Modig nystart gav plats för hjärtat i toppkarriären

Från globala toppjobb på Coca-Cola och L’Oréal – till vd på en startup som räddar liv.
Hanna Sjöström är mitt uppe i en svindlande ledarskapsresa. Hon har säkrat upp med stöd, energi och resurser i form av en Executive MBA.

Neola Medicals vd Hanna Sjöström.
Hanna Sjöströms karriärbygge imponerar: först internationell toppkarriär, nu vd i en livräddande startup. Chefakademins Executive MBA är del av framgångsreceptet. Foto: Roger Nellsjö

Det viktigaste i vd:n Hanna Sjöströms jobb ryms i ena handen. 
”Barnen är pyttesmå, ibland små som en handflata”, säger hon om de för tidigt födda barnen som medicinteknikbolaget Neola Medical hjälper.

Var tionde barn föds i förtid. Många av dem har underutvecklade lungor och behöver intensivvård på en neonatalavdelning under sin första tid i livet.
”Att direkt upptäcka lungkomplikationer räddar för tidigt födda barn till livet, och till ett liv utan allvarliga funktionsnedsättningar, något som barnen tyvärr ofta får idag”, berättar Hanna Sjöström.

”I dag har läkarna i princip bara röntgen som möjlighet att kunna se vad som händer i lungorna hos de här barnen.”

Men risker med strålning gör att läkare inte vill göra upprepade röntgenundersökningar. Samtidigt behövs kontinuerlig lungövervakning. Ur det behovet, och med världsledande forskningssamarbeten på Lunds universitet, grundades Neola Medical.

Internationell toppkarriär

Engagemanget går inte att ta miste på när Hanna Sjöström berättar om bolaget. Hit har hon nått via en internationell toppkarriär och modiga beslut.

Som toppstudent på Lunds universitet erbjöds hon jobb hos kosmetikjätten L´Oreal, redan innan hon hunnit ta sin examen. Sedan värvades hon av Coca-Cola Company och blev deras yngsta business manager någonsin. Så småningom blev hon varumärkesansvarig för Coca-Cola i hela Västeuropa, med 11 europeiska länder.

Hanna Sjöström, vd på Neola Medical. Foto: Roger Nellsjö
Hanna Sjöström, vd på Neola Medical.

”Jag trivdes utmärkt och hade som avsikt att fortsätta med en internationell karriär på Coca-Cola under många år. Det är ett företag där man stannar länge och en otroligt stimulerande miljö. Du jobbar med de absolut bästa internationellt, oavsett vilket yrkesområde du har.”

Men så började nya tankar ta form.

”Jag spenderade nästan all min tid på flygplatser och började reflektera över om jag skulle ta ett jobb i Sverige igen, lite mer lokalt.”

”Det växte fram en känsla av att jag skulle vilja jobba med någonting som betyder mer för människor och kunna göra lite mer nytta för världen.” 

Chef för chefer

När hon blev erbjuden rollen som marknads- och innovationsdirektör på svenska TePe tog hon klivet och bytte bransch.
”Där fick jag jobba med produkter som förbättrar livet för många människor med munhälsoproblem.”

Hon fick ansvar för ett vetenskapligt team, med tandläkare och tandhygienister.
”Det var en väldigt hög kunskapsnivå. Det fann jag en oerhörd arbetsglädje i och det väckte mitt intresse för hela life science-världen och för innovation.”

Hanna Sjöström fick under rekryteringen veta att TePe erbjöd Exekutive MBA-utbildning för sin ledningsgrupp.
”Det bidrog absolut till att jag valde TePe. Jag såg ju ett bolag som investerar i sina ledare. Det såg jag väldigt positivt på.”

Möjligheten blev extra värdefull eftersom hon i det nya jobbet ställdes inför en ny ledarskapsutmaning: att bli chef för chefer.

Karriärlyft i tre steg

Hon startade därför med en Executive Master of Leadership & Management, en av tre delar i det flexibla Executive MBA-upplägget hos Chefakademin.
”Utbildningen gav mig en verktygslåda i ledarskap och kunskaper som jag använder än idag. Den har hjälpt mig att utvecklas som ledare och vara mitt bästa jag för organisationen och gruppen och var väldigt betydelsefull för mig.” 

Hon ser det också som en stor styrka att en hel ledningsgrupp går samma utbildning och får samma referensram.
”Vi i ledningsgruppen fick ett gemensamt språk som jag också växte in i.”

I samband med utbildningen började hon reflektera mycket över sig själv och sina drivkrafter. 
”Hur och i vilka miljöer vill jag leda framåt? Det bidrog säkert till att jag senare tog det ovanliga steget – från karriär i storbolag till att bli vd för ett startup.”

En av de kontakter hon fick i sin nya bransch var entreprenören Märta Levander Xu, som berättade om en helt ny teknologi för att övervaka för tidigt födda barns lungor.
”När jag träffade henne så kände jag väldigt starkt för henne som entreprenör”, minns Hanna Sjöström.

”Då började min resa.”

Vd för startup

Hanna Sjöström blev Neola Medicals första fulltids-vd 2019. Allt fokus låg på att notera bolaget och ta det till börsen. Executive MBA-utbildningen sattes på paus.
”Under den här tiden lärde jag mig mycket på egen hand – om finansiering, kapitalanskaffning, börsen, juridik, corporate governance, psykologin kring investeringar… ”

När listningen på Nasdaq First North blev klar 2020 behövdes en amerikansk lanseringsstrategi.
”Då kände jag behovet av att komplettera mina kunskaper inom strategi och internationell strategi. Jag har ju alltid jobbat på en strategisk nivå och som civilekonom såg jag det som min hemmaplan. Men jag kände ändå att jag måste uppdatera och fylla på.”

”Det var som att jag hade ett eget litet McKinsey-team.” 

Hanna Sjöström om sin Executive Master of Strategy hos Chefakademin

Nästa del av utbildningen blev därför en Executive Master of Strategy. Hanna Sjöström använde bolagets USA-lansering som case. 
”Det blev otroligt givande! Vi blev en projektgrupp med seniora personer på utbildningen, varav två från branschen. De gav mig tillgång till sina nätverk av experter i USA.”

”Vi satte den amerikanska lanseringsstrategin för Neola Medical under kursen. Det var helt ovärderligt. Det var som att jag hade ett eget litet McKinsey-team.” 

Att göra motsvarande arbete på egen hand säger hon skulle ha varit svårt.
”Och med ett externt team hade det kostat väldigt mycket pengar i konsultkostnader. Så kursen betalade igen sig, flera gånger om”, säger Hanna Sjöström, och fortsätter:

”Den här delen av utbildningen blev väldigt konkret, extremt businessrelaterad och gav direkt effekt i vår affär.” 

Värdefullt nätverk

Nätverket från Strategy-kursen har blivit fortsatt viktigt. 
”Vi har en afterwork-slot i kalendern en gång i månaden, där vi träffas och bara snackar. Den kursen var väldigt viktig för mig ur ett nätverksperspektiv. Jag fick till och med nya vänner.

Den tredje och sista delen: Executive Master of Finance, la hon i direkt anslutning och hon examinerades med en komplett Executive MBA våren 2023. Från den fick hon med sig värdefulla uppdateringar av kunskaper om budget, bolagsstyrning och ekonomistyrning. 
”Det var spännande och nyttigt att lära mer om analys av årsredovisningar för andra bolag. Det är väldigt viktigt att kunna det som vd, framför allt för att kunna hålla koll på konkurrenter eller potentiella uppköpare.”

Även på den här delkursen blev Neola Medical ett examensarbete. 
”Vi tittade på bolagets värdering och vad det skulle kunna vara värt i en exit-situation. Det var väldigt konkret och lärorikt – också där med en mycket fin grupp.”

Den amerikanska marknaden är en nyckel för Neola Medical. Kontinuerlig lungövervakning räddar och förbättrar livet för tidigt födda barn. Tidig födsel är vanligt i USA, bland annat på grund av att fertilitetsbehandlingar är vanligt.

Idag är Neola Medical i slutskedet av den regulatoriska processen med det amerikanska läkemedelsverket. 
”Vi gör en stor klinisk studie på för tidigt födda barn i USA, i samarbete med två väldigt stora och välrenommerade sjukhus. Jag reser mycket till USA och San Francisco nu.”

Så det där med flygplatser är det inte slut med än. Inte heller med spännande karriärutmaningar och högt tempo. Men nu är hjärtat med. Hanna Sjöström vet att hon gör skillnad på riktigt, i en verksamhet som räddar och förbättrar liv.

Executive MBA del av framgångsrecept

Att gå en Executive MBA parallellt med karriärresan ser hon som en del i framgångsreceptet. 
”Jag har fått uppdaterade kunskaper inom väldigt affärskritiska områden. Det ger också ny energi och kunskap, nya verktyg och ett väldigt starkt nätverk i Sverige. Det är extra värdefullt för personer som mig, som har haft stora delar av sin karriär i internationella positioner eller utomlands.”

En särskild fördel med Chefakademins Executive MBA är flexibiliteten och möjligheten att göra den till en utbildning att utveckla sig själv och sin verksamhet tillsammans med.
”Den går att dela upp i tre steg. Att få fokusera på en del i taget, och sedan få lite tid emellan, har gjort den ännu mer relevant för mig. Det är en styrka att den går att kombinera med en väldigt intensiv karriär.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.