birgittaohlsson
Birgitta Ohlsson. Foto: Annika af Klercker/TT

Birgitta Ohlsson: ”Det är hög tid att hylla duktigheten”

Hon hejar på Hillary Clinton och skulle själv kunna bli partiledare en dag. Birgitta Ohlsson är tillbaka i riksdagen efter föräldraledigheten och skriver nu en bok för att hylla den duktiga flickan.

Varför behöver den duktiga flickan en egen bok?
”Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier. Flit, strävsamhet och förväntningar är det som möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Jag är så trött på nedsättande ord som ’prestationsprinsessor’.”

Varför har det fått en negativ klang att vara duktig och är det bara kvinnor som är duktiga?
”I Sverige finns ibland en överromantiserad bild av talang och att ha lätt för sig. Zlatan är en enorm fotbollsbegåvning, men utan alla timmar på planen, i gymmet och mental träning vore han inte mästare. Många män lever givetvis med samma duktighetsideal, men det behöver spridas till unga pojkar för att återupprätta en pluggkultur bland dem.”

Många verkar ändå komma långt på att vara streetsmarta?
”Jag tror på en kombination av streetsmart och duktig genom att träna förmågan att lägga ribban på rätt nivå. Jag gillar inte när good enough-retoriken blir ett mantra. Vi måste också förstå vikten av briljans, stora förväntningar och enorm strävsamhet. Utan min egen duktighet hade jag aldrig varit där jag är i dag – varken i skolan, politiken eller på arbetsplatsen.”

Tre tips

1 Välj en ambitiös utbildning. Kunskap kan ingen ta ifrån dig.

Välj en jämställd partner. Dela på föräldraledigheten. Det påverkar resten av karriären och får du inte uppmuntran hemma är det svårt att lysa övertygande starkt på arbetsplatsen.

3 Välj en arbetsgivare med samma värderingar som du bottnar i.

Du har en mycket stark profil i dina frågor och säger vad du tycker. Varifrån får du ditt driv?
”Mina många personvalskryss gör att jag kanske oftare vågar ta strid. Barbro Westerholm, 82 och folkpartistisk riksdagsledamot sa: ’Politik är som ett maratonlopp. Det gäller bara att vara mer uthållig än sina motståndare.’ Uthållighet kombinerat med vänner och familj som stöttar när det blåser och att konsekvent försöka undvika energitjuvar är mitt recept.”

En period blev det ändå för mycket. Vad hände?
”Det var för tio år sedan och min man jobbade i Holland. Jag stressade mycket, tränade inget, åt mest snabbmat och cyklade hem från riksdagen på luncherna för att hinna gå ut med hunden. Vid ett tillfälle sa kroppen nej och det blev ambulans till akuten. En så kallad väckarklocka. Paradoxalt nog, nu två barn och tio år senare lever jag ett mycket mer harmoniskt liv.”

Några tips till andra tidspressade chefer i livets rusningstid?
”Ett intensivt schema förutsätter struktur, planering, tålamod och värme. Vi planerar noga hemma för hämtning och fritidsaktiviteter. Varannan vecka använder vi städning via RUT. Jag har också insett vikten av att bo nära mataffär, busshållplats och arbetet.”

Andelen kvinnor på chefsposter ökar i Sverige, men inte förrän 2065 har vi lika många kvinnor som män bland vd:arna, enligt Ledarna. Varför tar det så lång tid?
”Sverige som land har varit duktigt på feminism på bredden, men sämre på att krossa glastaken längst upp. Jag tror att det är samma mönster som håller kvinnor tillbaka med jantelag – oavsett om det rör att vi ännu inte haft en kvinna som statsminister eller att få av storbolagen letts av kvinnor.”

Sverige ses som en förebild med den generösa föräldraledigheten, men den får också kvinnor att halka efter i karriären. Hur ser du på framtiden?
”Det är nödvändigt för jämställdheten på arbetsmarknaden att familjer delar mer lika på föräldraledigheten och att fler månader öronmärks i föräldraförsäkringen. Men det är ofta i den lilla sfären vi fyller på med positiv energi. Det viktigaste beslut en kvinna tar för sin karriär är vem hon bildar familj med.”

Birgitta Ohlsson

Gör: Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet. Skriver på boken Ett försvarstal till den duktiga flickan som ges ut våren 2016.

Ålder: Fyllde 40 i somras.

Familj: Man och döttrarna Stella 5 år och Olivia 1 år.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Karriär: Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf) 1999–2002, riksdagsledamot för Folkpartiet 2002–10, EU-minister 2010–14. Folkpartiets mest kryssade kandidat i Stockholms valkrets i valet 2014.

Du fick själv kritik när du tackade ja till jobbet som EU-minister några månader innan du födde er första dotter. Med ert andra barn förlängde du din föräldraledighet. Vad tänker du om det?
”Det blev ju en sjuhelsikes debatt då i februari 2010. När jag som minister väntade dotter nummer två blev det ingen debatt alls. Jag hade statuerat ett exempel och det är jag stolt över. För mig är det oerhört utvecklande att få vara så nära dottern i en viktig period i hennes liv. En barndom går inte i repris.”

Hillary Clinton är en av dina idoler. Vad skulle det betyda om USA får sin första kvinnliga president?
”Enormt mycket! Att en kvinna leder ett av världens mäktigaste länder blir en global feministisk symbol för många flickor och kvinnor. Barn vågar drömma om det som känns uppnåeligt. Därför är det så fundamentalt att krossa de absoluta glastaken.”

Tre av fyra Allianspartiledare är kvinnor nu. Blir ni fyra?
”Det viktigaste för Folkpartiet just nu är politiken. Den behöver förnyas, förändras och förankras efter förra höstens katastrofval. Vi står inför flera vägval och jag känner mig ännu inte färdig med politiken. Inte på långa vägar.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

distansss
Kommunikation

Hemmajobbare – här är 3 tips för att aldrig mer känna dig ensam

Snacket vid kaffemaskinen och småpratet på lunchen. Smådetaljer, men saker som en distansjobbare kan sakna. Här är 3 strategier för att du ska känna dig mindre isolerad.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

kik
Teamutveckling

5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Det är en outnyttjad resurs på många arbetsplatser: Kolleger som lär av varandra.

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
helena-2
Motivation

Så lockar Microsoft tillbaka avhoppare

Att fånga kvalificerade medarbetare på en glödhet och snabbrörlig arbetsmarknad är inte alltid så lätt. Microsoft tar till nya grepp för att motivera tidigare anställda att återvända. Ett är att träna cheferna i empati.

checklist
Verksamhetsutveckling

Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på att göra-listan

Är du ett fan av listor? Kanske är du till och med en av dem som tagit din att göra-lista till en högre nivå genom att använda postit-lappar och bygga din egen agila kanban-board, bara för dagens göromål?
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

vrhjalm
Teamutveckling

Här testas skräckscenarier – med hjälp av VR

Få branscher har så riskfylld arbetsmiljö som byggföretagen. På Skanska tacklar man farorna med vr-teknik – som gestaltar både rusande fordon och psykisk ohälsa efter ett dödsfall.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden