Sommarpratare 2024 – här är årets alla chefer och ledare

Äntligen! Nu har årets sommarpratare presenterats. Vi har kikat på listan – och valt ut de mest spännande cheferna och ledarna som tar plats i etern.

Ledarskap
Publicerad
Amir Rostami, Carl Bildt, Matilda Djerf. Foto: Mattias Ahlm

Sommar, sommar, sommar …

Årets främsta sommartecken är väl ändå när sommarpratarna i radions Sommar i P1, äntligen, presenteras.

Och nu vet vi vilka det blir.

I år sänds Sommar i P1 från midsommardagen 22 juni till 18 augusti. Totalt talar 58 sommarpratare.

Vi har synat hela listan, som består av krögare, rektorer, ambassadörer, entreprenörer, tidigare ministrar, en cirkusdirektör, och ytterligare ett gäng chef- och ledarskapsprofiler att njuta av i hängmattan.

Här kommer Chefs urval av 25 spännande röster att lyssna på i sommar.

JUNI

25 juni, Birgitta Ohlsson, före detta liberal minister, avdelningschef NDI
Birgitta Ohlsson var tidigare liberal riksdagsledamot och Sveriges EU-minister och demokratiminister 2010-2014. Nu arbetar hon med att främja den globala demokratin på National Democratic Institute i Washington. Hon ska prata om att kämpa för demokratin när allt i livet – och världen – faller sönder.

26 juni, Joakim Paasikivi, överstelöjtnant
Han är expert på krigföring, lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm och överstelöjtnant i armén. Joakim Paasikivi är har flitigt kommenterat det ryska anfallskriget mot Ukraina i svenska medier. Och han ska tala om varför Ryssland krigar och varför det är farligt för oss.

29 juni, Marcus Wandt, astronaut, cheftestpilot
I januari blev Marcus Wandt tredje svensk i rymden när han reste till en rymdstation för att forska om tyngdlöshet. Han är utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers tekniska högskola och stridspilot inom Försvarsmakten. Till vardags är han chefstestpilot på Saab. ”Mitt Sommar handlar om att ta risker, varför det är viktigt och hur jag gjort för att våga.”

JULI

1 juli, Trolle Rhodin, cirkusdirektör
Trolle Rhodin är fjärde generationens cirkusdirektör inom familjeföretaget ”Cirkus Brazil Jack”. Genom att avskaffa nummer med djur och clowner har han moderniserat cirkuskonsten. Han har också prisats för synliggörandet av resande cirkusfamiljers långa historia.

4 juli, Carl Bildt, före detta statsminister Moderaterna
Varför är det så svårt att bygga fred? Det ska Carl Bildt, Sveriges tidigare moderata statsminister och utrikesminister som haft flera EU- och FN-uppdrag, tala om. Just nu utreder Carl Bildt Sveriges underrättelseverksamhet för regeringens räkning och kommenterar världsläget i olika medier.

5 juli, Jenny Walldén, tv-kock, krögare
Jennie Walldén blev känd när hon vann Sveriges Mästerkock och lagar numera mat i TV4:s Kökets middag samt sprider matglädje på sociala medier. Som krögare driver hon restaurang Namu och cocktailbaren Gaji i Malmö. Hon har skrivit fem kokböcker, och snart kommer hennes sjätte.

9 juli, Oscar Stenström, civilingenjör, före detta Nato-förhandlare
Oscar Stenström var statssekreterare med ansvar för säkerhetspolitik åt statsminister Magdalena Andersson (S) när Sverige ansökte om medlemskap i Nato. Han fick rollen som Sveriges Natoförhandlare i diskussionerna med Turkiet och fick sedan fortsatt förtroende av statsminister Ulf Kristersson (M) och tog förhandlingarna i mål.

10 juli, Zećira Mušović, fotbollsmålvakt med tränarlicens
Zećira Mušović är Sveriges landslagsmålvakt och proffs i engelska Chelsea FC. Hon har totalt tagit nio titlar, varav fyra SM-guld. Under VM i Nya Zeeland och Australien 2023 blev Zećira Mušović stor matchvinnare. Hon har dessutom en tränarlicens och har byggt på sin utbildning med kurser i ledarskap.

16 juli, Lars Stennergård, rektor Handelshögskolan Stockholm
Lars Strannegård är professor i företagsekonomi, och som rektor vid Handelshögskolan i Stockholm har han fört in kultur i undervisningsmiljön. Författare till flera böcker. Nu ska han prata om att människor blir mänskligare när maskiner blir smartare.

21 juli, Niklas Ekstedt, kock, krögare
Han är internationellt hyllad och driver restauranger i både London och Stockholm, bland annat Ekstedt som har en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin. Niklas Ekstedt har gett ut kokböcker, samt varit programledare och domare i olika matprogram.

22 juli, Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör Ryssland
Karin Olofsdotter är Sveriges ambassadör i Moskva och representerade Sverige vid regimkritikern Aleksej Navalnyjs begravning i mars. ”Jag ska berätta om hur betagen jag blev av landet första gången jag besökte Ryssland 1990. En tid full av hopp. I dag är Ryssland ett annat land.”

24 juli, Kenza Zouiten Subosic, influencer, entreprenör
Kenza Zouiten Subosic startade bloggen ”Kenzas” som tonåring och blev en av Sveriges första stora bloggare. Hon räknas fortfarande som en av vår tids mest relevanta influencers med 1,8 miljoner följare på Instagram. Hon är nu mamma till tre söner och entreprenör med det egna hårvårdsmärket The Every.

25 juli, Kim Söderström, byggnadsarbetare, ordförande Byggnads GävleDala
Han har arbetat inom byggbranschen i 30 år och upplevt många skador och dödsolyckor. Som ordförande inom fackförbundet Byggnads GävleDala har Kim Söderström blivit en stark röst inom branschen; skrivit debattartiklar och varit med i flera reportage för att belysa de växande problemen.

26 juli, Sofi Jeannin, dirigent
Sofi Jeannin leder körer och orkestrar över hela världen och blev som första kvinna någonsin chefsdirigent för brittiska kören BBC Singers. Tidigare har hon lett den Franska Radiokören, också som första kvinna, och är även chefsdirigent för Radio France barn- och ungdomskör.

27 juli, Stefan Larsson, teaterregissör
Han är en hyllad och eftertraktad regissör och skådespelare, som varit konstnärlig ledare vid Dramatens scen Elverket och teaterchef för stora scener i Sverige, Danmark och Norge. Han har även medverkat i flera tv-serier och filmer. Och han ska prata om den största sorg en människa kan drabbas av.

29 juli, Lars Förberg, finansman
Lars Förberg är investeraren som grundade investmentbolaget Cevian Capital tillsammans med Christer Gardell. Företaget är i dag Europas största aktivistiska investeringsfirma. ”Jag kommer att berätta om hur min firma jobbar med att förändra bolag och den förändring som jag själv gått igenom de senaste åren.”

30 juli, Åsa Romson, före detta språkrör Miljöpartiet
Åsa Romson är doktor i miljörätt. Hon var vice statsminister i regeringen Löfven, språkrör för Miljöpartiet och Sveriges första klimat- och miljöminister. I dag forskar hon om miljörätt och hållbara städer på IVL Svenska Miljöinstitutet, undervisar på Stockholms universitet och är ordförande i Institutet för framtidsstudier.

AUGUSTI

5 augusti, Amir Rostami, professor kriminologi
Han är poliskommissarien som blev kriminologiprofessor och har arbetat mot organiserad brottslighet i 20 år. Efter flykten från Iran och uppväxten i ett utanförskapsområde valde han att utbilda sig till polis och varnade tidigt för gängutvecklingen.

6 augusti, Herbert Blomstedt, dirigent
Herbert Blomstedt är en av världens främsta dirigenter. Varit chefsdirigent för San Francisco Symphony och Gewandhausorkestern i Leipzig. Prisad med två Grammy Awards och Serafimermedaljen för sina insatser för svenskt musikliv. Är även hedersdirigent vid Sveriges, Japans och Danmarks radiosymfoniorkestrar. 

7 augusti, Petra Malm, före detta elitsoldat, programledare
Petra Malm var Sveriges första kvinnliga elitsoldat specialiserad på strid och underrättelse med högriskuppdrag över hela världen. Programledare för tv-programmet Elitstyrkans Hemligheter och Robinson. År 2022 släppte hon den självbiografiska boken ”Kodnamn: PAM” om sin tid som yrkesmilitär.

9 augusti, Jens ”Jeb” Bergensten, designchef Minecraft
Han är kreativ designchef på Mojang Studios, företaget där världens mest sålda dataspel Minecraft utvecklas. Jens Bergensten har utsetts till en av världens 100 mest betydelsefulla personer av Time Magazine. Hur lyckades en ”introvert datanörd från Örebro” bli det?

11 augusti, Matilda Djerf, entreprenör
Med tre miljoner följare på Instagram har Matilda Djerf kallats för Generation Z:s it-girl. Hon har egna klädmärket Djerf Avenue och skönhetsmärket Djerf Avenue Beauty. Talat öppet om psykisk ohälsa och arbetar med hållbart mode. Av Forbes rankad som en av de 30 mäktigaste unga entreprenörerna i Europa.

12 augusti, Alhaji Jeng, friidrottsexpert, driver fotbollsagentur
Alhaji Jeng är friidrottsexpert i SVT och driver en fotbollsagentur med bland andra Kennet Andersson. Han har också gjort dokumentärserien ”Blågula hjältar” i SVT där han mötte och samtalade med friidrottare som utsatts för rasism. Han ska prata om att stänga av känslorna för att orka ta sig framåt.

15 augusti, Linnéa Lindquist ”Rektor Linnéa”, biträdande rektor, skoldebattör
Linnéa Lindquist är biträdande rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och skrivit flera böcker om skolvärlden. Ingår i den grupp av experter som stöttar regeringens nya läroplansutredning. ”Man får alltid som man vill om man inte ger upp”, säger hon.

18 augusti, Suzanne Osten, regissör
Suzanne Osten är en av Sveriges mest framträdande regissörer och en pionjär inom området för barn och unga. Grundade Unga Klara på Stockholms stadsteater, där hon var konstnärlig ledare i 30 år. Har fått en hedersguldbagge. Ska prata om: ”Hur man tar sig förbi Nejet och omvandlar det till ett eget Ja.” 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.