Chef Weekly med Calle Fleur: ”Trött? Nedstämd, på gränsen till apatisk?”

chef weekly Välkommen till utgåva 42 av Chef Weekly – höstterminens första omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur återigen går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Sjukdomsinsikt finnes

Trött? Nedstämd, på gränsen till apatisk? Fysiska krämpor? Vänta ett slag med att ringa 1177 – du kan helt enkelt ha drabbats av ”efter semester-syndromet”. Så kallar spanska forskare känslan som kan infinna sig i övergången mellan semester och jobb. När man går från arbete till ledighet så säger man att det tar cirka en vecka innan stresshormonerna lägger sig. Och det kan man säga på samma sätt när man går från ledighet till arbete. Det drar i gång våra system och leder till ett mer eller mindre starkt stresspåslag. Något som kanske är helt okej, men det gäller att vara medveten om att det sker förändringar både på ett själsligt, psykologiskt och på ett biologiskt plan, säger radiopsykologen Allan Linnér i en intervju med Omni.

Hur redo är du för jobbhösten? Bland Chefs LinkedIn-följare verkar läget ändå vara helt okej, trots de tågurspårningar, översvämningar och magsjukekaos som har kännetecknat senaste veckans medierapportering (ca 1 900 svar):

Så, vad att göra förutom att ta det lugnt och vänta in kroppen (och framförallt knoppen)? Chefs reporter Sara Hammarkrantz sammanfattar 8 vetenskapligt bevisade sätt att förlänga semesterkänslan. Och i en pinfärsk gästkrönika på Chef.se ger motivationsgurun Johan Book ett gäng konkreta tips på hur du undviker att hamna i de gamla vanliga, uppstressade pre-semester-hjulspåren igen.

Tack och hej, hemarbete?

Sugen på ännu en höst i mysbyxor? Passa på att njuta medan det varar. Allt fler arbetsgivare tvingar nämligen tillbaka sina medarbetare till kontoren. I en av sommarens mest läsvärda texter gör The Economist upp med ”illusionen” om hemarbetets förtjänster.

Artikeln bjuder onekligen på fler ord än visor: Ny forskning visar att produktiviteten minskar nästan 20 procent vid hemarbete. Positiva rapporter om distansarbete bygger på önsketänkande och tveksamt tolkade resultat från äldre studier. Det är helt enkelt sjukt mycket svårare att samarbeta på distans, hävdar artikelförfattaren. Men (och det är ett stort men): Hemarbete gör medarbetarna mycket nöjdare och gladare. Så, ja… Diskussionen lär fortsätta.

Att vara eller inte vara HR, det är frågan

Siri Wikander. Foto: Evelina Carborn

Har med stort nöje följt den minst sagt riviga debatten om HR:s roll i det moderna arbetslivet. Professor Mats Alvesson drog igång battlet med en debattartikel i Expressen i juli (rubriken ”Låt dig inte styras av ett makthungrigt HR” lämnar lite till fantasin). Fick förstås mothugg på flera håll, bland annat av Siri Wikander (bilden), HR-profil och välbekant Chef-krönikör, i HR People. Chef kommer att återkomma till denna brännheta fråga under hösten.

VM-saga für alle

Det har varit sagolikt att få följa damlandslagets resa mot VM-slutspel. Får fortfarande stresspåslag när jag tänker på förra helgens straffdrama mot USA. Och kampen mot Japan i fredags var en nagelbitare in i de allra sista skälvande övertidsminuterna.

Ett mästerskap i fotboll är som alltid fullt av ledarskapslektioner, om man bara vet var man ska leta. Förbundskaptenerna ska på (orimligt) kort tid gjuta mod i en spretig grupp högpresterare, bygga en vinnarkultur – och sedan vinna också. Inför VM har det varit myteri på flera håll: I Spanien bojkottade spelarna landslagsspel. Och i Frankrike var protesterna så stora att förbundskaptenen tvingades avgå. Men i den svenska VM-truppen har den goda, inkluderande stämningen och sammanhållningen i laget lyfts fram av både spelare och experter. ”Många pratar om laget före jaget men för mig är det precis tvärtom. Man måste få tillåtas att tänka på sig själv för att skapa en bra grupp”, förklarar Peter Gerhardsson sin ledarfilosofi i en intervju i DN. Läsvärt!

-> PS. Missa inte Chefdagen i november – då pratar jag mer med Peter Gerhardsson om hans hyllade ledarskap.

Halvfull kontorskaffekopp

Har ni, som jag, gjort ert bästa för att inte hänga med i affärspressens undergångsprofetior och centralbankchefernas dysterheter i sommar? Bra! Som tur är sammanfattar Henrik Mitelman, krönikör på Dagens industri, det ekonomiska läget för oss och konstaterar, något oväntat, att det faktiskt går åt rätt håll:

  • Världsekonomin – fortfarande småtrist, men mindre dålig.
  • Inflationen – tydlig trend ned.
  • Räntan – toppen är nådd.
  • Finansiella oron – minskad.

Hoppfullt för alla oss affärsområdesansvariga som nu förbereder oss för den stora slutstriden mot fjolårets optimistiskt satta budget

Kör hårt nu! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Länge leve Norge

Jag har liksom inte riktigt trott på dem, alla som pratar så väl om fjällen i Norge. Vi har det väl bra här, har jag tänkt. Men tji fick jag. Efter en semestervecka i underverket Jotunheimen är jag av den fasta övertygelsen att ingen någonsin behöver åka någon annanstans igen.

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden