Chef Weekly med Calle Fleur: ”Det är alldeles för dåligt!”

Chef Weekly Här är utgåva 40 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Länge leve våra unga ledare

Fr.v: Lamin Sanneh, Elias Fjellander, Liza Erikson, Clara Lidman, Fanny Widman, Julius Kramer. 6 av 16 Unga ledare 2023. Foto: Samuel Unéus

Vi har i åratal kunnat läsa om att unga inte vill ta ansvar, inte vill bli chefer. Det är nonsens. Det finns så många genuina, värderingsdrivna unga ledare där ute, som inte väntar snällt på sin tur utan går sina egna vägar och tar för sig, utanför de traditionella hierarkierna om så behövs. Tillsammans med våra vänner på Raoul Wallenberg Academy har vi på Chef därför tagit fram listan Unga ledare 2023. 16 personer under 35 år som redan är i sin fulla kraft, i olika formella eller informella ledarroller, som driver idéer och resultat. Och som gör skillnad på riktigt. Inte sen. Här och nu!

Vi har nämligen ett stort problem, konstaterar jag i min senaste krönika i Chef:

Sverige har den lägsta andelen unga chefer i hela Europa. Hälften av dem funderar på att sluta. Det är alldeles för dåligt. För att tackla framtidens utmaningar behöver våra organisationer bli mycket bättre på att ge plats åt unga ledare. Den här ödesfrågan diskuterade jag, Deqa Abukar, Anna Olcén och Cissi Elwin på ett livesänt webinar i veckan. Spänstigt samtal och kul att höra mer om hur Deqa (hjälte!) jobbar i sina bolag. Går bra att kolla på i efterhand här.

Jag är stolt över teamworket bakom vår satsning på Unga ledare – redaktionen har jobbat stenhårt hela våren, ska ni veta – och framförallt så imponerad över alla fantastiska unga ledare på listan. Ni inspirerar mig att fortsätta att fortsätta!

Riddaren som red ut för folket – och för sig själv

Har du också frossat i artiklar om Silvio Berlusconi i veckan? Nyheten om att affärsmannen, trefaldige italienske premiärministern och ”populismens fader” har dött slog ned som en bomb för några dagar sedan. Sina 86 år till trots var Berlusconi en slags evig figur, med slät hy och blankvita tandrader (hans doktor kallade honom också för ett ”biologiskt fenomen”…). Dödsrunorna har onekligen bjudit på färgstarka anekdoter om den självutnämnde ”Il Cavaliere”, riddaren. Berlusconi byggde sitt imperium från två tomma händer och lyckades trots ett överdådigt lyxliv porträttera sig som ”folkets röst”, i ständig kamp mot den elitistiska, korrupta makteliten. Känns bekant från en viss stundande valrörelse på andra sidan Atlanten, eller hur? Finns mycket bra läsning där ute, men rekommenderar den här genomgången i The Guardian.

En tillgänglig vd är bättre än fyra policydokument

Aftonbladets granskning av hur H&M:s ”återvunna” kläder dumpas på andra sidan jorden har väckt uppmärksamhet och ilska över hela världen. Bolagets högsta chef har dock vägrat att bli intervjuad av tidningen. Rimmar illa för ett företag vars policydokument innehåller stora ord om vikten av öppenhet och tillgänglighet.

5 nyheter i korthet

Veckan har bjudit på högt och lågt, precis som det ska vara de sista skälvande dagarna innan semestern.

Här är några nyheter som jag fångat upp i flödet:

  • I veckan meddelade Per Bolund att han avgår som språkrör för Miljöpartiet. Genast lyfte ungdomsförbundet att de helst ser att det delade ledarskapet förflyttas till en person. Jag har alltid intresserat mig för dynamiken i ett delat ledarskap. Läs gärna Chefs inte helt färska, men tidlösa forskningsartikel på ämnet.
  • Efter en tuff gallring har 22-åriga Ella Wiss-Mencke fått jobbet som koncern-vd för rekryteringsbolaget Addeco Group – i en hel månad. På agendan som vd? Hålla i projekt, klura på AI-uppdrag och gå på kundmöten. Missa inte Chefs intervju om satsningen CEO for a month.
  • Varför slutar så många chefer i västra Götaland? Bristfälligt ledarskap och hög arbetsbelastning pekas ut som huvudorsaker i en studie som beställts av regionen.
  • Knastertorka och värmebölja – i mitten av juni. Nej, det är verkligen inte klokt. Hur varmt får det egentligen vara på jobbet? Arbetet reder ut vilket ansvar arbetsgivaren har vid höga temperaturer.
  • En ny rapport från Ledarna och Novus sammanställer chefers utmaningar och arbetssituation 2023. Intressanta insikter om hybridledarskap (chefer får inte tillräckligt stöd) och hög arbetsbelastning (3 av 10 chefer hinner inte slutföra sina arbetsuppgifter). Läs mer här.

På väg till Almedalen?

Det är jag. Torsdag 29 juni programleder jag fem programpunkter och ett mingel på Chefs stora ledarskapsscen, bara ett stenkast från Donners plats i Visby. Kan knappt bärga mig! Hela programmet hittar du här.

Almedalen förändras år från år – trots att vissa hävdar motsatsen påstår jag att vi måste fortsätta kämpa för att Almedalen ska vara en inkluderande mötesplats för alla.

Hur förhåller sig du och din organisation till politikerveckan? Så här svarade ni följare på LinkedIn (ca 1 000 svar).

Tack för din tid! Vi hörs snart igen!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Tummen upp!

Kämpat dig igenom hela Chef Weekly? Bra jobbat! Men ännu bättre jobbat av MIG, som fick skriva veckans utgåva med en hand. Har opererat handen och kämpar tappert med att få ihop arbetsvardagen. Men det går!

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden