Pannband kan höja arbetsprestationen

Sover du dåligt om nätterna? Nu har det kommit en möjlig lösning på problemet – som forskarna dessutom tror kan ha effekt även på dagtid.

Hälsa
Publicerad
Illustration: Lotta Sjöberg

Enligt Chefs senaste undersökning från december 2022 sover en av tre chefer dåligt.

Men nu kan hjälp vara på väg. Svaret på insomnian? Ett pannband som kan ge bättre och effektivare sömn.

Denna bärbara teknikpryl mäter hjärnans aktivitet och ger vid exakt rätt tillfälle ett så kallat ”rosa brus”-klick, vilket kan öka stabiliteten och längden på djupsömnen och till och med främja övergången till djupsömn.

Ett flertal olika studier har, enligt Research Digest, visat att denna typ av akustisk stimulering kan förbättra sömnkvaliteten. 

Nyligen tog ett forskarteam forskningen ännu längre – och undersökte om pannbandet som förbättrar sömnkvaliteten även kan göra under för annat.

Exempelvis: engagemang, prestation, organisational ­citizen­ship behaviour (det vill säga individuella beteenden som inte finns med i de formella arbetsuppgifterna men som främjar arbetsplatsen, som att hjälpa en kollega) och kontraproduktivt beteende, som att säga något sårande till en kollega. 

I artikeln, publicerad i Journal of Applied Psychology, redovisar forskarna att pannbanden kan ge 8,31 procent bättre sömnkvalitet, 7,78 procent ökning i arbetsplatsengagemang, 3,3 procent prestationsökning och 16,34 procent ökning av organisational citizenship behaviour, men ingen minskning av kontraproduktivt beteende. 

Förbättringen gällde däremot endast de yngre. För de som var 38 år och äldre hade pannbandet ingen påverkan.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden