Chef Weekly med Calle Fleur: ”Varning för mellanchef med pannband”

chef weekly Välkommen till utgåva 43 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Älskade, hatade kickoff

Ni kanske har det som jag? Ett datum för höstterminens stora kickoff bokades med imponerande framförhållning. En ”save the date”-kallelse skickades ut. Och nu sitter vi här – rufsiga, glömska och en aning stressade – och försöker komma ihåg hur vi egentligen tänkte. Vad skulle vi prata om? Har någon ens bokat lokal…? Så här är det varje år. Ändå blir företagets konferenser alltid superlyckade – fulla av skratt och värme. Att mötas över avdelningsgränserna och lyfta blicken över vardagens gnet ÄR värdefullt, även om vissa muttrar över den begränsade nyttan i att krafsa klyschiga värdeord på blädderblock. Men rätt utförd är kickoffen superviktig, säger forskaren Anna Brattström till Chef. Hennes, och mötesexperten Jannis Norén Karras, bästa tips för kickoffen hittar du här.

Något överraskande svarar drygt hälften av Chefs följare på LinkedIn att de inte har planerat någon kickoff i höst. Ännu ett tecken på lågkonjunktur? (ca 1 000 svar)

Omställningsstudiestöd i behov av stöd

Det statliga omställningsstudiestödet – som ger vuxna i yrkeslivet en chans till omstart i karriären – blev onekligen en succé. Nu uppger Sveriges Radio Ekot att intresset varit så stort att CSN inte hinner med alla ansökningar. Endast hälften av de 45 500 ansökningar som inkommit har hunnit hanteras – och nästa år lär det inte gå snabbare. Som förklaring skyller man på ett komplicerat regelverk och alltför få handläggare.

Varning för mellanchef med pannband

Illustration: Lotta Sjöberg

Medan du väntar på den där omstarten som aldrig kommer borde du kanske testa ett pannband på huvudet? I något som närmast verkar taget ur en dystopisk science fiction-roman kommer nyheten om ett pannband som med hjälp av elektriska ”rosa brus-klick” (inga följdfrågor, tack) kan få dig att sova bättre, prestera på topp och engagera dig mer på arbetsplatsen. Sara Hammarkrantz berättar mer.

Nöjdast kund vinner?

En av sommarens snackisar, som trots att den är knappt två månader gammal förtjänar ett omnämnande i (en då semesterfirande) Chef Weekly, var fackförbundet Sveriges Lärares rapport ”Skolan – kunskap eller kundservice?”. Rapporten sätter bland annat luppen på skolledarnas ansvar för vad man kallar ett allt mer utbrett ”kundtänkande ” i svensk skola. Något som utsätter lärare för orimliga krav och risk för otillbörlig påverkan, menar man: ”6 av 10 lärare menar att deras arbete i hög grad utövas utifrån målsättningen att höja skolans anseende bland elever och vårdnadshavare. Fler än sex av tio uppger också att deras rektorer betonar vikten av nöjda elever och vårdnadshavare.

Vuxenvärlden anropas

Avslutningsvis, ett lästips (som jag tackar Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, för): Spel- och gamingförbundet Sverok har släppt rapporten ”Ungt digitalt ledarskap”, som bygger på djupintervjuer med ungdomar med ledarerfarenheter. Rapporten visar att vuxenvärlden har svårt att se värdet i ungdomars datorspelande, trots att det digitala engagemanget ger ovärderliga erfarenheter (och träning!) inom konflikthantering, samarbete och kommunikation. Färdigheter som är svåra att skriva upp på cv:t och sällan leder till vägar in i yrkeslivet, mycket tack vare vuxnas ovilja att förstå. Typiskt, nu fick barnen ännu ett argument för att spela mer…

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Semifinalen vi helst vill glömma

Sverige föll tyvärr på målsnöret i semifinalen mot Spanien. Men vi fick i alla fall en trevlig stund på kontoret. Teambuilding, tror jag att det kallas.

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden