Chef Weekly med Calle Fleur: ”Har du 5 minuter?”

chef weekly Välkommen till utgåva 45 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

”Har du 5 minuter?”

”Kan du kolla på en grej lite snabbt? De ständiga avbrotten i chefsvardagen kan onekligen få en att vilja flytta kontoret till en avlägsen eremitstuga. Stopp! Tänk om! En ny avhandling visar nämligen att oplanerat arbete gynnar innovationsförmågan. Uppgifter som cheferna inte väntat sig vid starten av arbetsdagen – exempelvis hantering av maskinhaverier, konflikter och kunder eller kollegor som kommer och stör – är av största vikt för lärandet och innovationsarbetet. Kristina Sollander vid Tekniska högskolan i Jönköping uppmanar därför chefer och ledare att låta det oplanerade arbetet ta större plats i vardagen. Ett konkret tips? Blocka tid i kalendern för just sådana uppgifter.

Frågan väckte förstås engagemang på Chefs Linkedin i veckan (ca 2 200 svar):  

Tondöv tupp på väg ut

Turerna kring Luis Rubales, ordförande för spanska fotbollsförbundet och själva definitionen av makthungrig, sexistisk pamp, har fortsatt i veckan. Rubiales har väckt hela världens vrede. Först genom att först kyssa spelaren Jennifer Hermoso på munnen i samband med VM-prisutdelningen, sedan genom att kategoriskt vägra att be om ursäkt. Tränare har sagt upp sig i protest, 81 spelare vägrar spela, åklagare utreder händelsen som sexuellt övergrepp. Till och med Fifa, förbundet som knappast är kända för sina goda värderingar, har stängt av honom i 90 dagar. Själv är Rubiales helt oförstående till kritiken: ”Att avgå för en sådan sak, när man visat det bästa ledarskapet i vår fotbollshistoria?”, har han till exempel frågat.

Det har skrivits mycket intressant om saken i veckan. Vesna Prekopic jämför i DN Rubiales-härvan med händelseutvecklingen kring Donald Trump, en annan högaktuell kränkt man: I den uppochnervända värld vi befinner oss betraktar sig dessa båda män som stora ledare som fallit offer för det betydelselösa lilliputtfolkets tyranni. De är oskyldiga till allt som de anklagas för och utsatta för förtalskampanjer och häxjakter. Det finns ingen reträtt, det blir inga erkännanden. Men det finns en skillnad. Där Trumps maktfullkomlighet är uttryck för en grandios självbild, är Rubiales maktfullkomlighet uttryck för en sexistisk machokultur, som numera förkastas förbehållslöst.” Där har vi ialla fall något att glädjas över.

Ser mycket fram emot höstterminens första Chef Webinar – om hur en målmedveten satsning på arbetsplatskul

tur kan boosta resultatet på sista raden. Hemligheten? Ja, den stavas ömsesidig tillit mellan chefer och medarbetare (som så ofta, ju)! 14 september arrangerar vi ett lunchseminarium i samarbete med Great place to work. Maria Grudén, grundare, berättar hur du med fem viktiga byggstenar kan nå toppen på bara något år. Lisa Eriksson från mobiloperatören Tre berättar om resan mot att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser.  Vi träffar även Emma Calderon från Sopra Steria, företaget som toppar listan över Sveriges bästa arbetsplatser 2023. Anmäl dig här. Hoppas vi ses!

Hjälteidealet som förpestar cheferna

Min känsla är att det pågår ett lågintensivt ställningskrig om ledarskapsutbildningars värde där ute. Har roat följt debatten de senaste månaderna. Debattartikeln från forskare vid Lunds universitet om hur ”rosaluddiga och gränslösa förväntningar på kommunala chefer kan trigga fram psykisk ohälsa”. Den märkliga ledarartikeln i Norran som skyller problemen i offentlig sektor på ”dåligt, okunnigt chefskap”, för att i nästföljande mening konstatera att ”chefer behöver inga kurser”. Logisk kullerbytta, tror jag det kallas. Och ännu ett uttryck för det cyniska chefsföraktet som jag är så innerligt trött på: ”Det viktiga tycks vara förmågan att slicka uppåt och vara trevlig i ledningsgrupp, sen är det fritt fram att sparka nedåt så mycket man vill även om det orsakar personalflykt och havererad verksamhet.” Jo, tjena.

Som vanligt står Louise Bringselius vid Lunds universitet för en av de nyktrare rösterna i debatten. I ett läsvärt inlägg ifrågasätter hon riskerna med det hjälteideal som, säkert av vissa, lyfts på ledarskapsutbildningar och kan få chefer att må dåligt. Var står du i frågan?

Mindhammar gånger två

Avslutningsvis, ett läs- och ett lyssningstips för dig som är nyfiken på Maria Mindhammar, sprillans ny generaldirektör på Migrationsverket. En politiskt laddad post, för att uttrycka det milt. Här: Cheftestet av Mindhammar med spännande detaljer om hennes minst sagt kaotiska första tid på Arbetsförmedlingen (enormt förändringsarbete, pandemi och skenande arbetslöshet). Och här: Vår podd Chef Dilemma, där Maria Mindhammar berättar öppenhjärtigt om just detta.

Tack för din tid. Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Länge leve civilkuraget

Diamant Salihu och Jan Eliasson vid utdelningen av Raoul Wallenberg-priset.

Hade äran att närvara vid utdelningen av Raoul Wallenberg-priset förra söndagen. Jan Eliasson, vars intellektuella spänst alltid knockar mig, delade ut priset till Diamant Salihu, journalisten som vigt de senaste åren åt att skildra utmaningarna i Järvaområdet. En värdig pristagare och en inramning som gjorde mig varm i hjärtat!

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden