Ny regering, inspiration deluxe, en vinnande start up-look och personalkris i vård och skola

chef weekly Välkommen till utgåva 8 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Så fick vi en ny regering

Det har tisslats och tasslats hela veckan. Politiknörden i mig har uppskattat detaljerna i rävspelet: Den smygfotade Powerpoint-presentationen, Liberalernas kontor som avslöjade att Moderaterna ”är lite stressade”, till exempel. De mer eller mindre subtila läckorna. Bilder på mystiska lådor med A4-ark. Men i fredags förmiddag kom så beskedet: M, KD och L bildar regering med välsignelse från SD, som ges nycklar till Rosenbad för att upprätta ett samordningskansli.

Nu väntar omröstning i riksdagen och fortsatta fingertoppskänsliga förhandlingar, för de fyras gäng. ”Vi är ödmjuka inför uppgiften”, konstaterade partiledarna – politikerspråk för ”argh, det här blir nog svårt.”  Vi fortsätter att följa utvecklingen med spänning.

Inspiration deluxe på Chefdagen

I onsdags samlades 400 chefer på Vasateatern i Stockholm för den årliga upplagan av Chefdagen. Och vilken tillställning det blev! Programmet var starkare än någonsin: Gästerna fick bland annat lyssna på Avanzas grundare Sven Hagströmer, Järvaskolans rektor Helya Riazat, omdiskuterade börs-vd:n Ilija Batljan, krögaren Pontus Frithiof, Linkedins Norden-chef Lisa Gunnarsson, Coops vd Marie Nygren, stjärninvesteraren Gunilla von Platen, Sveriges hetaste influencer Edvin Törnblom och, förstås, självaste nestorn i svenskt näringsliv: Jacob Wallenberg.

Bilden ovan mästerligt liveillustrerad under dagen av Chefs grafiska formgivare och illustratör Anna Harvard.

Här på Chefs webb och inte minst på Chefs och Chefakademins Instagram-konton, finns både artiklar och mängder av bilder, filmklipp och smarta citat sparade. Jag kan varmt rekommendera att du blockar en kvart i kalendern för att plöja igenom flödet: Det kommer garanterat leda till nya insikter om Chefdagens minst sagt högaktuella tema – att leda i uppförsbacke.

Klädseln gör chefen

En av gästerna på Chefdagen var Josef Fares, filmregissören som sadlat om till hyllad datorspelsutvecklare. Han stormade in i lokalen, klädd i jeans och sneakers, och uppmanade Sveriges chefer att a) slänga kostymen och b) börja ”fucka ur” lite mer.

Helt i linje med forskaren Anna Brattströms underhållande studie av de kulturella koderna i start up-världen, alltså! Brattströms granskning visar att en nedklädd (gärna orakad) look med luvtröja, jeans och t-shirt är viktigt för att bli tagen på allvar som entreprenör. Chefs reporter Fredrik Kullberg berättar mer.

När Chef lyfte klädkodsfrågan på Linkedin svarade över 3 300 personer:

Personalkrisen tilltar

När jag var nybakad reporter på Chef reste jag till Jämtland och skrev ett reportage på temat ”skära till döds” – om hur de ständiga nedskärningarna i vården knäcker cheferna.

Ganska exakt 10 år senare har nästan ingenting förbättrats. I veckan har vi kunnat läsa välskrivna texter i både Dagens Nyheter och Aftonbladet om hur personal och chefer i vård och skola flyr de låga lönerna och schemakaoset. ”Det är som att vi polerar bardisken medan Titanic sjunker”, säger Marcus Larsson, verksamhetschef på Helsingborgs akutmottagning till DN  och efterfrågar en haverikommission för att komma till bukt med vårdplatsbristen.

Har du egna erfarenheter av det här som chef? Då vill jag höra din historia! Hör gärna av dig till mig.

På tal om cyberhot… 

Chef Weekly har redan hunnit lyfta de ökade cyberhoten – och hur dåligt rustade Sveriges chefer är mot denna typ av kris flera gånger. Tesen bekräftades i och med veckans omfattande attack mot Naturvårdsverket. Mängder av data har förts ut ur landet, myndigheten har inte vågat starta om systemen och personalen har inte ens tillgång till sin mejl. Man kan bli svettig av mindre, inte minst eftersom vi alla kan drabbas. Rädda nattsömnen med hjälp av Chefs tips.

Den misslyckade krigsledaren

Avslutar med ett högintressant lästips om ledarskap: I en essä går Lawrance Freedman, professor emeritus i krigshistoria vid brittiska King’s College, igenom hur händelseutvecklingen i Ukraina bara kan förstås genom att granska Putins fiasko som krigsledare. Logiken i den ryska krigsföringen handlar allt mindre om militär strategi, och allt mer om en “desperat sociopats raserianfall”, hävdar Freedman.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Nytt nummer av Chef

Lagom till Chefdagen kom ett nytt, snyggt och matigt nummer av Chef – som vi kunde dela ut på plats. Finns digitalt och snart även i brevlådan för dig som prenumererar. Trevlig läsning!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – berätta gärna vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se