Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

Välj rätt chef, se till att vara på en plats där du uppskattas och våga lämna när du inte är det. Det är några råd för ledarskapet som liberala politikern Birgitta Ohlsson ger i sin bok Duktiga flickors revansch.

Karriär
Publicerad
Birgitta Ohlsson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL

Redan för ett par år sedan intervjuade Chef Birgitta Ohlsson om hennes kommande bok om den duktiga flickan, en ofta utskälld stereotyp.

”Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier. Flit, strävsamhet och förväntningar är det som möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Jag är så trött på nedsättande ord som ’prestationsprinsessor’,” sa riksdagsledamoten då.

I Duktiga flickors revansch finns också en lista över tio budord för duktiga flickor – många direkt tillämpbara på ledarskap och arbetslivet.

Budord 1: Du ska kräva meritokrati. En självklarhet för chefer som är vana att rekrytera, kan tyckas – men många har också vittnat om att det fungerar annorlunda i praktiken. Om du drabbas, jobba på att komma tillbaka ännu starkare, tipsar Birgitta Ohlsson.

Budord 2: Du ska inte låta din bakgrund avgöra din framtid. ”Fråga inte var de duktiga flickorna kommer ifrån, utan fråga vart de är på väg.”

Budord 3: Du ska inte curla karlarna. På jobbet innebär det att inte reducera sig själv till en hejaklack för att öppna dörrar – för i förlängningen riskerar de att stängas både för dig och andra kompetenta kvinnor.

Budord 4: Du ska inte känna skuld. Skuld och skam – både härskarteknik och typisk energitjuv. Kom ihåg att ingen kan vara perfekt på alla plan.

Budord 5: Du ska avslöja småpåvarna. Ett exempel ur boken: ”En chef som när han kommer in på mitt rum lagt sig till med vanan att alltid sätta sig på min skrivbordsstol och nonchalant slänga upp fötterna på bordet.”

Budord 6: Du ska välja den rätta/rätte med omsorg. Både när det gäller livspartner och chef.

Budord 7: Du ska inse att cash is queen. Pengar betyder frihet, skriver Ohlsson som citerar Beyoncé för att understryka saken.

Budord 8: Du ska säga ja till makt. Fånga möjligheterna i karriären när de dyker upp – ta en risk och åstadkom förändring och våga vara tydlig med vad du vill.

Budord 9: Du ska vara snäll, men inte dumsnäll. Duktiga flickor måste tänka strategiskt i sitt ledarskap – sätta gränser och ge sina egna behov hög prio. Sluta hellre på en arbetsplats som genomsyras av leadership by fear.

Budord 10: Du ska följa din kanariefågel. ”Se till att vara på en plats där din duktighet uppskattas, premieras och lyfts fram ordentligt” – istället för på en där luften är för kvav, som i de brittiska gruvor där kanariefåglar användes för att kontrollera syrehalten.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.