Chef Weekly med Calle Fleur: ”Alla älskar olyckliga mångmiljonärer”

Här är utgåva 39 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Alla dessa digitala misslyckanden…

Hela 70–80 procent av alla projekt som ska leda till digital transformation misslyckas. Denna inte helt upplyftande siffra presenteras i en pinfärsk avhandling från Stockholms universitet. Värst är läget inom offentlig sektor. Där sinkas projekten av långa beslutsvägar, riktningsändringar i form av politiska beslut – och faktumet att cheferna inte har samma handlingsutrymme som chefer inom privat sektor. Det finns dock undantag. Avhandlingen lyfter fram Skatteverket och 1177 Vårdguiden som goda exempel. Och ledarskapet som en viktig framgång: ”Det gäller att odla en kultur där risktagande uppmuntras, och där kommunikationen är öppen och transparent”, säger forskaren Gideon Mekonnen Jonathan i ett pressmeddelande.

En zanslöst originell rubrik

Så var sagan slut. Zlatan Ibrahimovic meddelade att han lägger skorna på hyllan efter en osannolikt framgångsrik karriär, även om senare år (tyvärr) mest handlat om vandaliserade statyer, skador och dikaturkrameri. De flesta har fokuserat på bollkontroll, men några lyfter Ibras ledaregenskaper. Förbundskapten Janne Andersson, till exempel: ”Jag har tidigare sagt att jag tycker att svensk fotboll ska ta hand om Zlatans enorma erfarenhet och ledaregenskaper på något sätt i framtiden”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter. När vi pratar Zlatan Ibrahimovic och ledarskap har jag förstås en solklar favorit – hans EPISKA tal i omklädningsrummet efter att Milan tagit hem serievinsten 2022. Zlatan hyllar gruppen, välter bord (!) och ger en retoriklektion som heter duga. Missa inte! 

Grön explosion

Investeringarna i grön omställning har tiofaldigats sedan 2017, rapporterar tidningen Näringslivet. Och det lär fortsätta: ”Det är en rejäl uppgång och det kommer bara till fler och fler investerare på området. Sett till mängden bolag som står på lut och mängden intresserade investerare tror jag att vi kommer att få se en explosion så snart den generella ekonomin blir mer positiv”, säger investeraren Magnus Agerström till tidningen. Energilagring, transport och logistik, energiproduktion, tillverkning och industri, samt återvinning och avfall pekas ut som de hetaste branscherna framåt.

Felrekrytering medelst AI

Med den blixtsnabba AI-utvecklingen kommer löften om snabbare och mer objektiv rekrytering. Men hur väl har tekniken uppfyllt löftena hittills? Inte så värst bra. Eftersom AI-modellerna bygger på historisk data riskerar de att befästa historiskt partiska rekryteringsmetoder, snarare än att förbättra processerna, menar en ny studie som Chef rapporterade om i veckan.

Sommar, sommar, sommar

Avslutningsvis, två kulturtips:

1) Alla älskar olyckliga mångmiljonärer. I alla fall om man ser till årets största tv-succéer. För några veckor sedan gick mästerliga ”Succession” i graven – och i fredags sändes sista avsnittet av norska ”Exit” på SVT. En omåttligt populär tv-serie om fyra odrägliga finanshajar på glid genom tillvaron. Affärsvärlden ställer regissören och manusförfattaren Øystein Karlsen till svars för seriens minst sagt överdrivna excesser. “De flesta jag mött i den här världen är nördar”, medger han. “De är bara riktigt, riktigt bra på siffror.”

2) I veckan avslöjade Sveriges Radio årets sommarpratare. Sofia Hadjipetri Glantz plockar ledarskapsrussinen ur kakan och ger sina bästa tips för hängmattan.

Tack för mig! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Störst vepa vinner

Blir alltid på gott humör när jag tänker på de ljumma sommarvindarna innanför Visbys ringmurar. Snart är det dags för Almedalen, och på kontoret är produktionen i full gång. Här kontrollerar formgivare Anna Harvard en av våra nytryckta vepor. Är du på plats? Hör av dig till mig! Träffar gärna er trogna Weekly-läsare, varför inte på Chefs mingel?

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

Ville bara säga att jag verkligen uppskattar dina pricksäkra, snärtiga rader som får mig att tänka till! Gillar dina spännande kopplingar och samband och därtill oftast jordnära summeringar. Tack!”

Bulls Eye som vanligt i Chef Weekly! Bra med lite nyansering i en tillvaro som förefaller kännetecknas av uppfattningen ”bra eller dåligt.

Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.”

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.