intemejla
Foto: Adobe Stock

Så halverar du din mejltid

Handen på hjärtat – hur ofta kollar du din mejl? Antagligen alldeles för ofta. Här är fem steg för att minska ditt mejlberoende och börja mejla på ett mer hälsosamt och effektivt sätt.

Det finns två scenarion för hur ineffektivt mejlande kan se ut.

Det ena är det konstanta plingandet av notiser på skrivbordet och i mobilen, som du naturligtvis MÅSTE kolla av direkt (hello hjärnans belöningsystem och känslan av att känna sig viktig!)

Det andra är att du på fredagseftermiddagen, när du kanske hade tänkt gå tidigt eller lägga tid på omvärldsbevakning, vecka efter vecka sitter med inboxen full av olästa mejl. Och klickar. Och läser – allt från spam till viktiga diskussioner du borde givit dig in i för två-tre dagar sedan. Med en känsla av misslyckande.

Chef Seminarium: Vill du få mer gjort – utan att jobba mer? Missa inte Chefs seminarium om personlig effektivitet. Boka din plats nu!

Affärsmagasinet Fast Company listar fem tips för att få bort tidstjuvelementet från mejlen och på så sätt bli mer produktiv.

1 Schemalägg mejlkollandet. Beta av det som vilken annan arbetsuppgift som helst, men i klump. Tre gånger om dagen brukar vara lagom.

2 Sluta cc:a. Och skippa ”svara alla”-alternativet. Som man ropar får man svar: ju färre mejl du skickar, desto mindre mängd kommer tillbaka till dig.

3 Filtrera! Cc går omedelbart in i en mapp, nyhetsbrev i en annan. Slipp leta och hantera enligt din egen prioordning.

4 Använd inte inboxen som din att-göra lista – det vill säga, sluta läsa mejl utan att agera på innehållet. Istället: behandla mejlen enligt 4d-metoden: Kan du delete:a mejlet? Om inte, kan du delegera det? Om inte, kan du deala med det på fem minuter? Om inte – dra det till kalendern och planera in din åtgärd till ett senare tillfälle.

5 Informera andra: Berätta för medarbetarna, chefskollegorna och chefen att du numera kollar mejl vid angivna tidpunkter. Ge dem alternativa kontaktvägar för att nå dig med brådskande ärenden – sms? Telefon? Slack?

Men allra först: Stäng. Av. Notiserna. Nu.

Läs också: Cissi Elwin: Min livsviktiga metod för bättre beslut

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.
cirkus
Beslutsfattande

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och är nu aktuell med ny forskning i boken The fearless organization.

robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

egeskape
Beslutsfattande

Egenskapen som skapar framgång

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en ny studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden