Så blev Chefs artikel en världsnyhet

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad

Flera svenska medier uppmärksammade Chefs artikel om appföretaget Filimundus som infört sex timmars arbetsdag efter att den blev viral på sociala medier i våras. Nu har ämnet brutit mark även utanför Sverige och medier från bland annat Grekland, Italien, USA, England, Australien och Polen har uppmärksammat den ”svenska modellen”.

”Att artikeln fått sånt uppsving är jag förvånad över. Det är naturligtvis roligt om en artikel blir spridd och kan öppna upp ögonen för att det finns andra sätt att organisera sig på arbetet än det mest självklara. Fyller artikeln den funktionen är det givetvis positivt”, säger Fredrik Hillvesson, författare till artikeln om sex timmars arbetsdag i Chef.

Det var i och med affärstidningen Fast Companys artikel med rubriken ’Därför byter Sverige till sex-timmars arbetsdag’ som myten om att i princip alla i Sverige arbetar kortare arbetsdagar blev sanning. Filimundus vd, Linus Feldt, intervjuas i artikeln som har blivit en viral succé. Den har delats, twittrats och gillats hundratusentals gånger.

”Det fångar upp en strömning där det finns en allmän ifrågasättning om hur vi organiserar arbetet. Det ligger i tiden med flexibla arbetstider och arbete på distans. Det och en längtan efter att lägga tid på andra saker i livet än arbete”, säger Fredrik Hillvesson.

Nu har ämnet skruvats ett varv till och Dagens Nyheter har publicerat artikeln ’Myt om Sverige sprids över hela världen’ om varför utländska medier tror att Sverige håller på att införa sex timmars arbetsdag.

Bilden är ett kollage.

Det må än så länge vara en myt att svenskar överlag jobbar sex timmar om dagen men så här sa Linus Feldt till Chef när han intervjuades i våras.

”Jag tror att tid har blivit mer värdefullt för många än en hög lön. Folk inser att de inte uppnår så mycket mer bara för att de stressar på jobbet och jobbar övertid. De får mer gjort om de känner sig glada och lyckliga.”

Läs Chefs artikel om sex timmars arbetsdag här.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden