intemejla
Foto: Adobe Stock

Så halverar du din mejltid

Handen på hjärtat – hur ofta kollar du din mejl? Antagligen alldeles för ofta. Här är fem steg för att minska ditt mejlberoende och börja mejla på ett mer hälsosamt och effektivt sätt.

Det finns två scenarion för hur ineffektivt mejlande kan se ut.

Det ena är det konstanta plingandet av notiser på skrivbordet och i mobilen, som du naturligtvis MÅSTE kolla av direkt (hello hjärnans belöningsystem och känslan av att känna sig viktig!)

Det andra är att du på fredagseftermiddagen, när du kanske hade tänkt gå tidigt eller lägga tid på omvärldsbevakning, vecka efter vecka sitter med inboxen full av olästa mejl. Och klickar. Och läser – allt från spam till viktiga diskussioner du borde givit dig in i för två-tre dagar sedan. Med en känsla av misslyckande.

Chef Seminarium: Vill du få mer gjort – utan att jobba mer? Missa inte Chefs seminarium om personlig effektivitet. Boka din plats nu!

Affärsmagasinet Fast Company listar fem tips för att få bort tidstjuvelementet från mejlen och på så sätt bli mer produktiv.

1 Schemalägg mejlkollandet. Beta av det som vilken annan arbetsuppgift som helst, men i klump. Tre gånger om dagen brukar vara lagom.

2 Sluta cc:a. Och skippa ”svara alla”-alternativet. Som man ropar får man svar: ju färre mejl du skickar, desto mindre mängd kommer tillbaka till dig.

3 Filtrera! Cc går omedelbart in i en mapp, nyhetsbrev i en annan. Slipp leta och hantera enligt din egen prioordning.

4 Använd inte inboxen som din att-göra lista – det vill säga, sluta läsa mejl utan att agera på innehållet. Istället: behandla mejlen enligt 4d-metoden: Kan du delete:a mejlet? Om inte, kan du delegera det? Om inte, kan du deala med det på fem minuter? Om inte – dra det till kalendern och planera in din åtgärd till ett senare tillfälle.

5 Informera andra: Berätta för medarbetarna, chefskollegorna och chefen att du numera kollar mejl vid angivna tidpunkter. Ge dem alternativa kontaktvägar för att nå dig med brådskande ärenden – sms? Telefon? Slack?

Men allra först: Stäng. Av. Notiserna. Nu.

Läs också: Cissi Elwin: Min livsviktiga metod för bättre beslut

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

sememester
Delegering

Undersökning: Semestern – en stressfälla för chefen

Snart dags för semester. Eller? För det är lite si och så med vilan under ledigheten för chefer. Även om en majoritet tar tre veckors sommarsemester eller mer, väljer sex av tio att jobba under sin lediga tid. En majoritet känner sig också stressade inför semestern och en tredjedel har svårt att gå ner i varv.
egeskape
Beslutsfattande

Egenskapen som skapar framgång

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en ny studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.

ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

lone
Delegering

10 tips för mycket mer effektiva möten

Här ger vi konkreta tips på hur du blir bättre på att leda möten.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden