsin. Hur fixar vi kickoff och härlig tillsammans-känsla på jobbet, coronahösten 2020?
Beslutsfattande Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut” De yrkesgrupper som inte kan jobba på distans bär just nu ett tungt lass, till exempel vårdpersonal och pedagoger. Hur lyckas man leda och motivera i en sådan komplex situation? Anna Almlöf är rektor på Solberga förskolor i Lanna.
Kommunikation ”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron” Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.
Beslutsfattande Stefan Vilkman: ”Min uppgift – att förbereda oss mentalt” På tisdagen rekommenderades gymnasier och högskolor gå över till distansundervisning för att minska risken för spridning av coronaviruset covid-19.
Karriär Årets Chef-vinnaren: ”Ett mycket spännande år” En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.
Kommunikation Chefsåret 2019 – månad för månad Chefsåret 2019 är till ända. Hur var det för dig? Chefs reporter Fredrik Kullberg har valt ut 12 stora, små och märkliga ledarskapshändelser som präglat året.
Mångfald ”Känslan av att jag gör lite fel sitter kvar” Med tydlighet som verktyg har rektorn Harke Steenbergen gjort en resa från en liten religiös by i Holland till att leda ett gigantiskt integrationsprojekt och bygga Sveriges största högstadieskola i Nyköping. Ändå säger han att han inte är född till ledare.
Karriär ”Nya friåret” – så påverkas du som chef En av höstbudgetens mesta snackisar när det gäller arbetslivet är reformförslaget om utvecklingstid, även kallad ”det nya friåret” – där tusentals svenskar ska få betalt för att vidareutbilda sig. Men vad innebär det för din och dina medarbetares kompetensutveckling? Chef reder ut begreppen.
Arbetsmiljö Forskning: Så får du delat ledarskap att funka Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Chefboken · Psykologi ”The Mind of the Leader”, Rasmus Hougaard Framtidens organisationer behöver ett nytt ledarskap för att kunna engagera medarbetarna. De tre nyckel förmågorna för chefen är att vara mindful, osjälvisk och medkännande, menar författarna till boken, som en slutsats av både egen och andras forskning. Har du vad som krävs? Lyssna nu
Karriär Bildning viktigt för svenska börs-vd:ar Enligt en ny undersökning läser svenska börs-vd:ar mer böcker än folket i genomsnitt. Tre av fyra säger också att bildning är en viktig egenskap vid rekrytering.
Beslutsfattande Så var chefsåret: ✔️Trenderna ✔️Personerna ✔️Politiken Nya ledare på plats, klimatfrågan högst upp på agendan – och lite Brexit. 2018 var ett år i ledarskapets tecken ska summeras. Nu har Tidningen Chefs reportrar sammanfattat året för att du ska vara redo för nästa.
Rektor – jobbet ingen vill ha Motstridiga krav och otillräckligt stöd gör uppdraget svårt, för att inte säga omöjligt. I stället för att utveckla världens bästa skola blir många rektorer administratörer och springsjasar. I dag är det 0,6 sökande per rektorstjänst.