Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Sextimmarsdagar – så gick företagets experiment

När Chef berättade att svenska appföretaget Filimundus hade infört sextimmarsdagar 2015 blev det en världsnyhet. Men vad hände sen? Vi ringer upp vd Linus Feldt.

Linus Feldt. Foto: Christoffer Edling

Än i dag får Linus Feldt, vd på Filimundus, mejl och samtal från nyfikna som vill veta mer om appföretaget som var bland de första att införa sextimmarsdagar i Sverige.

”Om tre månader kommer en amerikansk klass från Minnesota med 20 elever som utbildar sig till hr-chefer och hälsar på”, berättar han när Chef ringer upp nu, åtta år senare.

När Chef intervjuade Linus Feldt 2015 räknade ingen med att artikeln skulle välta internet. Men det var precis det som hände.

Nyheten blev först viral i Sverige – för att sedan plockas upp av medier i USA, England, Italien, Grekland, Polen och Australien, som alla ville skriva om den ”svenska modellen”.

Och han berättade gärna om arbetssättet; 3 timmar på förmiddagen, gemensam lunch, 3 timmar på eftermiddagen, och effekterna; gladare medarbetare, bättre arbetsro, högre effektivitet, grundmurad lojalitet och en ökad attraktivitet som arbetsgivare.

Det här var under en period när sextimmarsdagen var på agendan. Men diskussionerna klingade snart av. Och sedan kom en nästan tre år lång pandemi.

”Jag skulle vilja införa ett sextimmarssystem som är lite mer flexibelt och anpassat till medarbetarnas arbetsuppgifter och livspussel.”

Precis innan pandemin slog till med full kraft ändrades också kursen för Filimundus, berättar nu Linus Feldt:

”Vi tänkte ta ett sabbatsår och fundera ut en ny riktning för företaget, så nästan alla sades upp. Från att vara en studio på elva personer var vi bara två kvar. Sedan kom covid.”

Pausen blev längre än tänkt.

Linus Feldt. Foto: Christoffer Edling

Och nu har diskussionerna om förkortad arbetstid tagit fart igen. Nyligen skrev Chef exempelvis om väskföretaget Sandqvist som precis har infört fyradagarsvecka.

På Filimundus har man idag en ny affärsstrategi. Och de är inte längre två personer, utan fyra, samtliga med flexibel arbetstid.

”Vi har ingen specificerad arbetstid. Men vi jobbar nog inte mer än 6–7 timmar per dag ändå”, berättar Linus Feldt.

Planen är att växa.  Och att ta tillbaka en uttalad sextimmarsdag, som vd:n anser är väsensskild från fyradagarsveckan.

”Skulle jag förändra något då skulle jag vilja införa ett sextimmarssystem som är lite mer flexibelt och anpassat till medarbetarnas arbetsuppgifter och livspussel. Jag har inte kommit fram till exakt hur det görs bäst”, medger han.

”Men fyradagsveckan är jag inte helt säker på är den bästa vägen. För då måste man fortfarande jobba åttatimmarsdagar, som jag anser vara förlegat, en kvarleva från det postmodernistiska tänket att pressa ut våra resurser till max. Jag vill hellre tänka kortare dagar så att man lämnar arbetet med energi kvar till vardagen. Och att företagen nöjer sig med en okej vinst – och hellre satsar på de som finns i företaget.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden