kollage

Så blev Chefs artikel en världsnyhet

Flera svenska medier uppmärksammade Chefs artikel om appföretaget Filimundus som infört sex timmars arbetsdag efter att den blev viral på sociala medier i våras. Nu har ämnet brutit mark även utanför Sverige och medier från bland annat Grekland, Italien, USA, England, Australien och Polen har uppmärksammat den ”svenska modellen”.

”Att artikeln fått sånt uppsving är jag förvånad över. Det är naturligtvis roligt om en artikel blir spridd och kan öppna upp ögonen för att det finns andra sätt att organisera sig på arbetet än det mest självklara. Fyller artikeln den funktionen är det givetvis positivt”, säger Fredrik Hillvesson, författare till artikeln om sex timmars arbetsdag i Chef.

Det var i och med affärstidningen Fast Companys artikel med rubriken ‘Därför byter Sverige till sex-timmars arbetsdag’ som myten om att i princip alla i Sverige arbetar kortare arbetsdagar blev sanning. Filimundus vd, Linus Feldt, intervjuas i artikeln som har blivit en viral succé. Den har delats, twittrats och gillats hundratusentals gånger.

”Det fångar upp en strömning där det finns en allmän ifrågasättning om hur vi organiserar arbetet. Det ligger i tiden med flexibla arbetstider och arbete på distans. Det och en längtan efter att lägga tid på andra saker i livet än arbete”, säger Fredrik Hillvesson.

Nu har ämnet skruvats ett varv till och Dagens Nyheter har publicerat artikeln ‘Myt om Sverige sprids över hela världen’ om varför utländska medier tror att Sverige håller på att införa sex timmars arbetsdag.

IMG_7295 kopia Bilden är ett kollage.

Det må än så länge vara en myt att svenskar överlag jobbar sex timmar om dagen men så här sa Linus Feldt till Chef när han intervjuades i våras.

”Jag tror att tid har blivit mer värdefullt för många än en hög lön. Folk inser att de inte uppnår så mycket mer bara för att de stressar på jobbet och jobbar övertid. De får mer gjort om de känner sig glada och lyckliga.”

Läs Chefs artikel om sex timmars arbetsdag här.

Relaterade artiklar

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Illustration med ett huvud med träd, fåglar mm i.
Hållbarhet

Hållbarhet kräver inre omställning

Som chef behöver du förstå att det krävs en inre transformation för att på allvar kunna påverka klimatkrisen. Det menar Christine Wamsler, professor vid Lunds universitet och pionjär inom forskning när det gäller att förena hållbarhet med inre omställning.